Täydellinen kombo – tähtiputki ja lilja

lilja-patricias-pride
Keveä tähtiputki ja näyttävä lilja muodostavat täydellisen parin.

Puutarhaan on vähän vahingossa päässyt syntymään täydellinen kombo. Vaaleakukkainen tähtiputki ja lilja ‘Patricia’s Pride‘ ovat tänä vuonna kukkineet kauniisti yhdessä. Ne eivät ole antaneet helteiden ja veden vähyyden nujertaa, vaan ovat ilostuttaneet kesähuoneen perennapenkissä jo yllättävän pitkään.

tahtiputki-lilja

Yleensä olen pitänyt enemmän tästä punertavakukkaisesta ‘Ruby Wedding’ isotähtiputkesta. Mutta tänä vuonna se on hieman kituutellut kuivuudessa.

tahtiputki-ruby-wedding
Tähtiputket ovat hyviä leikkokukkia.

Ehkä ihan hyvä niin, sillä nyt vaaleakukkainen isotähtiputki on päässyt kunnolla loistoonsa ja saanut ansaitsemaansa huomiota. En tiedä tämän lajiketta, kukka on tuliainen ystävän puutarhasta. Tämä on ensimmäinen kesä, kun vaalea tähtiputki kukkii runsaammin. Se on kotiutunut samansävyisen ‘Patricia’s Pride‘ liljan kainaloon loistavasti.

tahtiputki

Vaikka kukintojen koko ja muoto ovat täysin erilaiset, eivät liljat vie kaikkea huomiota itseensä. Yhdessä nämä muodostavat sopuisan parin.

tähtiputki-lilja

Harmonisen parivaljakon lisäksi puutarhassa kyllä piisaa väriä! Parin viikon Suomi-turnee pois kukkapenkkien ääreltä ja pitkään jatkunut helle ovat saaneet aikaan melkoisen kukkaräjähdyksen. Osa kasveista on kärsinyt kuivuudesta todella pahasti, osa taas porskuttaa yllätävän elinvoimaisena ja vehreänä. Varmoiksi luulemani perennat ovat henkitoreissaan ja osa herkemmistä on osoittanut yllättävää sissihenkeä. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kesä!

kukkarajahdys-heinakuu
Kuluva kesä on ollut haasteellinen perennoille. Ja puutarhurille…

Tulevaa sääennustetta tutkaillessa en oikein tiedä mitä kukkapuutarhan kanssa tehdä? “Viileimmälle” päivälle on luvattu 28 astetta ja koko viikoksi on povattu pelkkää aurinkoa. Kasteluvarannot menevät tällä hetkellä kasvihuoneen tomaattisatoon. Napsinko kaikki vähänkään kauniimmat kukat maljakkoon vai nautinko niistä ulkosalla sen pari päivää kuin ne jaksavat kukkia? Hoidanko ja siistin poissaolon aikana ränsistyneitä kukkapenkkejä vai onko se turhaa sään jatkuessa tällaisena? Pitäisikö sekin aika käyttää rantavedessä vilvoitteluun? Tämä kesä on vaikeita valintoja täynnä!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.