Tomaattien lajittelua ja maistelua syysterassilla

syksyterassi
Kasvihuoneen ruukkukasvit ja tomaattisato muuttivat lasitetulle terassille.

Täällä on vielä kukkasipulitkin istuttamatta, sillä on pitänyt pikkuisen kiirettä tomaattishown kanssa. Napsin tomaatit pakkasyötä turvaan kauhealla hässäkällä, kaikki nopeasti samaan koriin saksien. Vasta myöhemmin ehdin korien pariin ja viime päivät onkin harrastettu tomaattien lajittelua ja maistelua. Syysterassi on ollut siihen oiva paikka.

tomaattien lajittelua
Tomaatit on lajiteltu laakeille astioille kypsyysasteen mukaan.

Tomaattien lajittelua

Nyt kaikki tasot ovat täynnä laakeita ja ilmavia koreja. Lajittelin tomaatit kolmeen ryhmään: kypsät, puolikypsät ja raa’at. Raakoja en tarkista päivittäin, kypsät tulee katsastettua automaattisesti tomaatteja napsiessa, mutta puolikypsien kanssa kannattaa olla tarkkana. Joukossa oleva homeinen tomaatti saa muutkin nopeasti pilaantumaan.

tomaatin jälkikypsytys
Tomaattitarjottimet on hyvä tarkistaa lähes päivittäin ja poistaa huonot tomaatit.

Tomaattisuosikkeja

Ei varmasti ole vaikea arvata, mitä väriä löytyy eniten… Onneksi kypsiäkin riittää. Tämän kesän tomaattisuosikiksi nousi erittäin runsassatoinen kirsikkatomaatti ‘Golden Bumble Bee‘. Sen tomaatit ovat hauskan oranssinpunaisia ja juovikkaita. Pihvitomaatti ‘Brandywine‘ ei tehnyt kovin suurta satoa, mutta ah mikä maku! Niitä kun olisi saanut korikaupalla. Täyteläisiä, makeita, meheviä. Aivan heittämällä kaikkien aikojen kolmen makukärkeen, ellei jopa kärkipaikalle.

Toinen makuominaisuuksiltaan kärkipaikkaa kolkutellut oli miniluumutomaatti ‘Green Envy‘. Tosin minulla oli sen kasvatuksessa ihan valtavasti epäonnea. Ensin siemenistä iti vain puolet. Sitten osa taimista katkesi istutusvaiheessa, kun tuuli heitti taimet nurin tarjottimelta. Ja lopulta jäljelle jääneet lähtivät kasvuun todella hitaasti. Ne tomaatit, joita tästä lajikkeesta ehdimme herkutella, olivat kyllä aivan uskomattoman makeita. Vaatimattoman näköisestä vihreästä minitomaatista ei odottanut sellaista makusinfoniaa! Vaikka kasvatuskokeilu oli tänä vuonna aika karu, lähtee tämä siitä huolimatta uuteen kokeiluun ensi vuonna.

väri-iloa
‘Golden Bumble Bee’ on kaunis ja satoisa kirsikkatomaatti, jolla on kullankeltaisia ja oransseja raitoja.

Keltainen päärynätomaatti ‘Yellow Pearshaped‘ oli veikeän näköinen ja runsassatoinen. Maku ei ollut omasta mielestäni kovin kaksinen, mutta kasvatan joka vuosi tomaatteja myös niiden ulkonäön perusteella. Eri värisistä, kokoisista ja mallisista tomaateista saa upean näköisiä salaatteja, piirakoita ja muita herkkuja.

vihreät tomaatit
Vihreät tomaatit saavat kypsyä huoneenlämmössä.

Syksy on toivon mukaan turvattu melko pitkälle omalla tomaattisadolla. Kun joskus taas tulee aika suunnata kaupan vihannestiskille, makushokki on yleensä alkuun aikamoinen. Täydellisen mallisia sileitä palleroita, jotka eivät maistu oikeastaan miltään. Passeleita ruoanlaittoon, mutta ei niitä kyllä makuelämysten toivossa kannata popsia.

lasitettu terassi syksyllä
Tomaattikausi alkaa olla paketissa.

Lajittelun myötä kauden tomaattipostaukset olivat nyt tässä. Onko teillä vinkata hyväksi havaittuja lajikkeita ensi vuoteen? Erityisen runsassatoisia, muikean makeita tai erikoisen kauniita? Eihän tässä enää mene montaa kuukautta, kun päästään taas esikasvatuksen pariin!

1 Comment

  • Itselle Golden Bumble Bee oli pettymys. Nätti kuin mikä ja satoisa, mutta maku ei ollut hääppöinen. Sama juttu Artisan Pink Tigerin ja Kakaon kanssa. Keltainen Brandywine olisi ollut hyvä, mutta epäonnistui jostain syystä aikalailla täysin. Avomaalla tomaatit kukoistivat tänä kesänä. Satoisa ja makoisa oli Romello. Myös Roma VF ja Ola Polka olivat mainioita. Ola aloitti kauden ja Roma kypsyi viimeisimpänä. Principe Borghese parani kauden loppua kohti ja Tumbling Tiger onnistui hyvin monen vuoden tauon jälkeen. Totem, Red Alert ja Terenzo eivät säväyttäneet. Niiden tilalle siis ensi vuonna jotain muuta. Odottamassa jo mm. Black Sea Man, Koralik ja Silvery Fir Tree ja muutaman vuoden tauon jälkeen Sejk :D.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.