Kultapallo – pitkänhuiskea syyskaunotar

Kultapallo ilahduttaa myös maljakossa.

Tämän hetken lempikukkiani maljakossa on kultapallo. Se on väkkärä, huoleton ja villi. Vähän kuin elokuun loppua kohden ryöpsähtävä puutarha. Mikään ei ole enää säntillisen siistiä ja helposti hallittavissa, vaan on annettava periksi ja yritettävä pysyä mukana. Sadonkorjuussa, syyspuuhissa, loppukesän päivissä. Kultapallot ovat sen jo ymmärtäneet, toivottavasti minäkin kohta!

kultapallo-kasvihuone
Korkeakasvuinen kultapallo hakee tukea kasvihuoneen seinästä.

Kultapallo ‘Goldball’ (Rudbeckia laciniata) on syyspäivänhatun kerrannaiskukkainen lajike. Se on korkea kaunotar ja monivuotinen syyskukkija. Sain perinneperennan lahjaksi puutarhaystävältäni muutama vuosi sitten ja istutin sen kasvihuoneen viereen. Kultapallo kasvaa pitkänhuiskeaksi, joten aidan- tai seinänvierustalla sen tukeminen onnistuu helposti narun avulla. Itse unohdan aina sekä latvoa että tukea kukan, joten elokuussa keltaiset pikkuauringot nojailevat ansarin laseja vasten.

Kultapallon kasvupaikka

Kultapallo on helppo ja kestävä perenna. Se on kasvupaikkavaatimusten suhteen vaatimaton ja kasvaa monenlaisissa oloissa. Keltainen syyskukkija viihtyy aurinkoisella ja tuulensuojaisella paikalla. Se hyötyy runsasravinteisesta ja syvämultaisesta kasvualustasta.

kultapallo-elokuu

Olen lukenut monesta eri paikasta, että kultapallo olisi hyvä latvoa kasvuston ollessa vähän alle polvenkorkuinen, noin 40 cm korkea. Mutta tuo on edelleen kokeilematta. Ehkäpä ensi vuonna rohkaistun ja napsaisen puolet kasvustosta alkukesästä. Siinä on sitten hyvä vertailla, miten kukinta etenee latvotussa tai villisti kasvavassa varressa. Nyt kultapallon vieressä kasvaa tukevavartista ja korkeakasvuista maa-artisokkaa, joka kannattelee tuulessa huojuvia tai sateen pieksemiä kukkapalloja.

kultapallo-iisoppi
Kultapallon versot kurkottelevat iisoppipenkkiin.
kultapallo-maaartisokka
Maa-artisokat tukevat kultapallon raskaita kukintoja.

Kultapiiskujen ja kukinnan aloittaneiden minttujen kanssa kultapalloista saa näyttävän ja iloisen asetelman vaikka ovenpieleen. Vanha turkoosi sinkkiämpäri sopii perinteisen maatiaiseperennan henkeen täydellisesti.

kultapallo-kukkakimppu

Jos mietin perinteisiä suomalaispihojen kasveja, näen heti silmissäni korkeat kultapallot tuulessa huojumassa. Mutta nykyään kasvia näkee yllättävän harvoin. Omasta mielestäni uhkeasti kukkiva kultapallo sopii sekä mummonmökin puutarhaan että modernimpaan ilmeeseen. Sen upeat kerrotut kukat ovat kuin pikkuaurinkoja! Ne kukkivat pitkälle syksyyn ja kestävät hienosti myös maljakossa. Vuodelta 1941 oleva “Kodin puutarha” on jo tiennyt kertoa, että liuskalehtinen kasvi kullankeltaisin kerronnaisin kukin on erittäin suosittu maljakkokukkana.

kultapallo-perinneperenna
Värikäs ja kestävä kultapallo kukkii pitkään.

Löytyykö teidän pihalta tämä komea ja korkea maatiaiskasvi? Entä oletteko latvoneet kukan alkukesästä?

Lue lisää kultapalloista Kotipuutarhan nettisivujen puutarhavinkeistä täältä.

1 Comment

  • Meillä mökillä kukki kultapallo monessa kohtaa. On puolison äidin istuttama. Viime kesänä siirsin sitä lähelle kasvihuonetta ja tällä hetkellä on yli 2 metrinen hujoppi. Ihana kasvi, jota mummu halusi aina maljakkoon, kun ei enää jaksanut oleilla mökilllä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.