Samettisen pehmeä kirsikkapaistos

kirsikkasato
Tänä vuonna kirsikoiden sato on ollut runsas.

Kirsikkapuumme kasvaa kirjaimellisesti kasvihuoneen kulmalla. Puun tärkein tehtävä on ollut varjostaa kasvihuonetta kovimmalta paahteelta. Puun marjat ovat mahdottoman happamia ja välillä suorastaan pahan makuisia. Mutta nyt löytyi kirsikkaherkku, joka on iskenyt koko perheen makuhermoihin: valkosuklaalla jalostettu kirsikkapaistos.

Kirsikkapuu

Runsas kirsikkasato on ollut tänä vuonna totuttua makeampi. Joten ensimmäistä kertaa ikinä olen oikein urakoinut leivonnaisia kotipihan kirsikoista.

kirsikkasato
Kirsikkapuun punaiset marjat ovat myös lintujen herkkua.

Kirsikoiden poimiminen on nopeaa puuhaa. Marjat olivat jo niin pehmoisia, että kivien poisto onnistui vaivattomasti syömäpuikkoa apuna käyttäen. Sen terävällä päällä pieni reikä kirsikan pintaan ja kiven sai puserrettua helposti ulos. Onko teillä muuten kokemuksia kirsikankivenpoistajasta? Pitäisikö sellainen laittaa ihan hankintalistalle? Olen nyt onnistunut kehittämään melkoisen kirsikka-addiktion.

kirsikkapaisto
Kirsikkapaistos on helppotekoinen herkku.

Kirsikkapaistoksen salaisuus on kirsikoiden esipaistaminen uunissa, jolloin niistä tulee samettisen pehmeää hilloketta. Kun päälle lisätään rouhittua valkosuklaata ja rapeaa murukuorrutetta, ollaan aika lailla täydellisen kombinaation ytimessä.

helppo kirsikkapaistos
Valkosuklaa antaa kirsikkapaistokselle samettista pehmeyttä.

Samettisen pehmeä kirsikkapaistos

6 dl kirsikoita

1/2 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

Muruseos:

2 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl fariinisokeria

75 g voita tai margariinia

Lisäksi: 

100 g valkosuklaata

  1. Poista kirsikoista kivet. Voitele noin litran vetoinen uunivuoka, ja levitä kirsikat vuoan pohjalle. Sekoita sokeri ja  perunajauhot keskenään. Ripottele seos kirsikoiden päälle. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  2. Rouhi valkosuklaa.
  3. Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään. Lisää pehmeä rasva ja nypi murumaiseksi seokseksi.
  4. Ripottele valkosuklaarouhe vuokaan esipaistettujen kirsikoiden päälle. Levitä muruseos päällimmäiseksi. Jatka paistamista uunin keskitasolla, noin 15-20 minuuttia, kunnes muruseos on saanut väriä pintaan.
  5. Tarjoa paistos lämpimänä vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

2 Comments

  • Kirsikankivet saa nopeasti pois tavallisella paperiliittimellä, joka kannattaa taivuttaa auki ja työntää liittimen kolmiopää kirsikkaan ja vetää sillä kirsikankivi pois.

    • Hei, kiitos tästä vinkistä! Jossakin taisin jo nähdä kuvan moisesta. Pitää ehdottomasti testata!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.