Mustat viljelylaatikot keittiöpuutarhassa

mustat viljelylaatikot
Mustat viljelylaatikot luovat ryhtiä keittiöpuutarhaan.

Joka vuosi tähän aikaan saan kyselyjä kesähuoneen kupeessa olevasta keittiöpuutarhasta. Mustat viljelylaatikot ja niiden käsittely kiinnostavat aina uuden puutarhakauden kynnyksellä.

mustat-viljelylaatikot

Mustat viljelylaatikot ja niiden käsittely

Kesähuone nousi etupihalle heinäkuussa 2014. Pieni keittiöpuutarha tehtiin sen kylkeen seuraavan vuoden toukokuussa. Alueelta kaivettiin pois siinä aikaisemmin ollut nurmi ja tilalle tehtiin näppärä ja toimiva laatikkopuutarha. Tähän on käytetty Strömsön kasvulaatikoita, joissa oli jo valmiiksi musta pohjaväri. Lisäksi käsittelin laatikot Osmo Color EcoGarden öljyllä, sävyllä hiili. Se syvensi kasvulaatikoiden väritystä ja teki niistä vielä viimeistellymmän näköiset.

laatikkopuutarha_mustaviljelylaatikko_minttuajamustikoita

Kahdessa etummaisessa laatikossa on kaksi kehikkoa päällekkäin, takarivin laatikoissa puolestaan kolme. Syvissä laatikoissa olen kasvattanut muun muassa maissia, perunoita, palsternakkaa, rungollista herukkaa, raparperia ja latva-artisokkaa. Eli kookkaita kasveja, jotka hyötyvät syvemmästä multatilasta. Syvissä laatikoissa kastelun tarve on vähäisempää ja monivuotisten kasvien talvehtiminen on varmempaa. Laatikkopuutarhan kulkuväylät päällystettiin singelillä, kuten muutkin kesähuoneeseen johtavat pienet polut.

kesahuone_pienikeittiopuutarha_laatikkopuutarha_minttuajamustikoita

Olen ollut tavattoman tyytyväinen koko kesähuoneen ympäristöön perennapenkkeineen ja pikkuisine keittiöpuutarhoineen. Mustat viljelylaatikot luovat yhtenäisen kokonaisuuden kesähuoneen mustan katon ja terassin kanssa. Yksi lempipaikoistani puutarhassa onkin juuri täällä, kasvulaatikoiden välittömässä läheisyydessä. Siitä avautuu näkymä kesähuoneen edustan perennapenkkeihin. Lisäksi ilta-aurinko loistaa tähän ihanasti. Ei suoraan paahtaen, vaan mongolianvaahteran, angervojen ja lumipalloheiden välistä siivilöityen.

keittiopuutarha_oleskelupaikat_minttuajamustikoita

Lumipalloheisi on muuten kukkinut tänä vuonna poikkeuksellisen runsaasti ja isosti. Muhkeat pallurat painavat oksia alaspäin. Olenkin yrittänyt keventää taakkaa napsimalla näitä runsaasti maljakkoon. Toisella puolella pihaa oleva lumipalloheisi on kirvojen peittämä, mutta tämä vanhempi yksilö on pysynyt kauniina ja siistinä. Kop kop kop… Viime päivien myräkät ovat riepotelleet pieniä valkoisia kukkia ympäri kasvulaatikoita ja pihamaata. Mutta onneksi pensaassa riittää vielä ihasteltavaa yllin kyllin!

Vähätuulisempaa viikonloppua!

Ps. Jos haluat tiukan tietopläjäyksen lavaviljelystä ja sen perustamisesta, löydät artikkelin asiasta Kotipuutarhan puutarhavinkeistä täältä.

3 Comments

  • Näyttää tosi ihanalle! Hieno kokonaisuus. Kyllä tuosta todellakin voi olla tyytyväinen!

    • Kiitos Pirjo! Tämä pienen tilan keittiöpuutarha tehtiin kolme vuotta sitten toukokuussa melkoisella vauhdilla, se valmistui vain kahdessa päivässä. Onneksi meni kerralla oikein:D

  • Hei, kuulisin mielelläni kommentteja singelistä hyötytarhassa!
    Edellinen laatikoihin peustettu keittiöpuutarha ehti nähdä kymmenen kesää ennen kuin muutimme. Käytävät oli katettu kivituhkalla ja vanhoilla tiilillä. Varsin pian käytävillä kasvoi vaikka ja mitä… Onneksi kitkeminen ja pinnan haravointi siisti käytävät melko helposti.
    Nyt on edessä uuden keittiöpuutarhan rakentaminen. Singeli miellyttää silmää, mutta miten “puhtaanapito”?

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.