Jättiverbenan kylvö

Jättiverbena, 'Verbena bonariensis'

Joko teillä on aloitettu kylvöpuuhat? Selailin koko viikonlopun netin siementarjontaa ja yritin samalla setviä vanhoja siemenpusseja järjestykseen. Yleensä aloitan pidemmän esikasvatuksen vaativat kylvöt vasta hiihtoloman jälkeen, helmi-maaliskuun vaihteessa. Niittymäisen kaunista jättiverbenaa suositellaan kuitenkin kylvettäväksi jo tammikuussa. Päätin olla kerrankin ajoissa liikenteessä, ohjelmassa oli siis jättiverbenan kylvö.

jattiverbena_minttuajamustikoita
jattiverbena_perhoskasvi_minttuajamustikoita

Jättiverbena on upea perhoskasvi, joka sopii niin kukkapenkkiin, ruukkuistutuksiin kuin keittiöpuutarhaankin. Pitkänhuiskea kaunotar tuo keveyttä ja ilmavuutta istutuksiin. Lisäksi se on varsin helppohoitoinen kesäkukka.

jattiverbena_ruukussa_minttuajamustikoita

Jättiverbena on monivuotinen, mutta meillä sitä kasvatetaan yleensä yksivuotisena. Taimien juurakot voisi talvettaa viileässä. Itse en ole tätä kokeillut, mutta olen kyllä saanut latva-artisokan juurakot talvehtimaan varastossa. Eli jos tilaa vain olisi, kokeilisin ilman muuta myös jättiverbenan talvettamista. Hiihtoloman pintaan tehdyt jättiverbenakylvökset ovat ehtineet kukkaan joka vuosi. Tosin paras loisto on osunut vasta syksyyn. Nyt odottelen innolla, joskos pääsisin tänä vuonna nauttimaan tästä herkästä kaunottaresta jo aikaisemmin kesällä.

jattivervena_syksy_minttuajamustikoita

Onhan näiden kanssa puuhaaminen aikamoista näpertelyä, sillä jättiverbena itää hitaasti ja epätasaisesti. Kasvin sanotaan olevan hieman haasteellinen kasvatettava. Lisäksi jättiverbenan taimia on aika huonosti saatavilla. Kolmen vuoden kokemuksella on kuitenkin sanottava, että jättiverbenan kasvatuksella pelotellaan ihan turhaan.

Siemenet kylvetään hajakylvönä kosteaan taimimultaan ja peitetään ohuelti mullalla, perliitillä tai vermikuliitillä. Noin viikon päästä kylvöstä kylvöastia nostetaan viileään, esimerkiksi jääkaapin vihanneslokeroon, 4 – 6 viikoksi. Kun kylvös tuodaan takaisin huoneenlämpöön, itäminen alkaa yleensä aika nopeasti. Muista huolehtia kylvöksen tasaisesta kosteudesta.

Itselläni siemenet ovat joskus itäneet jo ennen kylmäkäsittelyä, joskus heti kohta kylmäkäsittelyn alettua. Kannattaa siis tarkkailla kylvöstä matkan varrella. Itäneet pikkutaimet siirretään toiseen astiaan ja jatketaan tarvittaessa loppujen siemenien kylmäkäsittelyä.

jattiverbenakylvo
Koulittuja jättiverbenan pikkutaimia.
jattiverbena_kouliminen_minttuajamustikoita

Kun taimiin ilmestyy ensimmäinen varsinainen lehtipari sirkkalehtien jälkeen, on aika koulia eli siirtää taimet omiin ruukkuihinsa. Koulinnan yhteydessä käytetään taimimultaa ravinteikkaampaa multaa. Koulin hidaskasvuisen jättiverbenan taimet yleensä muutaman kerran, joten ensimmäisellä koulintakierroksella ne pääsevät lapsilta pihistettyyn legolokerikkoon. Myöhemmin taimia kannattaa latvoa pari kertaa. Karaisemisen, eli varovaisen ulkoilmaan totuttamisen jälkeen, taimet voi istuttaa ulos, kun hallanvaara on ohi.

jattiverbena_syyspuutarha_minttuajamustikoita

Ihailen jättiverbenan samanaikaista siroutta ja rotevuutta. Kukka näyttää pitsimäisen hennolta, mutta varsi kestää suuretkin puhurit katkeamatta tai lakoontumatta. Jättiverbena ei hätkähdä edes alkusyksyn kylmiä öitä, vaan jatkaa sinnikkäästi kurkottelua kohti korkeuksia. Upea lila väritys vain korostuu puutarhan syysvärien keskellä.

Haaveissa on päästä nauttimaan jättiverbenan pitkään kestävästä kukinnasta myös tänä kesänä. Toivottavasti tätä ihanuutta löytyy monen muunkin puutarhasta!

5 Comments

 • Kiitos näistä ohjeista, yritän jälleen, josko vihdoinkin tänä vuonna saisin omakasvattamat jättiverbenat 🙂

  • Pidetään peukkuja! Aikaahan nuo vaativat, mutta ilo on suuri kun onnistuu! 🙂

 • En ole koskaan itse kokeillut siemenistä kasvatusta, olen vain ostanut taimia. Jättiverbena on yksi mun lemppareista, joten täytyykin ehkä kokeilla tänä vuonna. Taimia on tosiaan niin huonosti saatavilla.

  • No se minuakin harmitti, että huonosti saa ja jos jostakin löytyy, ovat ymmärrettävästi aika tyyriitä. Itse kasvattamalla näitä sai ympäri pihaa ja ruukkuja, niin ihanaa <3

 • Hei,

  Jättiverbenat on koulittu toiseen kertaan ja nyt mietityttää että montako taimea muodostaa hyvän kokonaisuuden. Onko kuvasi upeassa istutuksessa yksi vai useampi taimi?

  -Mp

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.