Banaanin kasvatus – vauhtia ja vaaratilanteita

banaanin kasvatus
Eksoottinen banaani on nopeakasvuinen viherkasvi.

Kokeilin banaanin kasvatusta ruukkupuutarhassa ensi kertaa kesällä 2015. Istutin banaanikokelaan keskikokoiseen ruukkuun, tavalliseen puutarhamultaan. Se viihtyi loistavasti kasvihuoneen kosteassa ilmastossa ja venyi pituutta hurjaa vauhtia. Banaanin kasvatus vaikutti hyvinkin vaivattomalta puuhalta.

banaani-kasvihuone

Nopeakasvuinen banaani

Ei aikaakaan, kun banaanin olot kävivät liian ahtaiksi, sekä ruukussa että kasvihuoneessa. Edessä oli muutto terassille, jossa se ei ollut moksiskaan syksyyn valmistautuvasta kelistä. Ruukkuun ilmestyi jälkeläisiä ja alkuperäisen kasvin varresta oli jo kehkeytynyt aika paksu ja tanakka.

banaanin kasvatus
Banaani tuo hauskan lisän ruukkupuutarhaan.

Banaanin talvetus

Olin lukenut, että banaani alkaa tuotaa satoa aikaisintaan kolmantena vuotena, joten päätin kokeilla sen talvetusta sisätiloissa. Se ei ollutkaan ihan helppo homma, sillä kasvi oli venähtanut massiiviseksi ja olisi tarvinnut talveksi tavallista huoneenlämpöä viileämmän tilan. Marraskuisen lomamatkan aikana emokasvi kuukahti, mutta otin talteen kolme jälkeläistä, joista vahvin selvisi seuraavaan kasvukauteen.

Viileänä kesänä jälkeläisen kasvu oli maltillisempaa ja syksyllä sisätiloihin muutti huomattavasti helpohoitoisemman kokoinen yksilö. Olin oppinut, että banaania ei saa kastella (eikä hoitaa) liikaa. Parasta olisi sijoittaa se talveksi talon valoisimpaan ja viileimpään huoneeseen, jossa se saisi kasvaa omassa ylhäydessään. Talvea viettävä banaani ei muutenkaan ollut mikään huoneen kaunistus, vaan näytti elävän puoliteholla. Vähän kuin sitä hoitava puutarhuri.

Suurin odotuksin uuteen kasvukauteen

Koska meneillään oli jo toisen vuoden onnistunut talvetus, aloin banaaninkuvat silmissäni ynnäili vuosia. Enää yksi talvi ja saattaisimme saada oman maan satoa! Kevään myötä kasvi alkoi taas puskea uusia lehtiä ja värikin muuttui samean uneliaasta taas eksoottisen vihreäksi. Uusi kasvu oli hyvässä vauhdissa. Kunnes.

Eräänä aamuna kuului omituinen tömähdys. Lapset olivat temppuradan lomassa törmänneet ruukkuun ja kaatuneet päin banaania. Joka katkesi tyvestä. Ei niin mitään pelastettavaa. Saatoin päästellä muutaman ärräpään ja luennoida banaanin selviytytymisestä Suomen talvessa. Kyllä ketutti.

banaani-viherkasvi-katkennut
Banaanionnettomuus.

Myöhemmin työhuoneen pöydällä ilmestyi kortti. Esikoinen esitti siinä vienon anteeksipyynnön banaanipiirroksen kera. Minulta meinasi päästä itku lasten selvittäessä, miten banaani olisi nyt aina meillä. Kevään koittaessa ostin uuden pikkubanaanin ja kiinnitin kortin siihen. Muistukseksi, että vaikka puutarhanhoito onkin tärkeää, ei sekään ole kovin tärkeää.

banaani-kortti

Kuollut kasvi on mahdollisuus uudelle kokeilulle. Joten uusi, terhakka banaani on nauttinut lämpimästä kesästä terassilla. Kauniin kasvikortin kera.

banaani-ruukkukasvi
Uusi banaani viihtyy lasitetulla terassilla.

Uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä (7/2018) löytyy muuten “Tropiikin mausteita puutarhaan” -juttu, jossa mukana myös banaani. Kokeilemisen arvoinen ruukkukasvi, suosittelen!

7 Comments

 • Kasvoipa banaani komeankokoiseksi jo ensimmäisenä vuonna! Hankin omani viime vuonna ja se asusteli kasvihuoneessa ensimmäisen kesän. Talveksi toin sen sisälle, yläkerran aulaan, jossa se pysyi kuin pysyikin hengissä talven yli. Nyt se on asustellut jälleen tuolla kasvihuoneessa. Kovin hurjaan kasvuun se ei ole yltynyt, mutta mittaa on kuitenkin viime vuodesta tullut. Mielenkiinnolla odotan tulevaa lepokautta ja uutta kesää. Jokohan meillä saadaan sitten satoa??

  • Ensimmäinen vuosi pääsi tosiaan yllättämään totaalisesti! Silloin ei edes ollut mitenkään helteinen kesä, mutta kasvihuoneessa olot olivat varmasti optimaaliset: lämpöä, valoa ja kosteutta juuri sopivassa suhteessa. Onhan näitä vähän eksoottisempia kasveja aina hurjan mielenkiintoista kokeilla. Niin vaan tänä vuonna nautittiin ihanan makeita viikkunoita omasta puusta (ruukusta), vaikken uskonut senkään olevan Suomessa mahdollista. Hyviä banaanivuosi!:)

 • Täällä ei oo mitään tietoa miten banaanin viljely menee vaihe vaiheelta!!!!!

  • Hei!

   Minkä tyyppistä tietoa olet vailla? Tässä postauksessa kerroin omasta kokemuksestani, eli miten istutin kaupasta ostetun pikkubanaanin tavalliseen puutarhamultaan ja jäin uteliaana seuraamaan sen kasvua. Banaani osoittautui viihtyvän hienosti kasvihuoneen kosteassa ilmastossa ja kasvoikin ihan todella hurjaa vauhtia. Mielelläni kerron lisää, jos sinua mietityttää ihan joku tietty asia.

   • Moikka,

    Luettuani kirjoituksen haluan ehdottomasti itsekkin kokeilla 🤩 Kerrotko vielä ihan alusta asti miten laitoit kasvin kasvamaan?

 • From where can I get the banana tree seedling in Finland?. Would love to grow my own.
  I’m from Brazil where we have bananas trees everywhere and I miss to see those beauties.

 • Tervehdys! Ostin vuosi sitten keväällä Kodin Kukilta Banaanipuun taimen, se kasvoi hyvin ja viime talven talvetin sen mökillä viileässä 10-12 lämmössä ja keväällä toin takaisin sen tänne kotiin lasitetulle kuistille jossa se kasvoi koko kesän, ja nyt se on noin puolitoista m korkea missä se olisi parempi talvettaa. Pitäisikö minun raahata se jotenkin mökille viileään paikkaan, vai voisiko sen talvettaa täällä kotona huonekasvin tapaan, tuntuu jotenkin että olen lohkaissut vähän liian ison palan miten puun kanssa selvitä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.