Tulppaaniloistoa ja perisuomalainen pessimisti

Puutarha tarjoilee juuri nyt tulppaaniloistoa. Lämpö on saanut aikaan kunnon kukkaräjähdyksen. Myös penkin päässä näkyvä pikkusyreeni ‘Palibin’ (Syringa meyeri) alkaa pikkuhiljaa valmistautua kukintaan. Se onkin muuten varsin ihana pikkupuu. Rungollinen pikkusyreeni peittyy vaaleanpuna-lilahtavaan kukintoon vähän pihasyreenejä myöhemmin.

tulppaaniloistoa_tulppaanit_tulppaaniaika_kevatpuutarha_minttuajamustikoita

Harmikseni en löydä syksyllä isuttamieni sipulikukkien luetteloa mistään. Muistan, miten istuin kädet kohmeessa ja multaisina kesähuoneen portailla ja kirjasin lajikkeita ylös. Mutta minne listat päätyivät, se onkin jo tuhannen taalan kysymys. Lupasin lapsille löytypalkkion, mutta ilmeisesti palkkio ei ollut riittävän houkutteleva, koska kukaan ei rynninyt suuna päänä äidin kasvilistojen etsimään. Kuvassa siis hyasintti. Väri nuppuvaiheessa inan persikkaan vivahtava, avautuesessaan häikäisevän pinkki. Väri kaunis, lajike tuntematon.

hyasintti_hyasinttipuutarhassa_kevatpuutarha_minttuajamustikoita
hyasintti_hyasinttipuutarhassa_kevatpuutarha_minttuajamustikoita

Kaipailen “varmasta tallesta” myös ihanan lohenpunaisen tulppaanin lajiketta. Lista luultavasti putkahtaa esiin, kun tulppaaniaika on ohi ja penkissä on enää suorana tököttävät kukkavarret. Onneksi on kuvia!

tulppaaniloistoa

Kirjopikarililjat ovat tänä vuonna jotenkin erityisen suuria. Ne eivät koossaan paljoa tulppaaneille häviä.

kirjopikarililja_tulppaaniloistoa_kevatpuutarha_minttuajamustikoita

Alakuvan kukkapenkissä kasvaa kaksivärinen jalosyreeni ‘Sensation’ (syringa vulgaris). Sen kukinta on aina yhtä sykähdyttävä.

kevatpuutarha_kesahuone_minttuajamustikoita

Perisuomalainen pessimisti suree tietekin helteistä säätä ja sen vaikutusta kevään sipulikukkiin. Mitä viileämpi keli, sen pidempään kukkaloisto kestäisi. Mutta viime kesän jäljiltä ei voi olla kuin syleilemättä tällaisia lämpölukemia toukokuussa. Nyt on otettava kaikki irti, koska perisuomalainen pessimisti tietenkin hokee näiden jäävän kesän viimeisiksi.

Upeaa kukkaloistoa ja hellekelejä!

8 Comments

 • Ihanaa kukkaloistoa ja vihreyttä! Nyt on luvassa loppuviikolla jo viileämpää ja sadetta, sekä ukkosta!

  • Sade tekisi kyllä hyvää! Oikein kirkkaassa auringonpaisteessa väriloistokin näyttää haaleammalta. Siksi rakastan näitä aamu- ja iltahetkiä puutarhassa. Ja tämä kevään vihreys, sen ihanat sävyt. Oih ja voih! Kaunista viikon jatkoa!

 • Kyllä on ihanat kukat. Mulla on ihan sama noiden kukkien nimien ja istutusten kanssa. Syksyllä istutan joko puolijäätyyneeseen tai vettä lilluvaan liejuun. Kirjoitan nimi, mutta sitten ei löydy listaa tai löytyy, mutta en osaa yhdistää niitä penkin kasveihin enkä jaksa guulailla mitään kuvia. Tai sitten en muista mihin oon istuttanut mitäkin. Oon tullut siihen tulokseen, että nautin vaan siitä, että nousevat sieltä maan uumenista:) Ensi syksynä taas sama show:)) Ihanaa aurinkoista viikkoa! Täytyis tulla ihastelemaan sitä teidän uuttaa lasiterassia…

  • Pitäisi tosiaan vaan nauttia loistosta eikä haroa tukkaansa puuttuvaa listaa metsästäessä:D Ja tervetuloa, pikkuterassi on kovassa käytössä!

 • Niin upean näköinen kukkamaa, olen niin kateellinen taidoistasi. 😊

  • Kiitos Johanna! Kokeilemalla oppii:) Kaikki kantapään kautta tehdyt tempaukset jäävät vielä erityisen hyvin mieleen..:D

 • Hetki sitten tuli lunta ja nyt on jo enemmän kuin Suomen kesä ;). Minä alan tottua tähän ihanaan lämpöön. Kukat kukkivat kyllä ihan pikavauhtia, joten tarkkana saa olla ehtii niiden kauneudesta nauttia.

  • “Enemmän kuin Suomen kesä”, tuo oli hyvin sanottu! 😀 Nyt nautitaan lämmöstä ja kauneudesta kaikilla aisteilla <3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.