Havut tuovat tunnelmaa jouluun

havut tuovat tunnelmaa
Havut ovat perinteisiä joulunajan koristeita.

Oli joulu sitten valkoinen, vihreä tai harmaa, havut tuovat tunnelmaa joulukauteen. Havujen vihreys luo ihanaa raikkautta ja virittää ajatukset lähestyvään jouluun. Samalla niiden vihreys tuo tullessaan toivoa kohta koittavasta kevätkaudesta. Ja onhan niiden tuoksukin aivan ihana!

pieni havuseppele ikkunassa
Havut ovat symboloineet elämää ja toivoa.

Havuseppeleen käyttö joulunaikaa tunnetaan ainakin saksalaisessa jouluperinteessä, jossa 1850-luvulla kuusen havuista sidottu seppele symboloi elämää ja toivoa. Alun perin havuseppele ripustettiin kattoon, mutta nykyään seppeleitä käytetään lähinnä ovissa. Ikivihreä havu on ollut myös runsaan sadon vertauskuva.

kuusitähti
Havut ja havukoristeet sopivat monenlaiseen tyyliin ja tunnelmaan.

Havut sopivat oikeastaan kaikenlaiseen tyyliin. Niistä on hauskaa väkertää erilaisia havutöitä, kuten tähtiä, tonttuja, puita, kransseja ja köynnöksiä, mutta myös pelkkä oksa maljakossa luo heti joulutunnelmaa. Meillä oli lapsuudenkodissa tapana levittää jouluksi havuja ulkoportaille. En oikein tiedä miksi, koska ei niihin lumisia kenkiä oikeasti saanut putsattua. Sama tapa on sittemmin siirtynyt omaan kotiini, ja jouluksi ulkoportaat saavat vehreän maton. Voi vain arvuutella onko tapa saanut alkunsa säätyläiskodeista, joissa koristeltiin huoneita havunoksilla Kristuksen syntymäjuhlan symbolina. Havuja poltettiin myös suurten salien takoissa, kun harvoin käytössä olevia salitiloja lämmitettiin jouluksi.

kultasypressi
‘Wilma’ kultasypressi tuo väriä ovenpieleen.

Nykyään on saatavilla valtava määriä erilaisia havukasveja, joilla voi piristää sisäänkäyntiä, portaita ja muita ulkotiloja. Myynnissä on myös havunippuja, jotka käyvät koristeeksi ihan sellaisenaan. Muutama kynttilälyhty lähistölle ja jouluasetelma on valmis. Kaunein lisä on valkoisena hohtava lumipeite, mutta ulkohavuja voi halutessaan koristella myös valosarjoilla ja kosteutta sietävillä koristeilla.

havuköynnös
Havuköynnökset ovat näyttäviä koristeita.

Kranssien ja havuköynnösten tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii toki jonkin verran aikaa. Helpoimmalla pääsee, kun levittää havunoksia rennosti terassikaiteelle ja kiepauttaa kaiteen ja oksien ympärille narua. Kun koko komeuden viimeistelee valosarjalla, saa nopean ja helpon “köynnöksen”.

havuilla-koristelu

Muutama havunoksa ja kävyt riittävät koristamaan joulun juhlapöytää tai ikkunalautaa. Leikkaa pieniä havuja ja asettele ne köynnöstämään pitkin pöytää. Havuja on käytetty joulunajan koristelussa myös käytönnöllisistä syistä: niitä on ollut helposti saatavilla ympäri vuoden. Oli symboliikka mikä tahansa, minä ainakin rakastan havuja. Ja kohtahan tässä pääsee jo suuntaamaan joulukuusimetsään!

Ihanaa jouluun valmistautumisen aikaa!

Avainsanat
,

6 Comments

 • Valtavan ihania kuvia taas, olet niin kauniisti kaikki laittanut! Upeita havuja! Minun syntymäkodissani laitettiin myös aina jouluksi havuja portaiden eteen, sisäänkäyntiin. Terv Tepa

  • Osaatko Terttu sanoa oliko havuilla sisäänkäynnin yhteydessä joku tietty tarkoitus? Kauniitahan ne ovat ja tuovat ihanasti vehreyttä talvimaisemaan.<3

   Oikein ihanaa joulun odotusta sinulle!

 • Niin kauniita kuvia.
  Havut on kyllä aivan ihania.
  Pari kranssia olen tehnyt ja vein toisen pojan haudalle.
  Tuttua on myös omasta lapsuudestani nuo havut ulko-oven edessä ja onpa meillä omassa kodissakin monena talvena joulun aikaan mieheni laittanut niitä. Pitääkin muistaa pyytää nytkin.
  Ihanaa ja tunnelmallista joulun odotusta. -Titti

  • Kiitos Titti!
   Minullakin on ollut tapana tehdä havukranssi vanhempieni haudalle, mutta nyt kun asun toisella puolella Suomea en aina pääse jouluksi käymään. Onneksi lähellä asuu vielä sukulaisia, jotka ovat kaunistaneet hautaa jouluksi.
   Havut ulko-oven edessä ovat kyllä ihanan helppo joulukoriste!:) Tunnelmallista joulun myös sinne Titti!

 • Kivoja ideoita jutussasi montakin, esimerkiksi nuo havunoksat ikkunalaudalla, ne tuovat pieneenkin tilaan jouluntuntua ja -tuoksua.
  Hyvää joulun odotusta, täällä uskollinen blogisi seuraaja !

  • Kiitos paljon Toini, kiva kuulla! 🙂 Ja nuo havut ikkunalaudalla ovat kyllä kiva yksityiskohta. Satuin vielä löytämään oksia, joissa oli muhkeita käpyjä.

   Mukavaa joulun aikaa myös sinne!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.