Ihan vasta tuskailtiin lumen määrää, ihmeteltiin ensimmäisiä piippoja ja nyt jo nautitaan kokonaisista kukkameristä! Juuri nyt kevät ottaa valtavan suuria harppauksia. Meilläkin on viimein päästy puutarhan kevättöiden pariin ja ensimmäisenä suoritettiin puutarhan kalkitus.
Lumirajan vetäytymistä ja kevään etenemistä on ollut suorastaan hengästyttävää seurata. Osa kukkapenkeistä on edelleen joko lumen peitossa tai ainakin jäässä, mutta sehän ei kalkitusta haittaa. Päinvastoin.

Meillä on hyvin hapan maa, joten kalkitsen sitä säännöllisesti, yleensä aina keväthangille. Kun kalkin levittää lumipeitteen päälle tai kevätkosteaan maahan, se imeytyy maaperään paremmin. Kalkita voi milloin vain, mutta itselleni siitä on tullut osa puutarhan kevätrutiineja.
Käytettävän kalkin määrä riippuu puutarhan kasvualustasta mutta myös sinne istutetuista kasveista. Happaman maan kasvit, kuten esimerkiksi hortensiat, havut, pensasmustikat ja alppiruusut, eivät välitä happamuutta vähentävästä kalkkilisästä.

Puutarhakalkkia on saatavilla sekä rakeena että jauheena. Jauheinen kalkki on helppo levittää keväthangille ja se imeytyy siitä maaperään sulamisvesien mukana. Itse tykkään käsitellä vähemmän pöllyävää rakeista kalkkia.


Puutarhan kalkitus
- Kalkitus luo hyvät olosuhteet maaperän pieneliöstön toiminnalle.
- Ravinteet liukenevat parhaiten kalkittuun maahan.
- Kalkita voi milloin vain.
- Kalkituksen jälkeen on hyvä pitää pari viikkoa taukoa ennen kevätlannoituksen levittämistä.
- Tarkista annostelu- ja käyttöohje kalkkipussin kyljestä.

Puutarhan kevättyöt etenevät sitä mukaan kuin lumiraja kukkapenkeissä vetäytyy. Aurinkoinen etupiha alkaa täyttyä krookusten ja kevättähtien lisäksi myös ukkolaukan terhakoista lehdistä. Maltan tuskin odottaa näiden upeita, purppuranvioletteja pallomaisia kukintoja. Siispä keskityn tällä hetkellä vain pihan paraatipuoleen ja käännän selkäni takapihan lumikasoille. Askel kerrallaan kohti kevätpuutarhaa!
Ps. Lisää tietoa puutarhan kalkituksesta löydät Kotipuutarhan artikkelista täältä.