Maistuva ja monikäyttöinen pensasmustikka

pensasmustikka
Isomarjaiset pensasmustikat ovat makeita ja terveellisiä.

Pensasmustikat alkavat pikku hiljaa kypsyä. Isokokoiset marjat ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta ne kestävät hyvin myös pakastusta ja sopivat sekä leivontaan että leivonnaisten koristeluun. Mustikoista pyöräyttää makoisat smoothiet. Monikäyttöiset marjat säilyvät hyvin jääkaapissa, eli niitä voi kerätä myös valmiiksi helpottamaan kiireisiä arkiaamuja. Tuoreet mustikat aamupuuron tai jogurtin päällä parantaa kenen tahansa päivän aloitusta. Onhan pensasmustikka lähes metsämustikan kaltainen supermarja.

north blue mustikka
‘North Blue’ lajikkeen marjat ovat suuria, meheviä ja valkomaltaisia.

Pensasmustikka sopii laatikkoviljelyyn

Meillä pensasmustikat kasvavat kasvulaatikoissa. Ensimmäiseksi perustetussa mustikkalaatikossa on kolme pensasta, lajikkeina ‘Alvar’ ja ‘Aino’. Marja alkavat kypsyä yleensä heinäkuun puolella ja satokausi kestää usein syyskuulle saakka. Suurikokoiset marjat ovat nopeita poimia. Mikäs se mukavampaa kuin istua kotiterassilla ja täyttää kulhot vaivattomasti vitamiinipommeilla.

Toisen mustikkalaatikon ‘North Blue’ lajike kypysyttelee marjojaan heti kohta Ainon ja Alvarin perässä. Sen marjat ovat huomattavan suuret ja mehevät. Monet pensasmustikkalajikkeet ovat itsepölytteisiä, mutta hyötyvät toisen lajikkeen läsnäolosta. Ristipölytys suurentaa satoa huomattavasti.

Suojaa mustikat

Mustikat maistuvat myös rusakoille. Mustikkalaatikoita kiertää suojaverkko kesät talvet suojaamassa versoja. Pieni määrä marjoja on helppo kerätä verkkojen ollessa paikoillaan, mutta koko pensasta tyhjentäessä poistan verkot. Marjojen alkaessa kypsyä ne voi suojata linnuilta rastasverkoilla. Kevyt verkko on helppo levittää penkkiä kiertävän metalliverkon päälle ja kiinnittää siihen pyykkipojilla. Tosin meillä mustikat ovat saaneet olla aika rauhassa ilman rastasverkkoakin.

Mustikka viihtyy happamassa kasvualustassa

Mustikat viihtyvät aurinkoisessa ja tuulelta suojaisassa paikassa, happamassa maaperässä. Pensasmustikoita istuttaessani sekoitin rodo- ja havumultaa puutarhamultaan. Lopuksi peitin koko penkin puunkuorikatteella. Kate happamoittaa kasvualustaa, torjuu rikkakasveja ja sitoo kosteutta. Lisään laatikkoon ohuen kerroksen kuorikatetta aina keväisin, jolloin myös lannoitan mustikoiden kasvualustaa happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella.

pensasmustikka-kuorikate
Pensasmustikka hyötyy maaperän kattamisesta.

Kaunis syysväri

Pensasmustikalla on näyttävän koristeellinen syysväri. Sen kiiltävänvihreät lehdet muuttuvat vähitellen punaisiksi syksyn tullen. Leiskuva syysväritys tekee siitä myös kauniin koristepensaan, joka värittää syyspuutarhaa ja tarjoaa sadon lisäksi myös silmäniloa.

pensasmustikan-syysväri
Pensasmustikka saa näyttävän syysvärin.

Pensasmustikan ainoa haastava puoli on marjojen kypsyminen erissä. Samassa tertussa voi olla täysin kypsiä marjoja ja vasta aivan pienikokoisia. Marjoja ei voi siis riipiä irti aivan summamutikassa. Toisaalta satoa saa näin napsittua pitkään. Jos haluaa helpottaa marjojen keruuta, voi odottaa kaikkien mustikoiden kypsymistä. Mustikat säilyvät hyvinä pensaassa pitkään ja kokonaan kypsyneet tertut on helppo ja nopea poimia.

Pensasmustikan marjat kasvavat tertuissa.

Mustikka on meillä koko perheen herkku. Piikitöntä ja kaikin puolin vaaratonta marjaa on lastenkin helppo poimia. Eli kipot ja kupit valmiiksi, mustikka-aika on koittanut!

Ps. Lisää tietoa pensasmustikan kasvatuksesta löytyy Kotipuutarha-lehden verkkosivuilta täältä.

2 Comments

  • Mikä kokoinen kasvatuslaatikko on? Talvehtivatko pensasmustikat hyvin laatikossa? Onko laatikon pohja laitettu umpeen?

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.