Joulukukat – kodin kaunistajat

hyasintti
Joulukukat tuovat ihanaa tunnelmaa kotiin.

Kaikki joulukukat ovat kauniita, mutta osa sykähdyttää syystä tai toisesta vielä pikkuisen enemmän. Tuoksumuisto, perinne lapsuudesta, tietty väri. Pienillä asioilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Myös “uudet” joulukukat saattavat hurmata kertaheitolla. Yksi tällainen on jouluruusu.

joulukukat jouluruusu
Jouluruusu eli Helleborus hurmaa herkkyydellään.

En muista jouluruusua lapsuuteni jouluista, mutta tämä vuokon näköinen kukka on onnistunut viemään sydämeni. Jouluruusussa on jotakin tavattoman herkkää, mutta kuitenkin sinnikästä.

Sisätiloissa jouluruusu on hieman haasteellinen kukka, sillä se viihtyisi parhaiten viileässä ja valoissa. Jos saat jouluruusun pysymään hengissä kevääseen asti, kokeile sen istuttamista ulos puutarhaan. Ihanteellinen paikka jouluruusulle löytyy varjoisasta tai puolivarjoisasta paikasta, esimerkiksi puun tai pensaan alta.

joulukukat
Hyasintin viehättävä tuoksu kuuluu jouluun.

Hyasintti puolestaan on hyvinkin vahva tuoksumuistokukka lapsuudesta. Ja kuuluu edelleen joulun odotukseen. Itse rakastan hyasintin tuoksua, mutta kaikki eivät sen voimakkaasta bukeesta pidä. Kukka kestää onneksi kylmää, joten leudolla kelillä sillä voi koristaa vaikka parveketta tai sisääntuloa, silloin tuoksu ei ota samalla tavalla nenään.

Lapsuuden jouluissa syklaami oli aina valkoinen tai punainen. Syklaamit viihtyvät viileässä ja sen saa kestämään pidempään, jos nostaa kukan yöksi tavallista huoneenlämpöä viileämpään paikkaan. Kastelu kannattaa hoitaa aluslautasen kautta tai vaihtoehtoisesti ruukun voi upottaa hetkeksi veteen. Kuihtuneet lehdet ja kukat poistetaan sitä mukaa kuin niitä ilmaantuu.

joulukukat-syklaami
Viileässä viihtyvä syklaami tuo väriä jouluun.

Punainen joulutähti on joulukukkien klassikko. Itselleni se oli pitkään myös ultimate-tätikukka. Sellainen vähän tunkkainen ja äärettömän epätrendikäs. Kunnes pari joulua sitten huomasin taas pitäväni joulutähdestä kovasti. Iällä ei luonnollisesti ole mitään tekemistä asian kanssa. Punainen kukka yhdistettynä mustaan taustaan on kaikkea muuta kuin tätimäinen. Joten tämä kaunokainen löytyy meiltä tänäkin jouluna.

joulutähti-joulukukat
Joulutähti on suomalaisten ikisuosikki.

Sitten on tietenkin amaryllikset, atsaleat, tulilatvat, ardisiat… Joulukukkien lista on ihanan pitkä. Joulukukat koristavat kodin juhla-asuun ja tuovat tunnelmaa vuoden pimeimpään kauteen. Vinkkejä joulukukkien hoitoon löytyy esimerkiksi Kotipuutarhan artikkelista täältä.

Kaunista ja tuoksuvaa joulunaikaa!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.