Puutarhan vuosi

puutarhan vuosi

Näin vuoden viimeisinä päivinä on hyvä hetki katsahtaa taaksepäin ja ihmetellä, mitä kaikkea puutarhan vuosi 2018 piti sisällään. Takana oli silloin kylmä ja kostea kesä ja uuteen kauteen lähdettiin varovaisen toiveikkaina. Tästä huonommaksi ei ainakaan voisi enää mennä!

Puutarhan vuosi 2018

Tammikuussa puutarhassa oli pysähtynyt tunnelma. Lehtikaali tarjosi yhä satoa ja kauden viimeiset lehdet paahdettiin rapeiksi, chilillä maustetuiksi sipseiksi (resepti niihin löytyy tästä postauksesta).

puutarha-tammikuu

Helmikuussa paukkui pakkaset. Mutta lisääntynyt valo sai mielen laulamaan ja linnut visertämään.

talvinen-puutarha

Maaliskuussa ilmassa saattoi jo haistaa kevään, kunnon lumikerroksesta huolimatta. Valon lisääntyessä myös auringon lämpö lisääntyi. Aurinko ihan selvästi helli poskia ja sai puutarhurin mopon keulimaan.

maaliskuun-aurinko

Ja yhtäkkiä koitti ihanan valoisa ja lämmin huhtikuu. Puutarhamyymälät avautuivat, ja messut täyttyivät kevättä ja kesää janoavista kävijöistä. Lumi katosi silmissä, kasvihuone koristautui sipulikukilla ja maasta alkoi puskea elämää valtavalla vauhdilla.

puutarhan vuosi

Toukokuussa puutarhaa oli kierrettävä monta kertaa päivässä. Väreistä kaunein, keväänvihreä, väritti maisemaa hengästyttävällä tahdilla. Kasvihuone täyttyi ulkoilevista taimista ja puutarhurilta meinasi loppua vuorokaudessa tunnit kesken.

keväänvihreä

Kesäkuussa tahti kiihtyi entisestään. Kaikki näytti puhkeavan loistoonsa samanaikaisesti ja ehkäpä upeammin kuin koskaan ennen. Syreenit, lumipalloheisit, pionit, köynnökset. Kasvimaa puski satoa ennätysaikaisin.

puutarha-kesäkuussa

Heinäkuussa alkoi jo vähän hirvittää. Helteen jatkuessa alkoi jopa kaivata edelliskesän sateita. Samalla mieleen hiipi huoli: riittäisikö loppukesälle enää minkäänlaista kukintaa?

heinäkuun-kukkaloisto

Elokuu toi mukanaan kullankeltaisen sävyn. Viikuna ja viinirypäle tarjosivat mehukasta satoa perinteisestä keittiöpuutarhasta puhumattakaan.

elokuu-sadonkorjuu

Syyskuu oli värien syvenemistä ja sadonkorjuun juhlaa.

syyskuun-sävyt

Lokakuu alkoi lupaavasti leiskuvan ruskan merkeissä. Mutta heti kuukauden alkupuolle osunut halla oli kuin isku vasten kasvoja. Ei vielä!

halla-lokakuu

Syksystä saatiin kuitenkin nauttia pitkään ja marraskuukin oli omalla tavallaan kaunis ja varsin seesteinen.

puutarha-marraskuussa

Joulukuussa saatiin vuorotellen lunta, pakkasta, räntää ja vettä. Joulu otettiin kuitenkin vastaan valkeana, ihan koko maassa.

valkea-joulu

Vaikka vielä vietetään leppoisia välipäiviä, ajatukset tahtovat jo karata uuden vuoden puolelle. Millainen puutarhavuosi on tulossa, mitkä tulevat olemaan kesän trendikukat- ja vihannekset, mitä uutta keksisi omaan puutarhaan? Mahtavaa ajatella, että koko vuosi on taas edessäpäin!

2 Comments

  • Katselin itsekin kuluvan vuoden kuvia ja mielestäni vuosi on ollut säiden suhteen mitä ihanin. Talvi oli oikea talvi ja kesä intiaanikesä. Syksy näytti koko värikirjonsa ja siitäkin saimme nauttia pitkään auringon vielä lämmittäessä ihoa. Loppusilauksena koko Suomi sai nauttia valkoisesta joulusta.
    Voiko enempää toivoa!

    Onnentäyteistä tulevaa vuotta <3

    • Alkuvuosi näyttää talven osalta taas varsin kauniilta. Toivotaan siis myös lempeää kevättä ja lämmintä kesää. Näillä eväin on hyvä aloittaa uusi vuosi ja uusi puutarhakausi <3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.