Tähtimagnolia, hurmaava kaunotar

tähtimagnolia-kukkii

Tähtimagnolia kukkii lajitovereistaan ensimmäisenä ja ne ovat nyt avanneet magnoliapuiden kukintakauden täällä itärannikolla, Washington DC:ssä. Tällaiselle pohjoisen kasvatille valtoimenaan kukkivien magnoliapuiden näkeminen on aina yhtä ihmeellistä. Suorastaan sydäntä pakahduttavaa!

tähtimagnolia

Kuvia on aina räpsittävä sen tuhat ja sata (jos vain liikenne sen sallii…) Ensimmäiset tähtimagnoliat kuvasin nimittäin viikko sitten liikenneympyrässä. Tuon jälkeen olemme saaneet nauttia parista lähes kesäisen lämpimästä päivästä, joten juuri nyt kevät, ja magnolioiden kukinta, etenevät hirmuisella ryminällä.

tähtimagnolian-kukkia

Tähtimagnolia, Magnolia stellata

Tähtimagnolia kukkii tähtimäisin kukin. Kukan muodossa on samaan aikaan jotakin todella herkkää  ja hurmaavaa, ja toisaalta huikentelevan rentoa. Tähtimagnolian kukat aukeavat ennen lehtien puhkeamista. Kukinta on lehdettömässä puussa ihanan ilmavaa ja saakin oikeutetusti jakamattoman huomion puoleensa.

Tähtimagnoliat ovat aikaisina uskalikkoina alttiita kylmyydelle ja ne viihtyvät parhaiten muiden puiden tai pensaiden kupeessa. Näin ne saavat suojaa pahimmalta paahteelta ja kylmyydeltä.  Keväinen pakkasyö vahingoittaa herkästi kukintaa. Alla olevassa kuvassa näkyvä ruskea reunus terälehdissä on pakkasen aiheuttamia vaurioita.

tähtimagnolian-kukkia-pakkasvaurio

Lämpimänä kevätpäivänä nukkapeitteiset nuput tuntuivat avautuvan suorastaan silmissä! Kukat kurkottelevat kohti aurinkoa ja muodostavat upean kontrastin sinitaivasta vasten. Onneksi nuppuja riittää vielä yllin kyllin, joten kaunista kukintaa on luvassa lisää.  Ei tällaiseen voi varmasti kyllästyä koskaan!

tähtimagnolian-nuppuja

Tähtimagnolian kasvatus Suomessa

  • saattaa selviytyä vyöhykkeillä I-III.
  • kasvaa pensasmaisena.
  • sopii myös ruukkukasvatukseen.
  • viihtyy läpäisevässä ja lievästi happamassa kasvualustassa.
  • valitse kasvupaikaksi mahdollisimman suojaisa ja lämmin paikka, esimerkiksi lähellä rakennuksen seinustaa tai muita kasveja.
  • magnolioiden juuristo on herkkä sekä kuivuudelle että liialle märkyydelle. Kata juuristoalue kuorikatteella tai maanpeittokasveilla,  ja huolehdi kastelusta kuivimpina kausina.

tähtimagnolia-kukkii

Aion ehdottomasti kokeilla tähtimagnolian kasvatusta uudelleen, kun palaamme Suomeen. Sain edellisen yksilön viihtymään pari talvea, kunnes kaakkois-Suomen pakkaset veivät nuoren taimen mukanaan. Nyt on kyllä testattava uudestaan!

Oikein ihanaa naistenpäivää näiden suloisten magnoliankukkien myötä!

Ps. Jos haaveilet magnolian kasvatuksesta, voit lukea lisää Kotipuutarhan artikkelista täältä.

1 Comment

  • Aivan upeita kuvia!
    Noiden puiden alla voisi viettää päivän jos toisenkin:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.