Huoleton puutarha – onko sellaista olemassakaan?

huoleton puutarha
Miten yhdistää puutarhanhoito ja kesälomamatkat?

Huoletonta puutarhaa ei olekaan, ellei asvaltoitua pihaa lasketa puutarhaksi. Miten siis yhdistää puutarhanhoito ja kesälomamatkat? Meillä on siinä mielessä huoleton puutarha, että uskallan jättää sen oman onnensa nojaan useita kertoja kesässä.

huoleton puutarha

En ole totuttanut puutarhaa säännölliseen kasteluun, eikä se tänä kesänä edes olisi ollut mahdollista. Käytössä ei ole sellaisia vesivarastoja, että voisin surutta kastella tiluksia. Alkuvaiheen keittiöpuutarha ja kasvihuone saavat eniten huomiota (ja vettä). Kasvihuoneessa on käytössä kastelujärjestelmä, mutta helteellä vesisaavia on toki täytettävä.

Olen tavattoman huono pyytämään apua naapureilta, koska jokaisella on omat kesäkiireensä ja kulmilla ei ole toista yhtä hurahtanutta puutarhuria. Kaikki eivät välttämättä nauti tunnin kastelusessiosta iltaisin, kun telkkarista tulisi lempisarja tai pitäisi nukuttaa liuta lapsia. Joten meillä pärjäävät kasvit, jotka osaavat olla myös itsekseen.

laatikkopuutarha

Lomareissuilla mieleen hiipii kuitenkin huoli. Miten puutarha pärjää? Riittääkö vettä taivaalta, kasvaako kotona enää mikään? Onko tuuli katkonut puita, painanut pionit tai viskonut tavaraa kasvihuoneen laseihin? Ovatko tomaatit nuupahtaneet tai kurpitsat kuukahtaneet?

huoleton-puutarha-kurjenpolvi
Erilaiset kurjenpolvet ovat huolettoman puutarhan luottoperennoja.

Kun auto sitten kaartaa kotipihaan, on välittömästi suunnistettava puutarhakierrokselle. Sellaista nälkää tai väsymystä ei olekaan, ettenkö kävisi ensin tarkistamassa pihatilannetta. Ja aina se yllättää iloisesti! Kaikki tuntuu kasvaneen silmissä, kasvimaa rehottaa, ansarissa on kaikki hyvin ja pihapiiriin on auennut monta uutta kukkaa. Ne on tietenkin ihmeteltävä ja tuoksuteltava läpi.

tarhakurtturuusu-snow-pavement
Ihanalta tuoksuva tarhakurtturuusu ‘Snow Pavement’ kukkii kesäkuusta pitkälle syksyyn.

Niin mahtavaa kuin kesällä onkin välillä reissata ja vaihtaa maisemaa, tuntuu oma puutarha kotiin palatessa aina vaan rakkaammalta. Iltakävely puutarhassa rauhoittaa matkaajan mielen. Pieni irtiotto saa katselemaan tuttuja kulmia taas ihan uudesta vinkkelistä.

huoleton puutarha
Huolettomuus puutarhassa on onnistuneita kasvivalintoja, mutta myös asennekysymys.

Huoleton puutarha on kunnon perustuksille tehtyjä kestäviä kasvivalintoja. Mutta yhdelle huoleton voi olla toiselle loputon työleiri. Jos huolettomuus lasketaan puutarhaan käytettyjen tuntien mukaan, ei meillä todellakaan voi puhua huolettomasta puutarhasta. Se tuottaa työtä ja vie aikaa. Itselleni huolettomuus onkin enemmän asenne: taito hyväksyä epätäydellisyyttä, olla vaatimatta liikoja (itseltä tai puutarhalta) ja nauttia jokaisesta hetkestä. Jonkun kasvin kuolema ei ole maailmanloppu, vaan ovi uuteen kokeiluun.

Huoletonta kesän jatkoa!

9 Comments

 • Tutulta kuulostivat raiskaajan huolista ja kotiinpaluusta. Minä käyn myös aina heti puutarhakierroksen, kun pääsen kotiin, vaikka taskulampun kanssa, jos ei muuten näe.

  • Nuo automaattiset tekstin”korjaukset” ovat niin raivostuttavia! Ja aika usein myös äärimmäisen huvittavia:D

   Yökierrokset kuulostavat oikein tutuilta, ihanaa että on muitakin puutarhatärähtäneitä!:)

 • Meillä on kasvihuonetta varten pyydettävä kastelija,jos lähtee reissuun.Muutoin kasvit pärjäävät itsekseenkin.Jos ei ihan hirveän kuumat helteet satu.

  • Meillä on kasvihuoneessa automaattinen kastelujärjestelmä, mutta kuumalla kelillä se kattaa kastelun pari päivää. Sitten on jo pyydettävä apuja. Lisäksi olen huomannut, että kastelu on järjestelmän avulla aika pintapuolista. Mutta apu se on pienikin apu!

 • Sinulla on hyvä asenne. 🙂 Meillä ei pidemmät reissut onnistuisi ilman kasvimenetyksiä, sillä kasvihuoneessamme ei ole mitään kastelujärjestelmää. Onneksi kasvihuoneemme on aika pieni. Jos pääsisin perheeni kanssa reissuun, ei muutaman tomaatin menettäminen tuntuisi kovin kauhealta. Minäkin teen lähes aina kotiin palatessani ensimmäiseksi puutarhakierroksen. Enimmäkseen silloin kiinnittää huomiota kaikkeen ihanaan, kukkiin ja rehevyyteen, eikä niihin rupsahtaneisiin kasveihin. Mukavaa loppuviikkoa sinulle! 🙂

  • Tuo on muuten ihan totta! Reissulta palatessa sitä aina ihastelee, mitä kaikkea puutarhassa on avautunut tai kypsynyt. Vasta seuraavina päivinä alkaa nähdä myös sitä rikkaa ja rupsahtamista:)

 • Minulle huoleton tarkoittaa aikalailla kasteluvapaata:)
  Perennapenkkejä en kastele istutuskesän jälkeen ja kasvarissa on altakastelulaatikot. Pienen laatikkopotagerin myötä olen joutunut seisomaan letkunjatkeena tänä kesänä.

  • Meillä myös perennapenkit saavat pärjätä kutakuinkin itsekseen. Tosin välillä (kuten ehkä myös tänä kesänä…) unohtaa istuttaneensa joukkoon uusia kasveja ja sinne ne sitten kuumuuteen ja kuivuuteen nuupahtavat. Onneksi yleensä ei tarvitse mennä näin pitkiä jaksoja ilman vettä!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.