Kasvihuoneen varjostaminen

kasvihuoneen_varjostaminen_kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Kasvihuone on päässyt viime päivinä kylpemään valossa oikein toden teolla. Mutta lasikaton läpi porottava aurinko voi olla hyvin pistävä ja polttava. Nuoret taimet (tai edes isommat kasvit) eivät kestä moista. Kasvihuoneen varjostaminen onkin yksi vakkariaiheista, josta saan kyselyjä joka vuosi.

kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Karvalakkimalli kasvihuoneen varjostamiseen

Varjostukseen voi käyttää erityisiä kasvihuoneeseen suunniteltuja varjostuskankaita ja -verhoja, niitä löytyy eri valmistajilta erilaisiin kasvihuonemalleihin. Itselläni on käytössä karvalakkimalli, eli olen ostanut pari pakettia Ikean harsoveroja ja viritellyt ne kasvihuoneeseen verhotankoa ja koukkuja hyväksi käyttäen. Kauniin varjostuksen saisi vaikkapa vanhoista pitsiverhoista. Tällainen viritelmä ei montaa euroa maksa.

kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Kasvihuoneen katon puisiin rakenteisiin on aikojen alussa kiinnitetty jatkettava verhotanko.

kasvihuoneenvarjostus_kasvihuoneen_varjostaminen_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Pujotan verhotankoon aina keväisin harsoverhot ja ohjailen ne sieltä kattolaseja mukaillen kasvihuoneen sivuille, erityisesti paahteiselle puolelle.

kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita
kasvihuoneenvarjostaminen_kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Koukkuja ja naruja

Seinillä on metalliset koukut, joihin olen pingottanut narua. Verho narun takaa ja seinätkin saavat varjostusta. Olen kokenut tämän mukavan toimivaksi ja edulliseksi ratkaisuksi, enkä ole enää edes miettinyt muita vaihtoehtoja. Verhot kestävät kahdesta kolmeen kesää, jonka jälkeen ne yleensä alkavat hapertua.

kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Verhot taittavat valoa ja tekevät kasvuolosuhteet miellyttävämmiksi. Sekä kasveille että kasvihuoneessa ahertavalle puutarhurille.

kasvihuoneenvarjostus_verhokasvihuoneeseen_minttuajamustikoita

Nyt kun kattoluukkujen automaattiavaajatkin on asennettu, täällä alkaisi olla kaikki valmiina. Tervetuloa pitkä ja lämmin kesä!

3 Comments

  • Noita samoja verhoja meilläkin käytetään. Tänä vuonna tosin kiinnitettiin kattoon muualla ennen olleet bambuverhot, jotka paitsi että varjostavat kivasti, niin siivilöivät valon ihanasti. Kasvarin päätyseiniin käytetään edelleen noita Ikean verhoja.
    Tuo olikin näppärä keksintö tuo jatkettava verhotanko. Meillä ongelmana on ollut se, kun kasvarin runko on alumiinia, niin tankoa ei ole saatu laitettua niin että se ylettyisi koko katon mitalle, mutta tuollainen teleskooppivarsihan sen asian ratkaisisi! Kiitos vinkistä.

  • Joo varjostusta tarvis alkaa virittelemään. Huomaan, että kasvariin kantavani pelargoniat hiukan ovat kärvähtäneet .

  • Hei,
    Ainakin Kivikankaan kasvihuoneisiin (Juliana) saa lisäosan ja vaijeritangon, joka on osoittautunut näppäräksi. Kestää siirtelyn. Myös Ikealla on verhovaijeri ja siihen liitettävät osat, jolla vaijerin voi kiinnittää. Molemmat onnistuvat myös alumiinirunkoon.

    Katri

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.