Pistokkaita basilikasta helposti

Kevään tomaatti- ja muita hyötytarhakylvöjä odotellessa on mukavaa näprätä vihreän parissa keittiössä. Kaivattua viherenergiaa saa nopeasti kaupan yrttipunteista. Ne ovat kuin kukkakimppuja ja ilahduttavat sekä ikkunalaudalla että lautasella. Erilaiset viherasetelmat ovat paitsi maukkaita ja vitamiinipitoisia, niin myös piristysruiske silmälle ja sisustukseen.

Pidän kaikista yrteistä, mutta basilika on lempparini. Sen mukanaan tuoma tuoksutuulahdus on kuin muisto aurinkoisista kesäpäivistä.  Kovilla pakkasilla basilikan kantaminen kaupasta kotiin on aikamoista riskipeliä, sillä lämpöä rakastava yrttien kuningar on todella kylmänarka. Pakkasilla kiedon basilikan kaulaliinaan kaupan kassalla, tämä naurattaa pikkumiestä joka kerta! Suojaaminen kannattaa, sillä kotona on mukava näpertää pistokkaita basilikasta.

Valmiista ja hyväkuntoisesta basilikapuntisa saa helposti pistokkaita. Leikkaan terhakasta yksilöstä oksia ja poistan niistä alimmat lehdet. Laitan oksat veteen ja sitten vain odotellaan juurien ilmaantumista.

pistokkaita_basilikasta_helposti_minttuajamustikoita
pistokkaita_basilikasta

Basilika kasvattaa nopeasti juuret vesiastiassa. Näiden kuvien välillä, eli pistokkaiden ottamisesta tuuhean juuriston kasvamiseen, on reilut kaksi viikkoa.

pistokkaita_basilikasta

Myöhemmin pistokkaat voi istuttaa multaan. Ahkerasti latvomalla (eli aina ylimmän lehtiparin leikkaamalla) saa aikaan tuuhean kasvuston ja paljon maukkaita lehtiä keittiössä käytettäväksi.

pistokkaita_basilikasta_helposti_minttuajamustikoita

Loppukeväästä multiin pääsee eriväristen ja eri kokoisten basilikojen siemeniä. Kasvatan vähän hienohelmaisen basilikan kylmältä ja tuulelta suojassa kasvihuoneessa. Kun kesäaamuna aukaisee kasvihuoneen oven ja astuu sisään auringon lämmittämään ansariin, vastaan tulvahtaa tomaatin ja basilikan tuoksun taivaallinen liitto. Siinä ollaan aika lailla täydellisen puutarhahetken äärellä…

Sitä kohti siis, nopeaa helmikuun jatkoa!

 

2 Comments

  • Näyttää niin ihanan vihreältä ja keväiseltä, että taidan seuraavalla kauppareissulla poiketa yrttihyllylle. 😉 Kiitos pistokasvinkistä, tuota täytyy kokeilla. Näyttää niin kivalta ihan vaan maljakossakin! Aurinkoista viikonloppua! 🙂

    • Viikonlopun kokkailuja varten tulee aina ostettua yrttipuntteja. Tosin ne ovat niin kauniita, ettei meinaa raaskia ruokaan riipiä 😀 Ja pistokasvinkki on kyllä hauska ja helppo, kannattaa kokeilla!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.