Puistojen Kotka ja mahtava puistokilpailu

sapokan-vesipuisto
Puistojen Kotka ihastuttaa monipuolisuudellaan.

Kymenlaaksossa, Suomenlahden rannalla sijaitseva Kotka on tunnettu kauniista puistoistaan ja onkin nykyään merkittävä puistokaupunki. Puistojen Kotka pitää sisällään myös yhden Suomen kansallisista kaupunkipuistoista.

* Kaupallinen yhteistyö Visit Kotka-Hamina

tulppaaniloistoa_jokipuisto
Tulppaaniloistoa keväisessä Kotkassa.

Tarinoiden siivittämänä puistokierrokselle

Minulle tarjoutui ainutkertainen mahdollisuus päästä tutustumaan Kotkan seudun puistoihin paikallisen puutarhaneuvoksen ja Kotkan kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen johdattamana. Sain kuulla valtavasti mielenkiintoisia ja myös varsin hauskoja tarinoita puistojen historiaan ja muotoutumiseen liittyen. Monta tuntia hurahti vauhdilla ihan huomaamatta!

kukkiva-puu
Kotkan puistot tarjosivat parastaan keväisellä puutarhakierroksella.

Silmiinpistävää Kotkan puistoissa oli paitsi niiden kauneus ja monipuolisuus, niin myös niiden käytettävyys. Ratkaisut on tehty käyttäjät edellä, eli puistoista löytyy paljon piknik-paikkoja grilleineen, penkkejä, oleskeluun sopivia kivirakennelmia, leikkipaikkoja, kahluualtaita, mietiskelylabyrintti, skeittipuisto.  Kaikenlaista kaikenikäisille kaupunkilaisille. Näin lapsiperheen näkökulmasta monet ratkaisuista olivat varsin lapsiystävällisiä.

alppiruusu-vaalenapunainen-nuppu
Valkoalppiruusu ‘Gunningsham White’

Kotkan alueen puistot tarjoavat siis paljon toimintaa ja osallistavat sitä kautta kaupunkilaisia. Kun puistoja käyttävät kaikenikäiset ja kaikenlaiset ihmiset, puistosta tulee yhteinen olohuone, josta halutaan pitää myös huolta. Tällä on suora vaikutus ilkivaltaan, tai oikeastaan sen vähyyteen.

Erilaisia toimintoja ja niiden sujuvuutta on mietitty tarkasti kauneutta kuitenkaan unohtamatta. Jos jostakin tämän puistovierailun aikana vakuutuin niin siitä, että myös ilman jättibudjettia voi olla innovatiivinen ja erilainen. Kun poikkeaa totutusta, hyödyntää kierrätystä kaikella tasolla ja osaa ajatella “outside the box”, saadaan aikaiseksi jotakin paljon perustasoa mielenkiintoisempaa. Tämä pätee niin isoissa puistoissa kuin pienissä kotipuutarhoissakin. Ja miksei elämässä ihan yleisesti.

höyhenpensas-sapokassa
Hauska höyhenpensas ja pörröiset kukinnot.

Kansallinen kaupunkipuisto

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on Suomen seitsemäs kansallinen kaupunkipuisto. Vaan mikä oikein on kansallinen kaupunkipuisto?

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteen on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena. Niiden tarkoituksena on luoda viihtyisä ja turvallinen elinympäristö myös tuleville sukupolville.

kansallinen-kaupunkipuisto
Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on Suomen seitsemäs kansallinen kaupunkipuisto.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto yhdistää Kotkan merkittävät kohteet yhteinäiseksi verkostoksi. Se on monipuolinen yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria. Kaupungin puistoverkostoa on kehitetty määrätietoisesti ja pitkälti jo olemassa olevia resursseja hyödyntäen. Näin karusta satamakaupungista on muotoutunut vehreä puistopääkaupunki.

Kotkassa ollaan meren äärellä ja vesi nivoutuukin eri puistoihin monella tapaa. Moderni Kotka on joki-, merenranta- ja saaristoluonnon monimuotoisuutta vaaliva vehreiden puistojen kaupunki.

Sapokan vesipuisto

Kotkan puistoista ei voi puhua mainitsematta Sapokan vesipuistoa. Sapokka on eniten palkintoja saanut suomalainen puisto, enkä kyllä yhtään ihmettele miksi! Sapokan vesipuisto palkittiin ensimmäisen kerran vuonna 1993 ja seuraavana vuonna se valittiin Vuoden ympäristörakenteeksi.

sapokan-vesipuisto
Vesi on keskeinen elementti Sapokan vesipuistossa.

Sapokan vesipuistosta löytyy liki 20 metriä korkean putouksen lisäksi lammikoita, puroja sekä merialue. Myös kiveä löytyy monessa muodossa. Esimerkiksi puiston graniittireunukset on kierrätetty sodassa tuhoutuneiden talojen rakenteista. Ihastuttavat kasvit luovat puistoon monenlaisia tunnelmia, jotka muuttuvat vuorokaudenajan, vuodenajan ja upean, palkitun valaistuksen mukaan.

puistojen kotka
Sapokan vesipuisto on valittu vuoden ympäristörakenteeksi.

Kevät oli Kotkassa juuri kauneimmillaan. Tosin suurin osa magnolioista oli harmikseni jo ehtinyt kukkia. Kotkassa on panostettu paljon kukkiviin koristepuihin sekä kevään sipulikasveihin. Myös syysvärit näyttelevät tärkeää roolia. Heikki Laaksosen sanoin hyvän puiston pitää kestää 12 kuukautta eli tarjota jotakin jokaisena vuodenaikana. Lisäksi puistojen Kotka on panostanut taiteeseen ja veistoksiin, jotka tarjoavat ihmeteltävää ja ihasteltavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kotkansaarella sijaitseekin maan suurin ulkoilmagalleria.

eero hiirosen taidetta
Sapokan vesipuistossa on professori Eero Hiirosen teoksia.

Jokipuisto

Jokipuisto on kaupunkipuisto joen äärellä ja se sijaitsee Karhulan kaupunginosassa. Puiston sydämen muodostaa lampi jalolumpeineen. Se sai alkunsa Heikki Laaksosen unelmasta muuttaa todeksi ranskalaisen taidemaalari Claude Monet’n lummelampi-maalaus.

jokipuisto-karhula
Kaunis jokipuisto sijaitsee Karhulan kaupungiosassa.
jokipuisto-karhulassa
Kivetyt käytävät helpottavat esteetöntä liikkumista Jokipuistossa.

Puistossa on sekä upeita istutuksia että luonnontilassa olevaa rantakaistaletta. Ja tarjolla on taas kaikenlaista kaikenikäisille. On leikkipuisto, veistostaidetta, vieressä olevat urheilumahdollisuudet, rauhoittavaa veden solinaa. Kivetyt käytävät mahdollistavat esteettömän liikkumisen alueella. Narsissien takana pilkistää ihana pajukäytävä. Mutta siellä kirmailu jäi nyt toiseen kertaan, sillä edessä oli vielä monta puistoa ja mielenkiintoista kohdetta.

narsissit kukkivat
Narsissit kukkivat vielä kauniisti Jokipuistossa.

pajukäytävä

Juha Vainion katu

Kaarramme puistokierroksella myös Juha Vainion kadulle. Kyseessä ei varsinaisesti ole puisto, vaan laulajan kunniaksi nimetyn kadun muuttaminen maisemakaduksi. Kadun varrella on katselupaikkoja merelle, sinne tulee taidekuja ja soiva taideteos, ympäröivää tehdasmaisemaa pehmennetään koristeomenapuiden muodostamalla viherseinällä.

juha vainion katu
Juha Vainion katu sijaitsee upean merimaiseman äärellä.
juha vainion katu kotkassa
Ympäröivää tehdasmaisemaa pehmennetään koristeomenapuiden muodostamalla viherseinällä.

Kadun varrella on useita luonnonkivestä tehtyjä riimikiviä, joihin on kaiverrettu tekstinpätkiä Juha Vainion lauluista.

riimikivi juha vainion katu
Riimikivet ja niihin hakatut laulunpätkät ovat mielenkiintoinen yksityiskohta pitkän kadun varrella.

Puistokilpailu

Heikki Laaksosta kuunnellessani koin useamman ahaa-elämyksen. Sekä tietenkin ihastuin Kotkan puistoihin. Ja mikä parasta, nyt myös sinulla on mahdollisuus päästä nauttimaan kerrassaan loistavasta puistokierroksesta Heikki Laaksosen johdolla!

Visit Kotka-Haminan sivuilla täällä (klik klik!) on juuri meneillään mahdottaman kiva kilpailu, jonka voittaja saa valita itselleen mieluisimman palkinnon kahdesta vaihtoehdosta. Ihanan kesäisiä minilomia molemmat! On puistoja, herkuttelua, puutarhamyymälän tuotepakettia, hotelliyöpymistä… Tarkat kilpailuohjeet ja osallistumislomakkeen löydät täältä. Kilpailu on käynnissä 15.6 asti.

sapokan vesipuisto
Kotkan puistot tarjoavat valtavasti nähtävää ja koettavaa.

Ensi kerralla tutustumme vielä muun muassa Kotkan vanhimman rakennuksen ympärillä olevaan englantilaistyyliseen maisemapuistoon. Tästä lisää pikapuoliin!

2 Comments

  • Olen jo kahtena edellisenä kesänä käynyt tutustumassa Kotkan puistoihin, ja ne ovat mykistäviä runsaudessaan ja monipuolisuudessaan.
    Mielenkiinnolla luen – ja katselen kuviasi – seuraavasta postauksestasikin, englantilaistyylisestä maisemapuistosta. Onko kyse Isopuistosta, joka ympäröi vanhaa kirkkoa?

    • Kyseessä on juurikin sama puisto:) Kotkan puistot tosiaan hämmästyttävät monipuolisuudellaan ja runsaudellaan, melkeinpä ihan mihin aikaan vuodesta tahansa!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.