Latva-artisokan kylvö

Latva-artisokka, keittiöpuutarhan kuninkaallinen herkku.

Kun hiihtolomat on hiihdelty, se tarkoittaa minulle latva-artisokan kylvöjä. Latva-artisokan kylvöajaksi suositellaan eri lähteissä tammi-maaliskuuta. Itse olen kylvänyt ne vasta hiihtoloman jälkeen ja hyvin ovat ehtineet. Ihan tavallisissa kotikylvö-olosuhteissa, niin kasvivalon alla kuin ilmankin. Olen päässyt joka vuosi nauttimaan makoisasta sadosta loppukesästä, 2-vyöhykkeellä.

Liotan latva-artisokan siemeniä vedessä vuorokauden ennen kylvöä, tämän sanotaan nopeuttavan itämistä. Kylvän siemenet parin sentin syvyyteen kosteaan taimimultaan, siemen per kylvöpurkki. Peitän kylvökset muovikuvulla ja nostan itämään kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle. Itämisaika on noin viikko. Tämän jälkeen siirrän kylvöastian valoisaan paikkaan.

On aika koulia eli siirtää taimet väljempiin oloihin, kun ne ovat tehneet sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset varsinaiset lehtensä. Kasvi on hieman herkkänahkainen koulinnan suhteen ja taimet ovat varreltaan aika rapsakoita. Ne napsahtavat helposti poikki juuri koulintavaiheessa. Tämä onkin itselleni latva-artisokan kasvatuksen haasteellisin kohta.

Latva-artisokka tarvitsee hellää karaisua, eli totuttamista ulkoilmaan vähitellen, ennen varsinaiselle kasvupaikalle istuttamista. Suojaan artisokat hallaharsolla koko alkukesän, sillä kasvi vaatii paljon lämpöä ja suojaa kovilta tuulilta.

Latva-artisokka on ryhdikäs ja komea kasvi. Se tarvitsee lämmön lisäksi paljon tilaa. Hyvä istutusetäisyys on vähintään 60 cm. Käytän istutuslaatikoissa katteena ruohosilppua, joka sitoo kosteutaa, ravitsee ja helpottaa hoitoa.

Latva-artisokka ehti tehdä satoa jopa viime kesänä. Tavallista myöhempään, mutta kuitenkin. Suotuisina kesinä kauniita kukintoja on alkanut muodostua jo heinäkuussa.

Periaatteessa latva-artisokka on monivuotinen, mutta Suomessa sitä kasvatetaan lähinnä yksivuotisena. Lämpimänä syksynä sadonkorjuu jatkuu pitkään, aina ensimmäiseen pakkasenpuremaan asti. Miinuslukemia tämä ylväs vihannes ei siedä ollenkaan.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kasvimaan kuninkaallista herkkuvihannesta. Siitäkin huolimatta, että sitä pidetään hieman haasteellisena kasvattaa. Muistan vieläkin, miten yllättynyt olin kasvin helppoudesta, kun kokeilin sitä ensi kertaa. Heinäkuun lopulla ilmestyneet kauniit kukkanuput saivat aikaan huikeaa onnistumisen riemua.

Ps. Kanelia ja kardemummaa -blogissani on meneillään Impectan siemenarvonta, jonka palkintona on 50€ lahjakortti omavalintaisiin siemeniin. Myös latva-artisokkaan. Pääset arvontaan tästä.

1 Comment

  • Kiitos perusteellisesta latva-artisokan viljelyohjeesta.En tiedä onnistuisiko se neljännellä kasvivyöhykkeellä?

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.