Avoimet puutarhat – Alppitunnelmaa ja allastaloja

Nekun-puutarha
Helppohoitoinen Nekun puutarha sijaitsee maaseudun rauhassa.

Eilen sunnuntaina vietettiin valtakunnallista Avoimet puutarhat -teemapäivää, nyt seitsemännen kerran. Porttinsa avanneita puutarhoja oli yllättävän paljon tässä kotikulmilla Kymenlaaksossa. Lasten kanssa kiertäessä oli kuitenkin turha ryhtyä minuuttiaikataulun tekemiseen. Kävimme neljässä hyvin erilaisessa kohteessa, joista esittelen nyt kaksi.

avoimet-puutarhat-nekun-puutarha
Osittain metsään rajoittuvaa pihaa vartioi ylipuutarhuri Nekku.

Nekun puutarha

Ensimmäiseksi suuntasimme keskelle perisuomalaista maalaismaisemaa Nekun puutarhaan. Esittelytekstin mukaan perillä odottaisi helppohoitoinen omakotitalon piha maalla, jonka ylipuutarhurin toimii suomenlapinkoira Nekku. Ylipuutarhuri toivotti kaikki vieraat tervetulleiksi ja asettui sitten tarkkailemaan tapahtumaa 11-vuotiaan arvokkuudella.

Puutarha oli upea ja kerroksellinen kokonaisuus metsää, kukkaloistoa ja jokimaisemaa. Yleisilme oli runsas ja rento, mutta kuitenkin samaan aikaan hyvin rauhoittava. Kumpuilevasta pihapiiristä löytyi jatkuvasti uusia yksityiskohtia ja kekseliäitä ratkaisuja.

nekun-puutarha

avoimetpuutarhat

 

itoh-pioni-bartzella
Itoh-pioni Bartzella.
silkkiunikko
Yksivuotisia silkkiunikkoja.

Pitkän ja kapean kukkapenkin taakse kätkeytyi muun muassa perunamaa.

Nekun puutarha

Ja perunamaan takana olevan kuusiaidan toisella puolen oli piilossa polttopuiden suorat ja siistit rivit.

nekun-puutarha-avoimet-puutarhat-polttopuut

Pihan emäntä Pirjo on pyrkinyt tekemään puutarhastaan mahdollisimman helppohoitoisen. Esimerkiksi istutusalueet on rajattu luonnonkivireunuksilla ruohonleikkuun helpottamiseksi.

kivireunus
Kivireunukset helpottavat ruohonleikkuuta.
kivireunus
Perennapenkit on reunustettu luonnonkivillä.

Puutarhasta löytyi paljon puutarhurin itse tekemää keramiikkaa. Esimerkiksi nämä pienet talot olivat äärimmäisen kaunis yksityiskohta sisäänkäynnin yhteydessä.

keramiikkatalo
Itsetehtyjä keramiikkataloja.

Jokin tässä kohteessa vei ajatukseni alppimaisemiin. En tiedä oliko se hirsinen päärakennus ja sen upea, avonainen terassi? Vai vaikuttiko mielikuvaan mystinen metsä ja voimakkaana virtaava joki? Todella hieno kohde joka tapauksessa! Nekun puutarha on muuten esitelty Kotipuutarha-lehdessä (8/2016), eli sieltä voit halutessasi lukea lisää.

pasuunankukka
Terassia koristaa upea pasuunankukka.

ViherTähti

Seuraava kohde oli ympäristöltään täysin toisenlainen, taajama-alueella sijaitseva omakotitalon piha. ViherTähti-puutarhan portista sisään astuessa ei yhtään osannut odottaa, mitä talon takaa paljastuisi.

avoimet puutarhat

Ja sieltähän paljastui ihka oikea pool house!

allastalo

allastalo

Voitte vain kuvitella, mitä lapset alkoivat tämän jälkeen kinuta! En toki itsekään laittaisi tuollaista ollenkaan pahakseni. Ensin pikku aamujooga isoista ikkunoista puutarhaa ihastellen ja sitten pulahdus omaan uima-altaaseen, oli keli mikä tahansa.

allastalo
Upea uima-allastalo ja kauniit ristikkoikkunat.
uima-allas
Rakennuksen suojassa oleva uima-allas ei roskaannu.

Allastalon lisäksi ViherTähti-puutarhaan mahtui paljon muitakin toimintoja. Sekä tietenkin kaunista kukkaloistoa ja koristepensaita.

grillikatos

avoimet puutarhat
avoimet puutarhat

En koskaan halua tutustua kohteisiin liian tarkkaan etukäteen. On aina yhtä mahtavaa yllättyä, ihastua ja ihmetellä. Mitä kaikkea puutarhanharrastajat keksivätkään!

ViherTahti

Päätän joka vuosi Avoimet puutarhat -tapahtuman jälkeen avata myös meidän puutarhamme yleisölle. Vaan ajankohdan lähestyessä muut kohteet alkavat tuntua niiiiin paljon mielenkiintoisemmilta. On ihanaa pohtia päivän puutarhareittiä ja astua sisään aina erilaiseen puutarhaan. Hurmaantua, innostua, kierrellä kaikessa rauhassa. Vaihtaa puutarhakuulumisia ja varastaa ideoita. Entä te, kiersittekö tapahtumapuutarhoja? Jäikö joku mieleen ylitse muiden?

Kiitos vielä kaikille puutarhansa portit avanneille!

12 Comments

 • Kylläpä olisi ihaa päästä hiiviskelemään ihmisten (..ja lemmikkien) ihanissa puutarhoissa!
  Paljon kauniita ideoita ja niin siistiä.
  Minäkin harrastin luonnonkivillä reunustamista ruohonleikkuun helpottamiseksi Suomessa.
  Täällä nurmikkoa sitten ei tarvitakaan…

  Muistan hämärästi että niihin aikoihin Avoimet puutarhat pyörähti kunnolla käyntiin kun muutimme tänne. En siis ehtinyt mukaan, mutta ehkä jonain kesänä satun olemaan Suomessa tähän aikaa!
  Nyt ei tule kysymykseenkään kun seitsemät häät viikossa-tahtia mennään töissä! 😛
  Suomessa minut kutsuttiin oman kyläni vuosittaiseen puutarhakilpailuun ja sieltä nappasin toisen palkinnon! =)

  Ihania kesäpäiviä sinulle!

  • On kyllä ihanaa päästä näkemään niin erilaisia puutarhoja! Ja oli hauska huomata, että ihmiset kysyivät aika lailla samoista asioista. Jokaisessa kohteessa joku tietty kasvi tai piharatkaisu näytti nousevan eniten esiin.

   Sinullapas on siellä hurja työtahti meneillään! Eläkepäivinä sitten Avoimiin mukaan, minä ainakin tulen heti pihavierailulle!:)

 • Kiitos mukavasta jutusta. Itsekin usein miettinyt pihan avaamista yleisölle, mutta uskallus vielä puuttunut. Sitä on ylikriittinen omasta pihasta. Piha kun koskaan ei ole valmis. Mutta ei kai sen kuulukaan olla😂 Vierailin jo toista kertaa Herttoniemen siirtolapuutarhassa. Upea kohde. Pienellä alueella on mahdollista päästä moneen puutarhaan. Pihan ovat pieniä ja silti niin kekseliäästi täytettyjä, enemmän ja vähemmän. Metroasemalta vain pienen kävelymatkan päässä.

  • Oi että, siirtolapuutarhat ovat ihania! Asuin joskus aivan Vallilan siirtolapuutarhan vieressä, rakastin sitä tunnelmaa ja aivan omaa maailmaansa siellä. Pitääkin laittaa siirtolapuutarhat Avoimien listalle, kiitos tuhannesti vinkistä!

 • Kävimme 7puutarhassa Sahalahdella ja Teiskossa ja Orivedellä yrttipuutarhassa.Olimme todella pettyneitä.Ajoimme 160klm. nähdäkseni pihoja jossa kasvoi rikkaruohoja ja joissa ei ollut nähty mitään vaivaa puutarhan kuntoon laittamiseksi.Meillä ainakin jäi viimeiseksi kerraksi .

  • Ikävä kuulla että petyitte! Ainakin Tampereen seudulla oli monta hyvää kohdetta, jossa päivän onnistumisen eteen oli nähty paljon vaivaa ja aikaa! Itselläkin oli piha auki ja olen mukana neljättä kertaa. Rikkaruohot eivät itseä haittaa ja on hyvä, että mukana on kaikenlaisia omistajiensa näköisiä pihoja! Puutarhaliiton yhtenä teemana oli ettei puutarha ole koskaan valmis.💚

   • Tanja, tuo oli mielestäni todella hyvä teema, se varmasti laski monen kynnystä osallistua teemapäivään. Tampereen seudulla varmasti riitti tarjontaa, sinnekin olisi kiva joku vuosi suunnata!:)

  • No onpas harmillista! Ikävää, ettei yksikään kohde vastannut odotuksianne. Itsekin olen kiertänyt hyvin erilaisia puutarhoja, mutta aina on tarttunut mukaan ainakin joku yksittäinen idea. Suosittelen kovasti vielä kerran valitsemaan pari kohdetta Avoimet puutarhat -päivänä, sillä mukana on aina myös todellisia helmiä. Kannattaa vaikka kysellä suosituksia tutuilta tai netin puutarharyhmistä.

 • Muutamassa puutarhassa kävimme ja tykkäsimme kovasti. Oli tosi mukava jutella ihanien puutarhojen omistajien kanssa ja ihastella muiden aikaansaannoksia 🙂 Itsekkin vähän pohdin, että olisi kiva oma puutarhansa avata ensi vuonna, mutta saa nähdä. Saattaisi iskeä ramppi-kuume 😉

  • Luulenpa, että tuo ramppikuume on monelle aika tuttu ja estää osallistumisen. Itsekin tunnistan tunteen, sillä kun omaa puutarhaansa esittelee tiukasti rajatuilla kuvilla, saattaa todellisuus näyttääkin sitten toisen silmään ihan erilaiselta…:D

 • Hienoja puutarhoja molemmat. Enso vuonna pitää harkita pidänkö omaani auki, se kun estää vierailut muiden puutarhoihin. Ja niissä on kiva kierrellä inspiroitumassa.

  • Sitä on aina intoa ja inspiraatiota täynnä, kun palaa puutarhavierailuilta. Taas on lapio heilunut omassakin pihassa 😀

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.