Kevätkukat ruukussa

Kevätmessujen jälkihuumassa karautin paikalliseen puutarhamyymälään ja täytin auton kevätkukkijoilla. Saattoi sitä lievässä hulluustilassa jotain muutakin jo tarttua matkaan. Katse oli vakaasti kohti kesää ja yöpakkaset ikävä muisto vain. Nooh, kyllähän tuota satunnaista räntää ja pakkasta on saatu senkin jälkeen, mutta onneksi kevätkukat ovat kestäneet hienosti.

kevatkukat

Tein kevätkukkaistutukset kahteen isoon saviruukkuun. Pohjalle levitin reilun kerroksen ruukkusoraa ja päälle palan maisemointikangasta, jotta sora ja multa eivät sekoitu toisiinsa. Käytin kesäkukkamultaa ja täytin ruukut mullalla lähes piri pintaan. Pienet orvokit ja muut piskuiset kukkijat näkyvät isosta ruukusta silloin paremmin. Toki pitää jättää kunnon kasteluvara, jotta multainen kasteluvesi ei ryöpsähdä ruukun reunojen yli joka kastelukerralla. Se jos mikä ärsyttää.

kevatkukat_ruukussa_minttuajamustikoita

Tein ensin koeistutuksen mallailemalla kukkia ruukkun.

kevatkukat_ruukussa_minttuajamustikoita

Mukaan pääsi ihanalta tuoksuvaa perunanarsissia, mustanpuhuvia orvokkeja, herkkää lankaköynnöstä, terhakkaa helmililjaa ja yleviä kirjopiparkililjoja. Lopuksi viimeistelin istutuksen reunat oljilla.

kevatkukat_ruukussa_mustaorvokki_perunanarsissi_kirjopikarililja_minttuajamustikoita
kevatkukat_ruukussa_kirjopikarililja_minttuajamustikoita

Kirjopikarililjoissa on jotakin ihanan aristokraattista. Olen täysin vakuuttunut, että hienostuneet kirjopikarililjat nuokkuivat viehkeinä Downton Abbeyen kartanopuutarhassa Granthamin jaarlin ja kreivittären käyskennellessä kartanon mailla.

kevatkukat_ruukussa_minttuajamustikoita

Vaikka kaipailen jo lämpimämpiä kelejä, niin kevään ensimmäiset istutukset ilahduttavat pidempään viileässä. Kevätkukat ovat pysyneet tanakoina eivätkä ole turhaan venähtäneet pituutta. Iltaisin ruukkuihin siivilöityvä kevätaurinko on jotakin niin ihanaa. Täynnä lupauksia tulevasta kaudesta.

9 Comments

 • Hei, kylläpä olet kauniin istutuksen tehnyt! Ihan harmittaa että ehdin juuri omat kevätkukat istuttaa 🙂 Tästä postauksesta tulikin mieleeni, että olisi kiinnostavaa lukea perinneperennojen yhdistelemisestä ajatuksia, kuvia… voisi niistä poimia vinkkejä itselleen. Minulla parikin uutta 1x2m kukkapenkkiä odottaa asukkaita mutta ei riitä osaaminen että mitä niihin olis hyvä istuttaa (ovat pihan puoliaurinkoisella paraatipaikalla). Ihanaa kevättä sinulle!
  T. Minni

  • Kiitos Minni! Nämä ovat onneksi kestäneet hienosti, myös toissayön yöpakkaset. Ja kiitos juttuvinkistä, laitetaan ehdottomasti korvan taa!

   Oikein ihanaa huhtikuun loppua ja lämpeneviä kevätpäiviä sinulle!

 • On niin mukavaa, että puutarhakaupoissa myydään muitakin kevätkukkijoita kuin tete-narsisseja, vaikka kauniita nekin ovat. Rakastan noita kirjopikarililjoja ja mukavasti ne ovat talven jälkeen taas päätään maasta nostaneetkin. Ja ensimmäiset orvokit… Upeat ruukut teit ja varmaan niistä hentoinen perunanarsissin tuoksu leijailee ohikulkiessa.

  Mukavaa keväisen viikon jatkoa!

  • Kyllä, tarjonta on nykyään mukavan monipuolista. Tosin huomasin, että se on iskettävä juuri oikeaan aikaan. Viikkoa myöhemmin ei samoja enää löydy. Onneksi kukkaostoksia ei tarvitse kauaa pähkäillä, tällä saralla heräteostokset ovat enemmän se juttu:D

   Minulla myös kasvaa kirjopikarililjoja ympäri puutarhaa, mutta vielä joutuu odottelemaan pitkän tovin niiden kauneutta. Ruukkuistutukset tuovat helpostusta tähän tuskaan.

   Kaunista kevätviikon jatkoa myös sinne!

 • Kyllä tuo kirjopikarilija on vaan niin kaunis. Se on niin herkkä ja aina vaan ihmetyttää tuo sen ihana ruutukuosi:) Mä laitoin kanssa rohkeasti jo lankaköynnöstä. Täällä oli toissayönä pakkasta ja vähän jännäsin kuinka niille oli käynyt. Aavistuksen kuivan oloiset, mutta eiköhän ne siitä taas virkisty. Kauniit istutukset olet jälleen tehnyt.

  • Samaa mieltä, kaikin puolin tavattoman mielenkiintoinen kukka! Ja lankaköynnös on niin ihanaa, etten malttanut odotella kesäkelejä. Toivotaan, ettei yöpakkaset enää yllättä. Aamuisin on aina jännät paikat, kun tarkistaa tilukset:D

 • Oi, miten ihana kasviyhdistelmä. Tykkään todella paljon!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.