Tomaatin jälkikypsytys

tomaatin jälkikypsytys sisällä
Tomaatin jälkikypsytys alkaa olla ajankohtaista sään viilentyessä.

Kohta on aika tyhjentää kasvihuone ja kerätä loputkin tomaattisadosta talteen. Tomaatin kypsyminen pysähtyy viileässä säässä ja hallaa ne eivät kestä ollenkaan. On siis hyvä hetki korjata tomaatit. Taivasalla kasvaneet tomaatit saivat lähtöpassit jo viikonloppuna. Rangat on nyt kiikutettu kompostiin, mullat kaadettu keittiöpuutarhan kasvulaatikoihin ja tomaatin jälkikypsytys saa jatkua sisätiloissa.

tomaatti sadonkorjuu
Avomaalla kasvaneet tomaatit saivat jo siirtyä sisätiloihin jälkikypsytykseen.

Tomaatti on mainio kasvi, sillä se pystyy varastoimaan energiaa itseensä ja jatkaa tämän turvin kypsymistä irrotettunakin. Tomaatti ei siis tarvitse emokasviaan eikä edes auringonvaloa kypsyäkseen. Monet muutkin tutut hedelmät käyttäytyvät samalla tavoin. Esimerkiksi vihreä banaani muuttuu huoneenlämmössä nopeasti kypsäksi ja jatkaa kypsymistä yhä edelleen.

tomaatti Golden bumble bee
Kirsikkatomaatti ‘Golden Buble Bee’ saa vielä hetken nauttia kasvihuoneen tarjoamasta suojasta ja valosta.

Tomaatin jälkikypsytys

Ohjeita jälkikypsytykselle näyttää olevan yhtä monta kuin on tomaatin kasvattajiakin. Yksi neuvoo laittaamaan raa’at tomaatit pimeään ja viileään, toinen valoisaan ja lämpimään paikkaan. Itse jälkikypsytän tomaatit yleensä keittiössä, eli ihan normaalissa huoneenlämmössä.

 • Leikkaa tomaattitertut irti kokonaisina ja tuo ne sisälle jälkikypsymään. Kannallinen tomaatti säilyy parempana pidempään.
 • Valoa ei tomaatin jälkikypsytykseen tarvita, mutta ei siitä näytä haittaakaan olevan.
 • Korkea ilmankosteus, väljä muovipussi tai tomaattikorin päälle laitettu sanomalehti hidastavat tomaattien nahistumista.
 • Tomaattien kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla esimerkiksi omenan tai banaanin samaan säilytysastiaan tomaattien kanssa. Näiden hedelmien tuottama etyleeni vauhdittaa tomaattien kypsymistä.
 • Tomaatit on hyvä tarkistaa muutaman päivän välein. Poista joukosta huonot tomaatit ja ota kypsät tomaatit käyttöön.
raaka tomaattiterttu
Leikkaa tomaatit jälkikypsymään tertuissaan. Silloin ne säilyvät parempana pidempään.

“Kodin puutarha” -kirja vuodelta 1941 neuvoo jälkikypsyttämisestä seuraavaa: “Tomaatit pakataan laatikkoon kosteaa lastuvillaa eristysaineena käyttäen. Laatikko suljetaan tiiviisti ja pidetään tavallisen asuinhuoneen lämmössä. Tomaatit kypsyvät vähitellen, eivätkä käy varsin herkästi kurttupintaisiksi, kun niitä ympäröi kostea ilma.”

Itse olen kypsytellyt raakileita laakeissa ja ilmavissa koreissa. Jälkikypsennettyjen tomaattien maku ei ole yhtä mehevä ja makea kuin auringon lämmössä kypsyneiden. Mutta ne sopivat loistavasti esimerkiksi ruoanlaittoon, erilaisiin piirakoihin ja pastakastikkeisiin. Kypsät tomaatit säilyvät parhaiten noin + 15 asteen lämpötilassa. Jääkaappi on siis liian kylmä säilytyspaikka tomaateille.

tomaatin jälkikypsytys
Poista kypsät ja haljenneet hedelmät raakileiden joukosta.

Uskomattoman lämmin kesä ja aurinkoisena jatkunut syyskuu ovat tarjonneet herkullisia tomaatteja ruokapöytään jo pitkään. Tänäkin kesänä on saatu nautiskella eri värisiä, kokoisia ja makuisia tomaatteja. Meheviä, makeita ja täyteläisiä, keittiöpuutarhan lemppareita!

tomaattisato
Tomaatin kasvattaminen on tavattoman antoisaa!

5 Comments

 • Viime yönä oli pakkasta, hain osan tomaateista pois mutta taidan hakea huomenna loputkin terttuineen, kiitos vinkistä.

  • Hui hurja! Meillä ollaan oltu vielä nippa nappa plussan puolella. Mutta sen verran öinen keli pelästytti, että kasvimaalta haettiin kesäkurpitsat turvaan.

 • Hrrr… olipas raikas aamu. Minunkin tomaatit alkavat olla loppusuoralla, joskin aivan täyteen tehoon en vielä tänä kesänä edes päässyt. Sain kasvihuoneeni vasta kesäkuussa. Oletko kirjoittanut kasvarin syyspuuhista/talvetusvinkeistä? Tällainen keltanokka kovasti toivoisi neuvoja.

  • Heippa Nina! Tarkistin asian, ja tähän blogiin en ole kasvihuoneen syksystä kirjoitellut. Mutta kiitos vinkistä, laitan aiheen korvan taa!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.