Sipulikukkarakkautta

Kevään kauniit sipulikukat venahtavat sisätiloissa pituutta harmillisen nopeasti. Toisaalta, siinä on hyvä syy ostaa näitä aina lisää! Sipulikukat suorastaa uhkuvat elinvoimaa ja uutta elämää. Ne tuovat mukanaan lupauksen lähestyvästä keväästä. Tuttujen keltaisten tete-narsissien lisäksi kaupoissa on helmililjoja, krookuksia, tulppaaneja, kirjopikarililjoja, hyasintteja… Tarjolla alkaa olla monenlaisia lajeja ja lajikkeita.

Hyasintit ovat lemppareitani sekä jouluna että näin pääsiäisen aikaan. Keltaiset hyasintit levittävät ihanaa tuoksua ulko-oven pielessä. Viileässä kukinta kestää todella pitkään. Viime päivien loskakelissä ei ainakaan ole tarvinnut harmitella liian nopeasti aukeavia nuppuja.

Monet sipulikukat kestävät pientä pakkasta, tosin itse olen kerännyt nämä iltaisin lasitetulla terassilla ja kuistilla hallaharson alle. Parhaiten kylmää kestää tete-narsissi. Helmililjat, krookukset ja kirjopikarililjat ovat selvästi arempia yöpakkasille. Kovemman pakkasyön uhatessa nämä kannattaakin ottaa yöksi sisään.

Sipulikukista saa hauskoja asetelmia ja koristeita pääsiäispöytään, sillä kukat selviävät myös ilman multaa. Nythän on varsin trendikästä pestä juuret ja sipuli kokonaan näkyviin. Tässä kohtaa on kerrottava yksi varoittava esimerkki. Eräs naishenkilö halusi kahvipöytään hyasintteja lasiastiaan aseteltuna, kauniit sipulit näkyvissä. Koska ulkona oli kamalasti pakkasta, mullan irroitukseen ryhdyttiin sisätiloissa, sanomalehden päällä. Ensin multa irrotettiin varovasti käsin ja loput mullat pestiin pois erillisessä kulhossa. Vaikka kyseinen naishenkilö oli mielestään tarkka ja heitti pesuvedetkin ulos, kulkeutui multaa tiskialtaaseen ja sitä kautta viemäriin. Joka tukkeutui hiekansekaisesta mullasta välittömästi. Kahvipöytä katettuna, kukkamekko päällä, vieraita odotellen ja vieressä kiroileva, pulputtavaa viemäriä avaava aviomies. Tämän jälkeen meillä EI ole poistettu multaa sipuleista sisätiloissa.

Olivat sipulikukat sitten ruukussa sisällä tai ulkona, ne kannattaa ehdottomasti istuttaa myöhemmin puutarhaan maan sulettua. Oman kokemukseni mukaan hyasintit ilahduttavat hyvällä tuurilla seuraavana keväänä, narsissit jaksavat muutaman vuoden enemmän. Kaikkein sitkein uudelleenkukkija on helmililja, joka nousee kukkapenkistä uskollisesti vuodesta toiseen.

Odotan jo kovasti leudompia kevätkelejä, jotta pääsisin istuttamaan sipulikukkia ulkoruukkuihin yhdessä orvokkien ja kaunokaisten kanssa. Ei tämä lumisade enää kauaa voi jatkua!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.