Sokerimaissin sadonkorjuuaika on juuri nyt parhaimmillaan. Ja voi millaisia maisseja onkaan saatu herkutella! Kullankeltaisia, pulleita, täynnä makua ja makeutta. Sokerimaissi ‘Gucio’ osoittautui kaikkien lupaustensa arvoiseksi.
Siemenpussin mukaan ‘Gucio’ on “erityisen makea sokerimaissi”. Sen pitkissä tähkissä on “isot, erittäin hyvälaatuiset jyvät”. Ja on kyllä myönnettävä, etten ole vielä koskaan kasvatellut näin kauniita ja täydellisen muotoisia maisseja. Ja eri lajikkeita on tullut kokeiltua jo useampana kesänä. Tämä menee ehdottomasti jatkoon.

Maissit viihtyvät lämmössä
Yleensä esikasvatan maissit toukokuun alussa, kasvihuoneen lämmössä. Taimikasvatus on helppoa ja nopeaa. Maahan maissit pääsevät kesäkuun alkupuolella, aluksi lämpöä keräävät hallaharson alle. Maissit viihtyvät ravinteikkaassa maassa, aurinkoisella ja tuulensuojaisalla kasvupaikalla. Lopulliselle istutuspaikalle päästyään ne alkavat venyä pituutta hurjaa vauhtia.

Kulunut kesä oli maissille suotuisa, sillä maissit rakastavat lämpöä. Olen vuosien varrella kasvattanut maissia ruukuissa, kasvusäkeissä, tilavissa laastipaljuissa ja keittiöpuutarhan kasvulavoissa. Parhaiten satoa on tullut runsasmultaisessa kasvulavassa, jossa maissit ovat kasvaneet kaikkein kookkaimmiksi. Yllättävän satoisa paikka on ollut myös tilava laastipalju varaston lämpimällä ja suojaisalla seinustalla.

Nopeakasvuisen maissin tähkäpäitä saa odotella tuskastuttavan kauan. Usein maissi tekee yhden tähkäpään per taimi, mutta parhaimpina vuosina maissi on tehnyt kolmesta neljään tähkää yhteen varteen. Kylmänä kesänä maissi ei välttämättä ehdi kypsäksi asti, mutta siitä huolimatta se on kyllä keittiöpuutarhan katseenvangitsija.

Milloin sokerimaissi on korjuukypsä?
Mistä sitten tietää milloin sokerimaissi on kypsää? Ensinnäkin pitää vain malttaa odottaa. Jossakin vaiheessa loppukesää yritän varovasti kurkkia tähkäpäiden suojalehtien alle. Ja silloinkin maissi pitää yleensä vielä jättää rauhaan. Kun tähkäpäiden “hiuskuontalo” eli emit ruskistuvat ja kuivuvat, oikea hetki alkaa olla käsillä. Kun jyvät ovat oikein pulleat ja piukeat, ja jyvistä tihkuu terävällä painettaessa makeaa nestettä, on aika korjata sato. Tähkä lähtee irti tyvestä vääntämällä.

Parhaimmillaan maissit ovat vastapoimittuina. Meillä viljely ja sato on sen verran pientä, että maissit syödään aika lailla sellaisenaan. Joko keitettynä, grillattuna tai uunissa kypsennettynä. Päälle sipaisu voita, hyppysellinen hyvää suolaa ja rouhaisu mustapippuria. Syyskesän hartaasti odotettuja herkkuja!