Magnoliaparatiisi – Enid A. Haupt Garden

magnoliaparatiisi

Washington DC. on kuuluisa kirsikankukistaan, mutta itse ihastuin vielä enemmän kaupungin magnoliatarjontaan. Keskustassa sijaitseva magnoliaparatiisi – Enid A. Haupt Garden on kevään upeimpia vierailukohteita. Ja täysin ilmainen!

enid-p-haupt-garden-washington-dc
Enid A. Haupt Garden sijaitsee Washington DC:ssä.

Enid A.  Haupt Garden

Enid A. Haupt Garden sijaitsee Smithsonian linnan yhteydessä ja puutarha sai nykyisen ulkoasunsa 1987 valmistuneen uudistuksen yhteydessä. Nimensä puutarha on saanut intohimoisen puutarhaharrastajan ja rahoittajansa, Enid Annenberg Hauptin mukaan. Puutarha koostuu kolmesta osiosta. Smithsonian linnan etupuolella sijaitsee The Parterre eli ranskalaisesta muotopuutarhasta tutut symmetriset istutusalueet. Tämä osa puutarhaa korostaa Smithtsonian linnan koristeellista arkkitehtuuria. Moongate Garden on saanut inspiraationsa Pekingissä sijaitsevasta Taivaan temppelistä ja sen keskeisiä rakenteita ovat vesi ja kivi, jotka edustavat luonnon peruselementtejä. Kolmas osio, The Fountain Garden perustuu islamilaisista puutarhoista tuttuun geometriseen symmetriaan ja vesiaiheisiin.

parterre-puutarha
The Parterre on yksi puutarhan kolmesta osiosta.

Itse päädyin magnoliaparatiisiin ensimmäisen kerran vähän puolivahingossa, mutta sen jälkeen paikalle oli päästävä tuon tuosta, tarkkailemaan kukinnan etenemistä. Kotipihamme magnolian ollessa vielä tiukasti nukkaisilla nupuillaan, magnoliaparatiisi tarjosi jo henkeäsalpaavaa kukkaloistoa sydämen kyllyydestä. Ja syykin selvisi pian: katutasossa sijaitseva puutarha onkin kattopuutarha!

magnoliaparatiisi
Keväisin Endi A. Haupt Garden on todellinen magnoliaparatiisi!

Magnoliaparatiisi kattopuutarhassa

Ensimmäistä kertaa puutarhaan saapuva tuskin tajuaa seisovansa maan alle sijoittuvan museoverkoston katolla eli kattopuutarhassa. Ympäröivät museorakennukset ja maan alta kumpuava lämpö takaavat suojaisan ilmaston, joka on aina jonkin verran alueen perusilmastoa lämpimämpi. Täällä kasvukausi on siis aina askeleen edellä!

kattopuutarha
Magnoliapuun takaa pilkistää maan alla sijaitsevan museon kattoikkuna.
puutarhakohde-washington_dc
Kattopuutarhan lämpö ja suoja takaavat astetta aikaisemman kevään.

Toki puutarha tarjoaa valtavan määrän myös muita kasveja. On koristepuita ja -pensaita, havukasveja, herkkiä sipulikukkia ja perennoja. Sekä tietenkin pieniä ja suuria erikoisuuksia. Mutta alkukeväästä magnoliat ovat kyllä paikan ehdottomia kuningattaria.

magnolian-kukkia
Magnolia x soulangeana.
enid_a_haupt_garden
Puutarhassa ilahduttavat kasvien lisäksi taideteokset sekä monet suojaisat lepopaikat.

Kevät jatkaa kulkuaan

Magnolian jälkeen puutarhassa seuraa kirsikanpuiden kukinta, sitten upeaa tulppaaniloistoa ja myöhemmin runsaat kesäkukkaistutukset. Valitettavasti museot ja myös osa museopuutarhoista on tällä hetkellä suljettu vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Kevät kuitenkin jatkaa kulkuaan, tapahtui maailmalla mitä tahansa.

vaaleanpunaisia-magnolian-kukkia
Enid A. Haupt Garden on suosittu vierailukohde sekä paikallisten että turistien keskuudessa.
puutarhamatka_washington_dc
Puutarhaan on helppo tulla, sillä se sijaitsee kaupungin keskustassa.

Enid A. Haupt Garden sijaitsee Smithsonian linnan ja Independence Avenuen välissä, eli lähellä kaikkia Washington DC:n keskeisiä nähtävyyksiä (puutarhan tarkat koordinaatit löytyvät täältä). Näyttävä puutarha ja sen lukuisat levähdyspaikat houkuttelevat puoleensa niin paikallisia kuin turistejakin. Mikä sen ihanampaa kuin levähtää puistonpenkillä magnolianpuun varjossa!

2 Comments

  • Aivan vertaansa vailla olevaa kukintaa ja aika huikeaa, että tuo on oikeasti kattopuutarha!

    • Kyllä, en tuota todellakaan alkuun tajunnut, kun olin niin magnolioiden häikäisemä:D Vasta kun ihmettelin maasta näkyviä kattoikkunoita, aloin lukea opastauluja tarkemmin. Aivan ihana paikka <3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.