Varaslähtö – tulppaanien loistoa

Puutarhan tulppaaneista ensimmäisenä puhkesi kukkaan lummetulppaani ‘Ancilla’. Tämä on monena vuonna kisaillut tulppaanien kärkipaikasta kääpiötulppaanin ‘Tulipa turkestanica’ kanssa. ‘Ancilla’ on matala ja tanakkavartinen tulppaani, jonka kukat avautuvat aurinkoisena päivänä lähes vaakatasoon. Aivan ihastuttava tapaus aikaisessa kevätpuutarhassa!

lummetulppaani-ancilla
Matala lummetulppaani ‘Ancilla’ ilahduttaa kevätpuutarhassa.

Kääpiötulppaani ‘Tulipa turkestanica’ kukkii runsaasti ja sillä on jokaisessa varressa monta pientä kukkaa. Kukkien keskiosa on keltainen ja kukat näyttävät avautuessaan pieniltä tähdiltä.

kääpiötulppaani-tulipa-turkestanica
Kääpiötulppaani ‘Tulipa turkestanica’ on hento tulppaani, jonka jokaisessa varressa on monta kukkaa.

Seuraavaksi lienee ihanien parvitulppaanien vuoro. Ne ovat aina jotenkin erityisen raikkaita. Näistä kolmesta parvitulppaani näyttää olevan innokkain leviämään, se lisääntyy sekä siementen että sivusipulien kautta. Pikku hiljaa ne voivat muodostaa suuriakin kasvustoja.

parvitulppaani kukkii
Parvitulppaani muodostaa viihtyessään laajoja kasvustoja.

Viime viikon lämpöaalto sai kasvit ottamaan vähän varaslähtöjä, puolihuomaamatta. Minäkin päätin ottaa varaslähdön ja ihailla tulevaa tulppaaniloistoa jo ennakkoon. Olen lähdössä tänään reissuun ja pelkään tietenkin, että menetän kevään upeimman kukinnan kokonaan. Viime vuonna, toukokuisella lomamatkalla vannoin, etten enää koskaan poistu kotoa toukokuussa. Niin paljon puutarhassa tapahtuu juuri nyt. Vaan tässä sitä taas ollaan… Nyt vannon, etten enää koskaan lähde toukokuussa reissuun, jos se vaan minusta on kiinni!

tulppaanit ilta-auringossa
Tulppaanien loistoa ilta-auringossa.

Keväiset lämpöaallot ovat vähän kahtiajakoinen juttu. Toisaalta vilukissana otan ilomielin vastaan lämmön, jopa helteen. Mutta toisaalta haluaisin suoda viileästä pitäville kevätkukkijoille mahdollisimman pitkän kukinnan. Lämpöaalto uuvuttaa ne todella nopeasti. Väritkin tuntuvat kirkkaassa auringonpaisteessa paljon haaleammilta.

tulppaanien loistoa kevätpuutarhassa
Kevätpuutarha täyttyy pikku hiljaa väreistä.

Mutta etenee se sitten hitaasti tai nopeasti, kevät on kyllä nykyään lempivuodenaikani. Se mahdoton elinvoima, herääminen, alati muuttuva maisema. Kuin seuraisi maalauksen valmistumista.

tulppaanien loistoa
Valkoiset ja liilat tulppaanit luovat kauniin ja tasapainoisen väriyhdistelmän.

Oikein ihanaa toukokuun aloitusta, nauttikaa vihreän sävyistä ja kukkaloistosta minunkin puolestani! Ja toivotaan, että lumisateilla pelottelu on ollut pelkkää pelottelua..!

1 Comment

  • Kauniita tulppaaneja, eiköhän niiden kukinta kestä nyt pitkään kun on alkanut viileämmän sään jakso.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.