Pikkusyreeni – helppohoitoinen ja pyöreälatvainen pikkupuu

pikkusyreeni
Pyöreälatvainen pikkusyreeni hurmaa kukinnallaan.

Syreenien huumaavaa tuoksu on ilahduttanut jo jonkin aikaa. Tänä vuonna syreenin kukinnasta on saatu nauttia poikkeuksellisen varhain. Ne aloittivat kukinnan vähän kuin varkain omenapuiden vielä ollessa täydessä loistossaan. Yleensä nämä ovat kukkineet meillä vasta reilusti kesäkuun puolella. Myös rungollinen pikkusyreeni (syringa meyeri ’Palibin’) availee jo ensimmäisiä nuppujaan.

pikkusyreeni_palibin_rungollinenpikkusyreeni_minttuajamustikoita

Pikkusyreeni on helppohoitoinen ja tavattoman kaunis pyöreälatvainen pikkupuu. Se sopii mainiosti myös pieneen pihaan tai kasvatettavaksi ruukussa. Meillä näitä löytyy puutarhasta kolme. Kaksi on alunperin hankittu ruukkuistutuksiin, mutta ne on myöhemmin istutettu puutarhan perennapenkkeihin.

pikkusyreeni_palibin_rungollinenpikkusyreeni_minttuajamustikoita

Pikkusyreenin nuput ovat tummanvioletteja. Avautuessaan kukinta muuttuu hennon vaaleanvioletiksi, lähes vaaleanpunaiseksi. Pikkusyreenin kukat ja pyöreähköt lehdet ovat tavallista pihasyreeniä pienemmät. Lähes harsomainen kukinta peittää koko pikkupuun muodostaen pallomaisen latvuksen.

Pikkusyreenin istutus ja hoito

Pikkusyreeni, niinkuin muutkin syreenit, kukkii runsaimmin auringossa. Puolivarjossa niiden kukinta tosin kestää pidempään. Istutusohjeissa neuvotaan istuttamaan syreeni läpäisevään maahan, sillä syreenin juuret eivät siedä seisovaa vettä. Meillä se tosin näyttää viihtyvän hyvin myös savimaassa. Pikkusyreeni on varsin helppohoitoinen, eikä vaadi säännöllistä leikkaamista. Kuolleet ja hankaavat oksat on leikata pois. Myös juurivesat kannattaa poistaa. Pikkupuu saattaa yllättää kukkimalla toistamiseen vielä syksyllä, silloin tosin jo paljon vaatimattomammin.

pikkusyreeni_palibin_rungollinenpikkusyreeni_minttuajamustikoita

Syötävä syreeni

Näin juhlakauden kynnyksellä on hyvä muistaa, että syreenin kukat ovat syötäviä. Maku on varsin vaatimaton, mutta herkillä kukilla koristelee helposti ja kauniisti niin juhlajuomat kuin leivonnaisetkin. Syreeni nuupahtaa melko nopeasti, joten leivonnaisten päälle tulevat kukat kannattaa lisätä mahdollisimman lähellä tarjoiluhetkeä.

Rungollisen pikkusyreenin lisäksi puutarhasta löytyy juuri nyt monta muutakin viehättävästi tuoksuvaa syreeniä. Näyttävästi kukkivista jalosyreeneistä löytyy juttua täältä.

Ihastuttavaa syreeniaikaa!

16 Comments

 • Aivan upea puu ja nuo violetit siinä juurella myös ovat kauniita. Värit sointuvat niin hyvin yhteen! Terv Tepa

  • Violetit pallerot ovat ukkolaukan kukintoja ja sopivat kyllä aivan ihanasti pyöreälatvaisen pikkusyreenin kaveriksi. Ensimmäiset osuivat kohdilleen vähän vahingossa, nyt jokaisen pikkusyreenin ympäriltä löytyy näitä. Kukkivat niin ihanasti samaan aikaan <3

 • Rungollista syreeniä olemme ajatelleet rivitalokotimme sisäänkäynnin yhteyteen. Kuvasi todistavat ettei valinta olisi ollenkaan huono. Onkohan niitä valkoisinakin?

  • En ole vielä törmännyt valkoiseen pikkusyreenin. Rungollisia jalosyreenejä kyllä löytyy eri sävyissä, myös valkoisena.

 • Nuo ovat todella kauniita, Minä en ole ajatellutkaan, että syreenin kukkia voi syödä. Miten kauniita ne olisivatkaan jossain juomassa. Tai missä vain…. Täytyy vielä ehtiä käyttää, vaikkei juhlia olekaan tiedossa. Värimaailmasi on aivan ihana!

  • Muutama herkkä kukka kuohulasiin ja juhlajuoma on valmis! Meillä näitä käytetään paljon myös muffinssien koristeina, lapset eivät nypi pois kuten yleensä muita syötäviä kukkia. Ovat niin pikkuisia. Herkullista syreeniaikaa sinne! 🙂

 • Sireenit ovat tosi ihania ja minulla kasvaa rinnepenkissä juurikin tuo pikkusireeni, pian kukinta alkamassa. Sireenin kukat ovat syötäviä, löysin yhden ohjeen sireenisokerista – se oli kaunista!

  • Rinnepenkki ja pikkusyreeni kuulostaa ihanalta yhdistelmältä! Syreenisokeri on kyllä valtavan kaunis, meilläkin oli siitä ohje Juhlapuutarha-kirjassamme:)

 • Kiitos, nyt se siis löytyi!
  Olen haeskellut jotain tällaista pientä ja ihanaa…….

 • Selviääkö pikkusyreeni talvesta styrox-ruukussa ja millä keinoin? Olisi ihana pikkupuu terassille : )

 • Hei!
  Tilasin viime keväänä Viherpeukaloistarungollisia Palibin- pikkusyreenejä, koska näyttivät niin ihastuttavilta.
  Nyt ole lähes joka päivä katsonut, onko niissä eloa vai ei. Tänään huomasin, että rungosta olis jonkinlainen uusi silmu tulossa.
  Olenko vain liian hätäinen odottaessani elonmerkkejä. Onhan tää kevät ollut kylmä,
  että kaikki kasvit alkavat vasta nyt kasvunsa kunnolla. Haluaisin tietää, miltä teidän
  toisten palibinit juuri nyt näyttävät.

  • Kuopion korkeudella aurinkoisella paikalla lehvästön silmut ovat selvästi pullistuneet, mutta vielä ei näy vihreää. Rungosta tulevat silmut kannattaa poistaa, koska nämä vartetaan ymmärtääkseni muihin puihin, kuten luumupuuhun. Omassani ainakin näkyy varttamiskohta vielä hyvin selvästi.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.