Iltakävelyllä amerikkalaisia puutarhoja ihailemassa

iltakävelyllä

Iltakävelyllä ei tällä hetkellä pääse kunto kohenemaan, sillä aika menee paikallisia puutarhoja ja taloja ihaillessa. Tytär jo uhkasi, ettei lähde meikäläisen kanssa lenkille ollenkaan, koska matka katkeaa tuon tuosta. Milloin pitää pysähtyä huokailemaan kauniin kukan äärelle, milloin ihmetellä vierasta kasvia tai jäädä tiirailemaan kutsuvaa etupihaa.

iltakävelyllä ihailemassa amerikkalaisia etupihoja
Iltakävelyllä on pysähdyttävä tuon tuosta ihailemaan upeita puutarhoja.

Minulta on tiedusteltu jo useampaan otteeseen, millaista on amerikkalainen puutarhakulttuuri? Maa on valtavan kokoinen ja kasvillisuusvyöhykkeitä löytyy tundrasta aavikkoon ja aroista ainavihantiin lehtimetsiin. Kasvuvyöhykkeitä on 13 – 18, lähteestä riippuen. Alueelliset erot ovat siis suuria jo pelkästään vaihtelevan ilmaston takia. Mutta ainakin täällä Yhdysvaltain pääkaupungissa puutarhaelämä kukoistaa.

amerikkalainen puutarhakulttuuri

Lähiöissä pihat ovat suuria ja toisaalta taas keskustan pienet pihat on hyödynnetty tehokkaasti. Amerikkalaiset panostavat etupihaan. Yleensä ne ovat kaikkien nähtävillä tai korkeintaan matalan aidan rajaamia. Takapiha, joka lähes poikkeuksetta on korkean aidan suojissa, saattaa puolestaan olla pelkkää nurmea. Sama pätee taloihin. Julkisivut voivat olla hyvinkin koristeellisia, kun taas talon takaosa näyttää suomalaiseen silmään usein lähes eri paria olevalta.

amerikkalainen kaupunkipiha

Ihailtavaa on kasvien monipuolinen käyttö. Suomalaisten rakastamia tuija-aitoja näkee vain vähän. Yleensä kasviaidanteet ovat hyvin monilajisia ja niissä, kuten istutuksissa ylipäätään, on aina joku juju. On dramaattista värivaihtelua, jatkuvaa kukintaa, pensaiden ja pikkupuiden korkeuseroja sekä leikittelyä muodoilla.

amerikkalainen etupiha
Amerikkalaiset etupihat ovat näyttäviä ja huolella hoidettuja.

Upeiden etupihojen takana on yleensä ammattilaisen tekemät valinnat (ja työ). Naapuruston kapean, mutta luotettavan otannan perusteella sanoisin, että puutarhaa itse suunnittelevia, toteuttavia tai perusteellisesti hoitavia on häkellyttävän vähän. Lähiömme kadut täyttyvät aamuisin puutarhatyöntekijöiden lava-autoista. Oli kyseessä sitten nurmen leikkuu, lannoitus, kuorikatteen levittäminen, puiden hoitoleikkaukset tai perennapenkin toteutus, sitä tehdään harvoin itse. Amerikkalaiset panostavat paljon kotiin ja puutarhaan. Työpäivät ovat kuitenkin pitkiä ja lomat lyhyitä, joten palveluista ollaan valmiita maksamaan. Moni haluaa nautiskella kauniista kotiympäristöstä, mutta ei käyttää vähäistä vapaa-aikaansa sen korjaamiseen tai muokkaamiseen.

amerikkalainen talo ilta-auringossa

Yleisilme täällä on ihanan rehevä. Kyllä näitä maisemia kelpaa ihastella iltakävelyllä, oli tekijänä kuka vaan!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.