Lanzarote puutarhamatkailijan silmin

Lanzarote-puutarhamatkailu
Lanzarote - saari jossa vähemmän on enemmän.

Lanzarote ja puutarhamatkailu kuulostaa hieman erikoiselta yhdistelmältä, sillä vehreys ja runsaus eivät ole sanoja, jotka äkkiseltään liittäisi tähän Kanarian saariryhmän neljänneksi suurimpaan saareen.  Lentokentältä hotelliin siirryttäessä mielen täyttää hämmennys. Erikoista maisemaa määrittävät taustalla nousevat tulivuoret ja mustat laavamurikat. Niitä riittää silmänkantamattomiin.

karu-saari
Lanzaroten laavakenttien muovaamat näkymät ovat kuin kuin avaruudesta.

Tulivuorten muovaama Lanzarote

En hetkeen muista toista yhtä karua paikkaa. Mustaa ja kivikkoista maata katsellessa on vaikeaa kuvitella, että tällä pystyy kasvamaan tai kasvattamaan yhtään mitään. Lukuisat tulivuorenpurkaukset ovat muovanneet Lanzaroten maisemaa ja maaperää, sillä vuonna 1730 alkaneet tulivuorenpurkaukset kestivät yli kuusi (6!) vuotta.

Lanzarote
Mirador Del Rion näköalapaikalta avautuu näkymä La Graziosan saarelle.

Mutta täälläkin toki kannattaa katsella paikkoja “sillä silmällä”. Puutarhalinssit silmillä löytää yhtä sun toista ihmeteltävää ja ihasteltavaa.

lanzarote
istutuksia puistossa

Palmuja, kukkivia köynnöksiä ja vehreyttä löytyy hotellialueiden välittömästä läheisyydestä. Turkoosina hohtava merivesi ja eksoottiset kasvit luovat vaikutelmaa lomailijan ja kasviharrastajan paratiisista.

turkoosi merivesi
rantaboulevardi

Hotellialueiden ulkopuolella näkymä puolestaan on varsin karua. Kaunista, mutta karua.

majakka
Faro de Pechiqueran majakka sijaitsee saaren eteläkärjessä.

Viinejä tuliperäisessä maassa

Autolla saarta kiertäessä näkee monipuolisempaa maastoa. Ajettaessa läpi laavakenttien peittämän Timanfayan kansallispuiston kohti pohjoista, vastaan tulee sekä kuun pintaa muistuttavaa vulkaanista saarimaisemaa että viiniviljelmiä silmänkantamattomiin.

viiniviljelmiä
Viiniviljelmät ovat tuttu näky Lanzaroten tuliperäisessä maastossa.

Maaperä on mustaa ja kuivan näköistä, mutta viinitiloja on runsaasti. Viiniviljelmät viihtyvät erityisen hyvin sisämaan tuliperäisessä maastossa. Matalat kiviseinämät suojaavat köynnöksiä tuulelta ja luovuttavat niille lisää kosteutta yökasteesta.

viljely rinteessä

Lanzarotesta sanotaan, että se on saari, jossa ei koskaan sada. Keli voi kyllä näyttää uhkaavalta, mutta yleensä mahdolliset sadekuurot ovat todella lyhyitä ja ohittavat saaren nopeasti. Esimerkiksi saarella paljon viljeltävää sipulia kasvatetaan pitkältä yökosteuden turvin. Ei voi kuin ihailla kivikkoisen maaston kekseliäitä ratkaisuja, pengerryksiä ja erilaisia viljelytapoja. Vehreät hyötykasviviljelmät ovat harvassa, siksi niiden näkeminen tuntuu aina jotenkin erityisen hienolta.

kastelujärjestelmä

perunamaa
meloniviljelmät

Vaikka saari on edelleen hyvin luonnonmukainen, voi sitä monin paikoin kuvat ilmeeltään moderniksi, järjestelmälliseksi ja siistiksi. Moderni vaikutelma tulee ainakin osittain mustista ja graafisista laavakiviseinämistä ja viivasuorista riveistä.

viljelmät
Mustat laavakiviseinämät suojaavat kasveja tuulelta ja luovuttavat kosteutta.

Silmä tottuu nopeasti saaren karuun maisemaan ja alkaa nähdä kauneutta pienissä yksityisohdissa. Kaktukset, aloet, mehikasvit, bougainvilleat ja hotellien palmukujat herättävät kaikki huomiota aivan eri tavalla kuin tavallisessa lomakohteessa. Nurmialueita on niin vähän, että sellaisen nähdessään uskoo näkevänsä kangastuksen!

kiinanruusu

Lanzarote on kohde, jossa puutarhan suhteen vähemmän on enemmän. Rantojen lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua saaren omaperäiseen maisemaan!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.