Magnolia – loppukesän todellinen yllättäjä

magnolia-nuppu

Istuin terassilla aamukahvilla, kun silmäkulmassa vilahti jotakin punertavaa. Vihreän viidakkomaisessa ja kukkavapaassa pihassamme se oli sen verran ihmeellistä, että oli nostettava peppu penkistä ja mentävä tutkailemaan asiaa tarkemmin. En ollut usko silmiäni, kun näin magnolian kukkia, tähän aikaan vuodesta! Yleensähän magnolia kukkii kevään korvalla, ennen lehtien puhkeamista (lajikkeesta toki riippuen).

terassi-tulipata

Ja toden totta, sihteerikkömangolia (Magnolia liliiflora) puski aniliininpunaisia nuppuja. En meinannut housuissa pysyä!

sihteerikkömagnolia

Etupihalla olevan kuningasmagnolian kukinnan ehdin nähdä alkukesästä, mutta aikaisemmin keväällä kukkivan sihteerikkömagnolian väri ja kukinta jäi vielä mysteeriksi. Ja sellaisena sen luulin pysyvän ensi kevääseen asti.

magnolia-liliiflora
magnolian kukka

Asiaa hieman tutkailtuani löysin verkosta muutaman englanninkielisen artikkelin, joissa kerrottiin magnolioiden joskus kukkivan myös näin loppukesästä / alkusyksystä. Toki varsinaista kukintaa huomattavasti hillitymmin. Samaan ilmiöön olen törmännyt kotipuutarhassani Suomessa esimerkiksi rhodon tai pikkusyreenin kohdalla. Usein ne ovat tarjonneet vielä muutaman fiilistelykukan loppukesästä.

magnolian kukkia

Puuhun tiirailleissani huomasin magnolian kukkia enemmänkin. Tosin kaikki kaunokaiset olivat harmillisesti isohkon puun latvuksessa. Ei siis toivoakaan saada kukkivia oksia maljakkoon tai edes lähempään tarkasteluun. Mutta nyt odotan tulevaa kevättä entistä innokkaammin. Magnolia, omassa pihassa, voi tätä riemua!

magnolia nuppu

Puu on täynnä nukkamaisia nuppuja. Nyt mietin, saisikohan näitä aukeamaan maljakossa? Ehkä se on maltettava napsaista muutama oksa kokeiluun. Kerron sitten miten kävi!

2 Comments

  • Viime syksynä koin saman ihmeen omassa puutarhassani. Magnolia ‘Susan’ kukki syksyllä, se oli jättänyt keväällä 2018 kukinnan väliin. Tänä keväänä se kukki runsaimmin kuin koskaan ennen. Pelkäsin syksyn kukinnan vievän kevätkukinnan, vaan toisin kävi.

    • Oi mahtavaa, loistojuttu! Itselläni Susan jaksoi kukkia koto-Suomessa pari kevättä, nyttemmin on taantunut. Taitaa olla vähän huonossa paikassa, mutta alkaa tila loppua pihasta:D Peukut pystyyn että saat nauttia upeasta kukinnasta myös tulevana keväänä!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.