Syyspuutarhassa

syyspuutarhassa

Tänne on viimeisen viikon sisällä toden teolla vyörynyt syksy. Paikallisten mielestä syksy saapui jo syyskuun alussa, mutta suomalaisen on vaikea mieltää syksyä, kun mittari edelleen kipuaa +25 asteen tienoille. Nyt muutoksen huomaa myös säässä ja syyspuutarhassa on ihan erilainen tunnelma kuin vielä hetki sitten.

syysvärejä-puutarhassa

syyspuutarhassa

Kun kaikki aika ei mene omassa pihassa puuhastellessa, on ollut mahtavaa seurata samoja puutarhoja eri aikaan vuodesta. Käväisin Piispan puutarhassa ensimmäisen kerran heti toukokuun alussa, jolloin tulppaaniaika oli jo ohi ja aikaiset pionit aloittivat kukintaansa. Postaus toukokuisesta puutarhavierailusta Piispan puutarhaan eli The Bishop’s Gardeniin löytyy täältä. Nyt menin ihastelemaan puutarhaa syysasussa, iltapäiväauringon luodessa upeaa valoaan. Syyspuutarhassa on aina jotenkin mystinen tunnelma. Matalalta paistava aurinko luo hienoja varjoja ja vahvistaa värejä. Samalla korostuvat puutarhan monet suojaisat sopet.

enlantilainen-puutarha

englantilainen-puutarha

The Bishop’s Garden sijaitsee Washington DC:ssä upean Washington National Cathedralin kupeessa. Ihana keidas tarjoaa rauhallisen levähdyspaikan keskellä suurkaupungin sykettä. Tänne tullaan ihastelemaan kasveja, lukemaan kirjaa, treffaamaan ystäviä ja sään salliessa vaikka joogaamaan. Puutarhaan on vapaa pääsy ja ihasteltavaa riittää ympäri vuoden. Ollessani ruokakaupassa pyysin apua vanhemmalta rouvalta, sillä en millään löytänyt timjamia. Rouva kumartui puoleeni ja kysyi hiljaa, tiedänkö Bishop’s Gardenin? Sieltä kuulemma löytyisi, jos vain menee paikalle sakset taskussa. Rouvan hersyvän naurun vielä kaikuessa korvissani jäin miettimään, että ilmankos yrttipuskat olivat puutarhassa niin tuuheat. Niitä taidetaan latvoa ahkeraan..!

bishop-garden-washington

Orvokit ovat valloittaneet kesäkukilta vapautuneet kukkaruukut ja julkisten istutusten aukkokohdat. Täällähän orvokit ovat vahvasti syyssesongin kukkia. Puutarhamyymälän työntekijä jutusteli, että keväällä istututetut orvokit tahtovat kuolla nopeasti kuuman kesän koittaessa. Mutta syksyllä tehty orvokki-istutus saattaa kestää kauniina läpi leudon talven ja maahan tippuneet siemenet lähtevät uuteen kasvuun heti kevään koitettua.

orvokit-syksyllä

Erittäin värikkään, pitkän ja lämpimän syksyn jälkeen marraskuun alku tuo mukanaan jotenkin seesteisen ja rauhallisen fiiliksen. Aistit nauttivat tästä hiljalleen rauhoittuvasta maisemasta. Nyt on enemmän aikaa tarkkailla yksityiskohtia, jotka kesällä jäivät kaiken runsauden ja värikylläisyyden jalkoihin.

marraskuu-puutarhassa
harmaa-havupuu

Seesteistä marraskuun alkua sinne koti-Suomeen!

2 Comments

  • Hyvää marraskuuta sinnekkin! Upeaa kun saa nähdä mielenkiintoisia kuvia sieltä upeista puutarhoista!

    • Väriloistoa on riittänyt yllättävän pitkään. Suurella mielenkiinnolla jo odotan, miltä samainen puutarha näyttää paikallisen talven keskellä:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.