Puutarhan talvityöt

puutarhan talvityöt
Puutarha on nyt paksun lumikerroksen peittämä.

Tänä vuonna paksu lumikerros peittää puutarhoja kaikkialla Suomessa. Ja ennusteet lupaavat yhä vain lisää lumisateita. Paksu lumikerros toki suojaa kasveja, mutta vaatii myös tarkkailua. Puutarhan talvityöt helpottavat kasvien selviämistä raskaslumisesta talvesta.

kesähuone-lumen-peitossa

Kevennä lumikuormaa

Paksu lumikuorma voi vahingoittaa puita, sillä painon kasvaessa oksat repeilevät helposti. Esimerkiksi rungollisten syreenien ja erilaisten riippapuiden päälle kertyy herkästi painava lumikuorma, joka voi pahimmillaan saada rungon halkeamaan. Myös havukasvit keräävät ylleen painolastia. Tilanne on erityisen paha sään lauhtuessa, jolloin nuoskalumi lisää lumimassan painoa. Lumia voi yrittää ravistella pois varovasti esimerkiksi pitkävartisen harjan avulla.

luminen-puutarha

Tarkista verkot

Kasveja suojaavat verkot ja runkosuojat ovat nyt monin paikoin kokonaan lumen peitossa. Paksu lumipeite avaa kasvibaarin rusakoille, jäniksille ja jyrsijöille. Tarkista verkkotilanne ja tallaa lumi matalaksi ja tiiviiksi verkkojen ja runkojen ympäriltä.

pensasmustikka-talvisuojaus

Luo lumet kasvihuoneen katolta

Muista luoda lumet myös kasvihuoneen katolta. Rakenteet saattavat vaurioitua ja lasit rikkoutua liian painavan kuorman alla.

lumien-pudotus-kasvihuone

Poluilla eloa talvipuutarhaan

Vaikka kaikki puutarhan rakennukset ja katokset eivät olekaan käytössä talvisaikaan, lapion niihin silti polkuja. Lapion levyiset polut on helppo pitää auki. Paikasta toiseen kaartelevat polut tuovat linjoja ja eloa lumiseen puutarhaan.

puutarhan talvityöt

Suunnittele ja nauti

Nyt on hyvä hetki suunnitella tulevan kesän istutuksia. Puntaroi puutarhaa eri vinkkeleistä, mittaile maita ja mieti kasvivalintoja. Kaipaako puutarha kukkivaa koristepensasta vai ainavihantaa havua iloksi ympäri vuoden? Anna talviauringon kuiskailla lupauksia uudesta kasvukaudesta.

puutarhan-talvi

Puhtia talvipuuhiin!

Avainsanat

2 Comments

  • No nyt kyllä lunta riittää,toivotaan ettei mökillä ole omenapuiden verkkoaitaukset lyhistyneet lumen voimasta,tosin ne ovat aika jäykkiä,eikä vielä tähän mennessä ole tapahtunut aiemmin. Tulipahan jo eilen ostettua multaa ja uusia siemeniä kaupasta kun olivat tarjouksessa. Tilliä,juuripersiljaa ja krassin siemeniä.
    Odottelen innolla kevään saapumista,vaikka tykkäänkin talvesta,multasormea kutittaa jo paljon.Pitää vielä malttaa kk ajan että saa multiin laittaa chilit kasvamaan.

    • Meillä oli yksi vuosi juurikin niitä jäykkiä verkkoaitoja puiden ja nuorien pensaiden ympärillä. Pitivät kyllä muotonsa, mutta sinne ne olivat hautautuneet lumeen, koko verkkoaidat. Tämä siis mökillä, missä ei tule kauheasti talvella käytyä. Hiihtolomalla oli kova homma tampata kinoksia matalammaksi:) Toivottavasti teillä kaikki hyvin siellä!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.