Puistokierros Kotkassa, osa 2

rhodo-isopuisto
Puistokierros on oiva tapa tutustua merikaupunki Kotkaan.

Viime postauksessa kiertelimme Kotkan upeita puistoja. Lupasin silloin, että puistokierros saa vielä jatkoa. Minulla oli kerrassaan mahtava mahdollisuus tutustua puistojen Kotkaan paikallisen puutarhaneuvoksen ja Kotkan kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen johdolla. Voin kertoa, että tuon puistokierroksen jutut ja kohteet eivät olisi yhteen postaukseen edes mahtuneet!

* Kaupallinen yhteistyö Visit Kotka-Hamina

kotkan-kansallinen-kaupunkipuisto
Kotkassa sijaitsee yksi seitsemästä Kansallisesta Kaupunkipuistosta.

Isopuisto

Isopuisto on englantilaistyylinen maisemapuisto ja se sijaitsee Pyhän Nikolaoksen ortodoksisen kirkon ympärillä. Puisto on Kotkansaaren laajin rakennettu puisto. Kotkalainen puistohistoria on saanut alkunsa juuri täällä, sillä rakenteilla olevan kirkon ympärille istutettiin jalokuusia jo 1700-luvun lopussa.

isopuisto-kotka
Toukokuista kukkaloistoa Isopuistossa.isopuisto-kotka-kukkiaIsopuistossa on ihanaa kerroksellisuutta, sillä maaston muodot, luonnonpuusto, kalliopinnat ja lukuisat polut ja puistokäytävät muodostavat yhdessä luontevan kokonaisuuden. Valtava määrä kukkasipuleita, perennojen loisto, köynnökset ja kukkivat koristepensaat takaavat, että nähtävää riittää pitkin puutarhavuotta. Vaikka olemme kaupungin keskustassa, on puistossa sellaista satumetsämäistä fiilistä. Joka kerta päätä kääntäessään katse kiinnittyy uutteen mielenkiintoiseen yksityiskohtaan.
puistokierros
Kerroksellisuus ja maaston muodot tekevät Isopuistosta komean maisemapuiston.

puistokierros

magnolia_isopuistoIsopuistossa silmäni nauliintuivat valloittavaan keltaisen ja aniliinipunaisen yhdistelmään. Väri- ja kasvipari oli samaan aikaan leikkisä, rohkea ja kuitenkin raikas. Inhokistani herttavuorenkilvestä on lujaa vauhtia tulossa uusin ihastus!

vuorenkilpi-narsissi
Keltaiset narsissit ja aniliininpunaiset herttavuorenkilvet ovat valloittava yhdistelmä.

Pyhän Nikolaoksen kirkko ja itsepäinen Maria

Pyhän Nikolaoksen kirkko on Kotkan vanhin rakennus. Krimin sota (1855-1856) oli täällä varsin tuhoisa ja vain muutama rakennus säästyi. Tarina kertoo iäkkään ja äkäisen everstinlesken, Maria Purpurin, pelastaneen kirkon varmalta tuhopoltolta. Hän istua jökötti itsepäisesti kirkon penkissä ja uhmasi englantilaisia sotilaita. Näiden olisi poltettava vanha rouva kirkon mukana. Vihollinen perääntyi ja kaunis kirkko säästyi tuholta. Kirkon pelastanut Maria istuu nyt kirkon edustalla rakennusta tarkasti silmäillen.

pyhan-nikolaoksen-kirkko-kotka
Pyhän Nikolaoksen kirkko Kotkan Isopuistossa.

Katariinan Meripuisto

Isopuistosta suunnataan täysin toisenlaiseen puistoympäristöön eli Katariinan Meripuistoon. Vanhasta öljysatamasta on muokattu kaupunkilaisten monipuolinen olohuone. Laajalta ulkoilualueelta löytyy leikkipaikkoja, niittyalue, istutuksia, kiipeilyreittejä, mietiskelylabyrintti, kesälampaita, skeittiparkki, pelipaikkoja, hiljetymispaikka ja Suomen suurin piknik-pöytä. Sekä tietenkin upeita kallioita ja merimaisemaa. Muun muassa. Tämän palkitun puiston tarjoamat lukuisat käyttömahdollisuudet saavat ihan hengästymään!

skeittiparkki-meripuisto
Katariinan Meripuistosta löytyy jokaiselle jotakin.

Katariinan Meripuisto on malliesimerkki siitä, miten jo olemassa oleva ympäristö ja maisema sulautetaan uuteen. Esimerkiksi tämä skeittiparkki tehtiin jo olemassa olevaa “maisemaa” eli öljysataman rakenteita hyödyntäen. Ei ihan perinteistä puistomaisemaa, mutta omalla tavallaan varsin upea tämäkin!

ruusumanteli
Ruusumantelit kukoistavat tuija-aidan merituulelta suojaamina.meripuisto-kotka katariinan-meripuisto

Fuksinpuisto

Katariinan Meripuiston jälkeen palaamme jälleen keskustaan. Siellä sijaitseva Fuksinpuisto on tunnettu erityisesti atsaleaistutuksistaan. Ne availivat juuri värikkäitä nuppujaan. Leiskuvien kukkien edessä en voi kuin ihmetellä, miksei kotipihastamme löydy yhtään atsaleaa.
atsalea-keltainen
atsalea-oranssi
Jotenkin tällainen lähes lehdetön pensas täynnä värikkäitä kukkanuppuja suorastaan pursuu keväistä iloa ja elinvoimaa.
atsalea-fuksinpuisto
Näyttävät atsaleat ovat kauneimmillaan alkukesästä.
Fuksinpuistossa on myös kasvilajeittain tehtyjä istutusalueita. Näiden avulla on helppo tutustua ja vertailla eri lajikkeita ja kerätä ideoita kotipihan perennapenkkeihin. Kuvittele esimerkiksi penkki täynnä erilaisia kuunliljoja, nimilapuilla varustettuna. Tai kokonainen penkki täynnä toinen toistaan ihanempia pioneja, voi autuus!
fuksinpuisto-kotka
Isopuiston nimilapun varustetuista penkeistä on helppo hakea ideoita kotipuutarhaan.

fuksinpuisto-pionitKotka ei syyttä kanna puutarhakaupungin vihreää kruunua. Puistokierros tarjoaa valtavasti erilaisia tunnelmia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Jokainen puisto on omalla tavallaan omaleimainen. Puistosta toiseen mentäessä vaihtuu myös maisema ja tyyli. Täällä ei tarvitse pelätä, että yhden puiston nähtyään on nähnyt ne kaikki. Näinkin joskus on.

alppiruusu-isopuisto
Toivottavasti Kotka ja sen puistot osuvat tänä kesänä sinunkin matkareittisi varrelle. Ja jos ei osu, tänne kannattaa suunnata ihan varta vasten. Pikkukaupungin charmia, upeita puistoja, merenrantakaupungin uniikki tunnelma. Täydellinen kesäkohde siis!
narsissit_isopuisto
Loppuun muistuttelen vielä arvonnasta, jonka pääpalkintona on miniloma Suomen puistopääkaupungissa Kotkassa! Voit valita itsellesi mieluisimman palkinnon kahdesta vaihtoehdosta, eli Viherpeukalo- tai Fiilistelijä-palkinnon. Tarkan kuvauksen palkinnoista (puutarhamyymälälahjakorttia, hotelliyöpymistä yms.) sekä osallistumisohjeet löydät kisasivulta täältä. Osallistu kilpailuun viimeistään 15.6 mennessä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.