Syyskuun puutarhassa

syyskuun puutarhassa
Syyskuun puutarhassa aamut ovat utuisen rauhallisia.

Syyskuun puutarhassa on jo syksyn merkkejä. Aamut alkavat kosteina ja usein myös sumuisina. Aikaisissa aamuissa on jännä fiilis: maisemaa peittää hennonharmaa usva, kuin pakkasyön jälkeinen huurre. Kasvien lehdet lähes notkuvat kosteudesta. Vaikka puutarha on juuri nyt runsaimmillaan, värit ovat aamuisin utuisen rauhallisia ja jopa unisen oloisia.

syksypuutarha

Kesähuoneen keittiöpuutarhassa osa viljelylaatikoista on jo puoliksi tyhjillään. Keittiöpuutarhan väriläiskät, samettikukat, jatkavat upeina ja uljaina. Myös yrteillä on mahdoton kasvuvauhti päällä. Takalaatikossa oleva salvia ei ole koskaan ollut näin massiivinen!

keittiöpuutarha-laatikkopuutarha

Kääpiösamettikukka ‘Golden Gem‘ muodostaa kesän kuluessa upeita pallomaisia mättäitä. Kääpiösamettikukat muuten kestävät maljakossa tosi pitkään. Ja tämä lajike tuoksuu (ja maistuu) pirteän sitruunaiselta. Samettikukkamättäiden takana kasvaa sokerimaissia ja jättiverbenaa. Jättiverbena kaunistaa syyspuutarhaa pitkälle syksyyn, usein pakkasten tuloon asti.

kääpiösamettikukka golden gem
Kääpiösamettikukka ‘Golden Gem’ muodostaa kesän aikana suuria pallomaisia kukkamättäitä.

Samettikukka ‘Srawberry Blonde‘ oli tämän kesän uusia kokeiluja. Ja menee ehdottomasti jatkoon! Se on kukkinut koko kesän ja vaihtaa hauskasti värisävyä kukinnan edetessä. Tämän kasvutapa on tiivis ja itsestään haarova. Kaunis kukka niin keittiöpuutarhassa kuin ruukussakin.

samettikukka strawberry blonde
Samettikukka ‘Strawberry Blonde’ vaihtaa väriä kukinnan edetessä.

Päivät ovat vielä näin syyskuun alussa kesäisen lämpöisiä (luultavasti lämpimämpiä kuin vuosi sitten heinäkuussa!). Aamuaurinko kuivattaa nopeasti yönkosteat singelipolut ja poistaa huurteen kesähuoneen ikkunoista. Syyspuutarhan aamuiset viileät sävyt siirtyvät syrjään auringossa lämpenevän värimaailman myötä.

syysaamu puutarhassa

Nyt nautiskellaan syyskuun runsaudesta!

2 Comments

    • Kiitos Terttu! On kyllä mielenkiintoista seurata, miten paljon sama maisema muuttuu kasvukauden alusta loppuun. Ja siinä välilläkin:) Oikein ihanaa syyskuun alkua sinne!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.