Kirjopikarililja – kevään herkkä kaunotar

herkka kirjopikarililja
Herkkä kirjopikarililja tuo tuulahduksen keväästä.

Kirjopikarililja on herkän kaunis sipulikukka, joka tuo tullessaan tuulahduksen keväästä. Sen ruutukuvioiset kukat eivät taatusti jää huomaamatta. Kirjopikarililja on samaan aikaan hento ja sinnikäs. Siron varren päähän avautuu näyttävä kukka, useimmiten punavioletti tai valkoinen.

kevään sipulikukat
Kirjopikarililjan ruutukuvio tekee siitä eksoottisen näköisen.

Näin kevättalvella kirjopikarililjaa on saatavilla ruukkukukkana. Se kannattaa sijoittaa viileään paikkaan, sillä lämpimässä ja suorassa auringonpaisteessa kukinta on nopeasti ohi. Itse olen pitänyt näitä leutoina päivinä kesähuoneessa tai lasitetulla terassilla. Pakkasyön uhatessa nostan ruukut sisälle suojaan.

kirjopikarililjan kaunis ruutukuvio
Pieneen pakettiin mahtuu mahtavaa kukkaloistoa!

Kirjopikarililjat pitävät kohtuullisesta kastelusta. Älä liota sipuleita mutta älä myöskään päästä kasvia kokonaan kuivumaan.

kirjopikarililja ruukussa
Kevään sipulikukista on iloa pitkään. Kukinnan jälkeen ne istutetaan puutarhaan.

Kukinnan päätyttyä kasvi kannattaa ehdottomasti säästää ja istuttaa puutarhaan maan sulettua. Kirjopikarililjat ilahduttavat perennapenkissä monta vuotta, sillä suostuisissa olosuhteissa ne leviävät suhteellisen helposti sekä sivusipuleista että siemenistä.

kirjopikarililjat puutarhassa
Kirjopikarililjat viihtyvät puutarhassa kevätkosteassa maassa.

Puutarhassa nämä kaunottaret kukkivat yleensä toukokuun alkupuolella. Ne ovat upeita omina ryhminään, mutta sopivat hienosti myös perennaryhmiin monenlaisen kukan kaveriksi. Itse pidän kovasti tästä kirjopikarililjan ja kevätkaihonkukan muodostamasta matosta. Yhdistelmä ovat ihanan keväinen ja odotettu parivaljakko.

kirjopikarililjat perennapenkissa
Kirjopikarililja ja kevätkaihonkukka ovat herkkä yhdistelmä.

Kirjopikarililjat sopivat hienosti myös kevään ensimmäisiin ulkoruukkuistutuksiin. Löydät yhden esimerkki-istutuksen viimevuotisesta “Kevätkukat ruukussa” -postauksesta täältä.

Kukkaisaa kevään odotusta!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.