Kolmiokäenkaali, Oxalis triangularis, on juhlakasvi!

kolmiokaenkaali

Kolmiokäenkaali on viime vuosina ollut suosittu ruukkukasvi puutarhassa ja kotona. Eikä syyttä, sillä se on helppohoitoinen ja kasvaa kesän aikana komeaksi pehkoksi. Täällä Amerikassa olen oppinut, että kolmiokäenkaali on paitsi kaunis ja kestävä, niin myös juhlakasvi! Se nimittäin liittyy hyvin vahvasti Pyhän Patrickin päivään (Saint Patrick’s Day).

vihreä-oxalis-st-patricks-day
pieni-punainen-oxalis

Pyhän Patrickin päivä

Pyhän Patrickin päivä on irlantilainen kansallinen pyhä- ja juhlapäivä, jota vietetään vuosittain 17.3. maan suojeluspyhimyksen muistoksi. Amerikan ison irlantilaisväestön vuoksi sitä juhlitaan suurieleisesti myös täällä Yhdysvalloissa. Alkujaan kristillinen juhla on saanut monia maallisia piirteitä ja sitä juhlitaan lähes karnevaalihengessä. Kaupungeissa järjestetään paraateja, jokia värjätään vihreiksi (!!) ja kaupat ovat täynnä asiaankuuluvaa rekvisiittaa.

kolmiokäenkaalit_kevät_kasvihuone

Kolmiokäenkaali eli shamrock

Irlantilainen ystäväni opasti, että shamrock eli kolmiokäenkaali on juhlapäivän symboli. Alkujaan iirin kielestä tuleva sana (seamróg) on vakiintunut kasvin nimeksi englanninkielisissä maissa. Tarinan mukaan Pyhä Patrick havainnollisti kristinuskon kolminaisuusoppia irlantilaisille kolmiokäenkaalin avulla. Nykyään juhlapäivänä on usein tapana pukeutua vihreään tai kantaa vaatteissaan kolmiokäenkaalikorua.

Kolmiokäenkaalilla on nimensä mukaisesti kolmiolehdykkäiset lehdet. Vihreän kolmiokäenkaalin kukat ovat valkoiset, punalehtisessä versiossa kukat ovat hennon vaaleanpunaiset. Kolmiokäenkaalia kutsutaan usein harhaanjohtavasti myös onnenapilaksi, vaikka kyseessä on siis kolmilehtinen versio. Nelilehdykkäinen kasvi on nimeltään onnenkäenkaali (oxalis tetraphylla) eli onnenapila.

kukkiva-kolmiokäenkaali
Punalehtisen kolmiokäenkaalin kukat ovat hennon vaaleanpunaiset.

Kolmiokäenkaalin hoito

Kolmiokäenkaalia voi kasvattaa kesäkukkana kukkapenkissä tai ruukuissa. Kasvi viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa. Kolmiokäenkaali nauttii säännöllisesti kastelusta ja lannoituksesta erityisesti kukinta-aikaan. Kasvi on kuitenkin (kokemuksen syvällä rinta-äänellä) hyvin anteeksiantavainen kastelun suhteen. Nuutunut kasvi jaksaa taas kukoistaa hetken hellää hoivaa saatuaan.

Kasvi ei talvehdi ulkona, joten ruukku (tai pienet sipulit) siirretään talveksi kuivaan ja viileään paikkaan. Itse olen talvettanut kolmiokäenkaalia kukkaruukussa pimeässä varastossa, jossa on noin +10 asteen lämpötila. Helmi-maaliskuussa nostan täysin lakastuneen kasvin normaalin huoneenlämpöön. Lakastuneet lehdet leikataan pois ja multa vaihdetaan mielellään uuteen. Kolmiokäenkaali lähtee nopeasti terhakkaan kasvuun.

kolmiokaenkaalin talvetus
Talvetuksen aikana kasvi saa kuivahtaa kokonaan.
kolmiokaenkaalin uutta kasvustoa
Kastelu aloitetaan kevättalvella. Kasvi lähtee nopeasti uuteen kasvuun.

Kolmiokäenkaalit aloittavat kukinnan jo varhain ja kukkivat pitkin kasvukautta. Itselläni kolmiokäenkaalit viihtyvät paremmin ulkona kuin sisällä. Myös kasvihuone tai parveke on oiva kasvatuspaikka. Loppukesään mennessä  kasvi on saanut runsaasti kokoa ja näköä. Erityisesti punalehtinen käenkaali on näyttävä lisä puutarhassa, joka ihan sellaisenaan tai osanan isompaa ruukkuryhmää.

punainen-oxalis-terassilla
Kolmiokäenkaali kasvaa kesän aikana näyttäväksi ja runsaaksi kasviksi.

Kolmiokäenkaaleja löytyy nykyään helposti puutarhamyymälöistä. Oman kokemukseni mukaan punalehtinen käenkaali on vielä astetta vihreälehtistä kestävämpi. Tai sitten olen vain onnistunut hankkimaan erityisen sinnikkään yksilön.

Kolmiokäenkaalin myötä toivottelen teille oikein hyvää Pyhän Patrickin päivää!

6 Comments

 • Kiitos!
  Ihanat nämä kuvasi. Kolmiokäenkaali on kaunis kukka.
  Hyvää Pyhän Patrickin päivää teille myös 🙂

  • Se on kyllä kaunis kasvi sekä sisällä että puutarhassa. Jostakin syystä kasvatan sitä lähinnä kesäkukkana, paitsi täällä rehottaa nyt myös keittiön ikkunalla:)

 • Kolmiokäenkaalin kasvatus onnistuu myös ilman talvetusta. Kasvattaa talvellakin innokkaasti lehtiä, mutta alkaa kukkimaan vasta keväämmällä. Kymmenen vuotta ja enemmänkin on minun käenkaalini kasvanut ilman lepokautta.

  • Hienoa, kiitos tiedosta! Itse olen kasvattanut kolmiokäenkaalia lähinnä kesäkukkana, koska talvettaminen on ollut superhelppoa varastossa. Meillä on valoisat ikkunapaikat talvella vähän vähissä… Mutta hyvä tietää, jos joskus tulee tarvetta siirtää sisälle.

 • Hei.
  Sain kukan kävyt vuosia sitten äidiltäni Kainuusta Suomussalmelta. Siellä sanotaan juurakoita kävyiksi. Siellä myös kukkaa nimitetään “nukkumatiksi”, laittaahan kukka lehdet suppuun yöksi. Huone kasveilla taitaa olla eri nimiä paikkakunnittain. Täällä Hämeessä nukkumatti nimeä kantaa iso lehtinen kukka joka laittaa lehdet rullalle.

 • Olen kasvattanut kolmiokäenkaalia sisätilassa ympäri vuoden.Harvoin tulee vastaan.Omani 2 kpl ovat ainakin15 vuotta vanhoja.Olen antanut uusia alkuja tutuille mutta he eivät jaksa pitää sitä hengissä.Nautin todella se upeasta tavasta kasvaa isoksi puskaksi ja kukkia runsaasti usein.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.