Kasvihuoneen syyssiivous

kasvihuone-syksy
Kasvihuoneen syyssiivous on ajankohtaista yöpakkasten kolkutellessa ovelle.

Edellisen postauksen yhteydessä minulta kysyttiin vinkkejä kasvihuoneen syyssiivoukseen. Ja toden totta, en ole niitä tänne aikaisemmin kirjoittanut. Kasvihuoneen syyssiivous on nyt ajankohtaista, kun ensimmäinen pakkasyökin kävi jo kylässä. Yllä oleva kuva on otettu tällä viikolla, vaikka tuosta tuntuu olevan jo ikuisuus. Pakkasyö puutarhassa saa melkoisen muutoksen aikaan.

tomaatit
Tomaatit, myös raakileet, on kerätty jälkikypsytykseen sisälle.

Syyssiivous alkaa tietenkin kasvien keräämisellä. Tomaatit sisälle jälkikypsytykseen (siitä postaus täällä), viherkasvit olohuoneeseen, chilit ja basilikat ruukkuineen joko keittiöön tai sadonkorjaajan saksien kautta sato talteen.

kasvihuone-banaani
Vaniljabasilika, banaani ja chili pääsivät sisätiloihin.

Sitten alkaa se brutaalein vaihe. Kaikki poikki ja pinoon. Aika lohduttoman näköistä. Kasvatan tomaatit muovisissa laastipaljuissa, jotka olen verhoillut kauniimmiksi vanhoilla perunalaatikoilla. Syksyisin tyhjennän laastipaljut, pesen astiat ja pinoan paljut odottamaan seuraavaa kasvukautta. Myös puiset perunalaatikot saavat putsauksen.

kasvihuoneen syyssiivous
Kasvihuoneen lattia odottaa pesua.

Tänä vuonna kasvihuoneen lattia oli poikkeuksellisen vihreä. Kuumana kesänä ansarissa pyöri satunnaisesti sadettaja. Se kasteli tietenkin myös vanhat tiilet. Syksyisin kannan kaikki tavarat ulos kasvihuoneesta ja kerään pois kasvijätteen. Nurkat ja lattialistat kannattaa tarkistaa huolella. Sitten lattia ja sisänurkat saavat kevyen jynssäyksen. Kasvihuoneen ikkunat ja lattia saavat perusteellisen pesun vasta keväällä.

Käytän varjostusverhoina Ikean parin euron harsoverhoja. Nämä kestävät hyvinä pari kesää, sitten aurinko alkaa hapertaa niitä. Eli verhojen irrotus ja pesu pyykkikoneessa, jonka jälkeen ne pääsevät kuivaan varastoon odottamaan kevättä.

kasvihuoneen syyssiivous
Kasvihuoneen varjostusverhoina toimivat harsoverhot on helppo pestä pyykinpesukoneesssa.

Jos ansarin ikkunoissa on automaattiavaajat, niiden kanssa tulee olla tarkkana. Huolehdi automaattiavaajien sylinterit pois hyvissä ajoin, sillä ne eivät kestä pakkasta. Säilytä sylinterit lämpimässä tilassa. Sama koskee automaattista kastelujärjestelmää. Tyhjennä vesisäiliö ja keraamiset anturit. Putsaa ne ja säilytä anturit mieluiten sisätiloissa.

kasvihuone-automaattiavaaja
Tuuletusluukkujen automaattiavaajien sylinterit tulee irrottaa ennen pakkasia.

Sitten on vielä kaikenlaista pikkupuuhaa. Pöytien ja hyllyjen putsaamista. Ruukkujen, työkalujen ja nimilappujen pesemistä.

kasvihuone syyssiivous

Kasvihuoneen syyssiivous

 • Tyhjennä kasvihuone kasveista ja kalusteista.
 • Tyhjennä ja putsaa automaattinen kastelujärjestelmä.
 • Poista tuuletusluukkujen automaattiavaajat, sillä ne eivät kestä pakkasta.
 • Poista kasvijätteet ja roskat lattiasta, lattialistoista ja sisänurkista.
 • Pese lattia ja pinnat esimerkiksi harjaa, lämmintä vettä ja mäntysuopaliuosta käyttäen.
 • Pese tarvittaessa ikkunat sisäpuolelta.
 • Tarkista rakenteet, kiristä ruuveja.
 • Puhdista pöydät, hyllyt, ruukut ja työkalut.
kasvihuoneen syksy
Kasvihuone on valmiina syksyyn!

Lopuksi kannan sisään pöydän ja pari tuolia loppusyksyn glögihetkiä ja havuaskarteluja varten. Kasvihuone on valmiina syksyyn.

4 Comments

 • Hey, Suurkiitos tästä postauksesta. Minähän se tätä toivoin 🙂
  Kuvasi ovat aina niin kauniita, ettei laihkaan haittaa, vaikka onkin syksyisen paljasta.
  Itse olen puolivälissä. Tomaattilaarit on tyhjennetty kasveista, mutta mullat vielä kippaamatta jne.
  Pari hallankestävää kasvia siellä vielä rehottaa, kun en malta niitä tuhota (en saa mahtumaan mihinkään sisälle, joten tappouhkaus päällä). Ensi viikonloppuna sitten listasi mukaisiin toimiin.

  • No tämä oli loistava aiheidea, kiitos sinulle vinkistä! Minullakin on vielä kasvihuoneessa pari “hallankestävää rehottajaa”, kun yritän miettiä saanko ne jonnekin talvehtimaan vai annanko pakkasten viedä mennessään? Tämä on tiukkaa valintojen aikaa tämä syksy:) Mukavia syyspuuhia!

   • Kiitos samoin! Puuhaa riittää…
    Semmoista vielä kehtaan kysyä, että millä konstein sinä huolehdit kasvihuoneen talven lumikuormasta (jos sellainen nykyään edes uhkaa). Miten saa lumet katolta rikkomatta laseja? Niin, tässähän olisi kenties uusi postausvinkki 😁

    • Olen poistanut kasvihuoneen lumia katolta pitkävartisella harjalla varovasti alaspäin vetämällä. Yritän ehtiä puuhaan aina suht tuoreeltaan, jotta lumikuorma ei pakkaannu tai jäädy kovaksi kökkäreeksi. Mutta harvoinpa tässä viime vuosien aikana on siitä tarvinnut huolehtia. Pari kertaa talvessa on riittänyt hyvin. Ja ainakin tuosta lasikatolta lumet liukuvat suht helposti alas itsekin. En tiedä mahtaisiko tarttua kennolevyyn tiukemmin? Ja kysy vaan ihmeessä, jos tulee vielä mieleen jotakin kysyttävää!:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.