Täällä ollaan, ihan pihalla!

pihalla

Terveisiä Amerikasta! Täällä on oltu kohta kuukausi ja osa ajasta ihan pihalla, monella tapaa… Olen Instagramin puolella jo ehtinyt kertoa, että talomme yhteydessä oleva piha on villiintynyt puoliviidakko. Vanhoja, massiivisia puita on useita, mutta ei kukkapenkkejä tai keittiöpuutarhaa. Ellei yhtä hylättyä kasvilaatikkoa lasketa sellaiseksi.

villiintynyt-piha
Takapiha taloon muutettuamme.

Vaihtoehtoja tänne tullessa oli kaksi: antaa pihan olla sellaisenaan ja keskittyä vuodeksi ihan muihin juttuihin. Tai laittaa hihat heilumaan ja tehdä, mikä järkevältä tuntuu lyhyt asumisaika huomioiden.

kanttausrauta
Sieltähän löytyi pensasmustikka!

No enhän minä kovin kauaa pystynyt katsomaan takapihan puolivilliä menoa. Se oli ostettava kanttausrauta ja ryhdyttävä raakaan työhön. Ensimmäiseksi pihalla kaivettiin esiin pensasmustikka. Oli siellä muutama marjakin kypsymässä, vaikka paljon  paremman sadon saisi, jos pensasmustikalle istuttaisi kaverin. Ristipölytys suurentaisi satoa huomattavasti.

hylätty-kasvulaatikko
Viljelylaatikko ei näyttänyt kauhean lupaavalta.

Seuraavaksi käsittelyyn otettiin hylätty viljelylaatikko. Ensin laatikko tyhjäksi rikoista, pussimultaa useampi säkki ja sitten istuttamaan mangoldia, retiisiä, salaatteja, pinaattia. Vähän mietityttää, lähtevätkö salaatit edes itämään paikallisissa keleissä? Usein pusseissa on maininta, että salaatinsiemenet itävät huonosti korkeassa lämpötilassa. Mutta onhan tätä testattava, kun siemeniä kerran oli.

laatikkoviljely
Ensimmäinen erä siemeniä on nyt kylvetty.

Terassin vieressä kasvaa dogwood eli jonkin sortin kukkiva kanukkapuu. Puun alla puolestaan on pihan ainoa “kukkapenkki” eli muutama kuunlilja.

dogwood_kanukka_amerikassa
Kuunliljat ovat pihan ainoat perennat.

Koska puu on keskeisellä paikalla (se näkyy terassille ja olohuoneeseen), halusin siistiä puunalusen kanttaamalla. Olin myös haaveillut ahkeraliisa-matosta, jonka olen useana vuonna istuttanut omaan puutarhaani omenapuun alle.

kanttaamalla_siisti_piha
Lehtien väri ja muoto tulevat kauniisti esiin multapintaa vasten.

Puunalunen siistiytyi nopeasti, maisema sai heti ryhtiä ja kuunliljojen lehdet loistavat huomattavasti kauniimmin multapintaa vasten. Mutta ahkeraliisaideasta jouduin luopumaan. Sekä melko huikean hintatason että ajankohdan vuoksi.

Puun alle olisi uponnut ainakin parikymmentä yksilöä. Lisäksi tässä vaiheessa kautta on ollut hankalaa löytää laadukkaita kesäkukkia. Hinta on edelleen korkea mutta kukkien kunto jo heikko. Tarkoituksena on nyt peittää alue kuorikatteella. Kunhan ensin löydän sitä ja hetken taas nikottelen hintaa. Esimerkiksi kasvulaatikkoon käyttämäni multapussit maksoivat kympin kipale. Ja pussikokoa on Suomea pienempi.

kanttaus_kaareva_muoto_puutarhaletku
Puutarhaletku on hyvä apuväline kanttausta tehdessä.

Hain muodon puunalusen kanttaukseen puutarhaletkun avulla. Kaarevia muotoja on helppo taivutella ja kantata sitten letkua mukaillen.

pihalla
Kanttauksella on helppo kohentaa puutarhan ulkonäkö.

Vaikka pihalla on aikamoinen savotta, olen osannut nauttia myös pienistä edistymisistä. Kuten kahdesta itäneestä basilikaruukusta. Tai etupihan kauniisti kukkivasta magnoliasta. Kotipuolen isot laatikkoviljelmät ja kasvihuoneidylli tuntuvat juuri nyt kaukaiselta muistolta. Yllättävän nopeasti sitä alkoi iloita simppelin retiisirivistön odottelusta.

kuningasmagnolia_valkoinen_kukka
Kuningasmagnolia kukkii näyttävästi suurin kukkasin.

Nyt pihapuuhiin tosin tuli pieni paussi, sillä ilmeisesti pikkuiset hämähäkit purivat kesken puuhien ja puremat tulehtuivat kuuman kosteassa kelissä. Sain hoidoksi kunnon hevoskuurin ja käskyn pysyä pois auringosta. Se on siis otettava limonadilasi kouraan ja käytävä kiikkustuoliin etuterassille.

Oikein hyvää (ja ötökkävapaata) heinäkuun jatkoa!

9 Comments

 • Olipa hauskaa lukea asettumisesta uuteen kotiin ja pihaan. Tuli ihan mieleen oma piha Bostonin liepeillä -90-luvulla. Se ei ollut villiintynyt, kun ruohonleikkuu oli järjestetty vuokranantajan puolesta kerran viikossa, mutta kasvillisuuden monipuolisuutta ei mitenkään voinut kehua.

  Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi pihasi vielä kehittyy 🙂

  • Hauska kuulla vastaavanlaisesta kokemuksesta! Meilläkin on itseasiassa ruohonleikkuu järjestetty vuokranantajan puolesta, mutta kahden viikon välein ja ennen muuttoa siinä oli pitkä tauko. Ja vielä muuton jälkeenkin… Nyt homma on ilmeisesti taas lähtenyt rullaamaan.

   Ja tuo kasvillisuuden monipuolisuus. Täällä Washingtonin alueella on valtavan kauniita pihoja, kateellisena olen katsellut naapuruston näyttäviä etupihoja, pensaita, puita, perennoja. Todella runsasta ja väreillä leikittelyä. Toisaalta kyllä ymmärrän, että vuokrakohteeseen ei haluta panostaa. Osalle asukkaista puutarha olisi varmasti rasite eikä vuokranantaja halua maksaa ylläpidosta, kun ei itse ole nauttimassa siitä. Minä kyllä huhkisin mielelläni, jos joku muu maksaisi “pohjatarvikkeet”. Hintataso on yllättänyt totaalisesti, vaikka täällä on kuitenkin niin ideaali ilmasto. Mutta vuoden takia ei halua ihan koko omaisuutta upottaa multiin ja perennapoikasiin.:D

 • Siellä on laitettu hihat heilumaan ja hienolta näyttää. Tuo kanttausrauta on itselläni nyt ostoslistalla. Mukavaa heinäkuuta teille!

  • Se on kyllä mainio kapistus! Ja kanttaaminen tahtoo viedä mennessään, kun saa pienellä panostuksella näkyvää jälkeä aikaiseksi:)

 • Nyt viimeistään olen vakuuttunut siitä, että tarvitsen kanttausraudan! Olet kyllä todella aikaansaava ja hyvä suunnittelemaan tilojen käyttöä. Nyt jo näkee, että tulossa taas uskomattoman hieno piha teille.

  • Kanttausrauta on kylllä aivan huippuvehje! Ja pakko myöntää, jos asuisimme tässä pidempään, laittaisin kyllä hihat toden teolla heilumaan. Nyt lähinnä yritän siistiä paikkoja ja saada vähän ryhtiä takapihaan. Oikein mukavaa kesän jatkoa ja intoa kanttaukseen!:)

 • Dogwood kukkii käsittämättömän upeasti, eli todennäköisesti ensi keväänä saatte runsaasti ihasteltavaa 😊

  • Toivotaan näin!:) Ehdimme nähdä kukintaa, kun kävimme valmistelumatkalla toukokuussa. Näyttääkin olevan täällä tosi yleinen kasvi!

 • Dogwood kukkii käsittämättömän upeasti, eli todennäköisesti ensi keväänä saatte runsaasti ihasteltavaa 😊

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.