Talvisadonkorjuuta ja chilisipsejä

Chiliset lehtikaalisipsit ovat mukavan lämmittävää talvinaposteltavaa.

Sadonkorjuuta tammikuussa, tämähän on aivan huippua! Olen ollut vannoutunut tomaatti- ja perunaihminen, mutta nyt myös lehtikaali on noussut  suosikkilistani kärkisijoille. Kaunis kuin mikä, sopii sekä kukkakimppuihin että ruoaksi. Ja miten monipuolisesti tätä voikaan käyttää. Piirakat, pastat, smoothiet, sipsit. Varsinkin ne sipsit, nam!

Kokeilin lehtikaalisipsejä joitakin vuosia sitten, mutta en innostunut niistä silloin ollenkaan. Kesällä löysin lehtikaalisipsit uudestaan, ja epäilen laimean makumuiston syyksi liian hentoa öljylisäystä sekä hieman nahkeiksi jääneitä sipsejä. Mutta nyt niksit ovat kohdillaan.

Takana on huikean hyvä lehtikaalikesä. (Lisää siitä voi lukea aikaisemmasta kaalipostauksestani täältä.) Kaalit olivat kauniita ja maukkaita, eivätkä tuholaiset viihtyneet kosteankylmässä kelissä lehtiä nakertamassa. Sadonkorjuuta jatkui pitkälle syksyyn, mutta joulun lähestyessä jotenkin unohdin koko kaalipenkin. Eipä tuolla pimeässä tullut kauheasti kasvimaata kierrettyä.

Talvituhoja tutkaillessani löysin jälleen kaalipenkin ja päätin testata lehtikaalin kisakuntoa. Pelkkä ajatus chili-lehtikaalisipseistä alkoi lämmittää kylmänkankeaa kroppaa.

Ainoa ikävä vaihe olikin se varsinainen sadonkorjuu. Näpit meinasivat jäätyä!

Kaalit sulivat nopeasti huoneenlämpöön päästyään. Huuhtelin lehdet, poistin paksut lehtiruodit ja revin lehdet pienemmiksi. Lehdet kannattaa kuivata hyvin, silloin niistä tulee uunissa mukavan rapeita. Ja sitten chilin pariin. Kuivasin syksyllä pienikokoisia chilejä ihan huoneenlämmössä. Näitä on helppo käyttää pitkin vuotta murskaamalla chilit morttelissa joko hiutaleiksi tai hienojakoiseksi jauheeksi.

CHILISET LEHTIKAALISIPSIT

lehtikaalia

pari ruokalusikallista öljyä

pari hyppysellistä kuivattua chiliä

pari hyppysellistä suolaa

  1. Huuhtele lehtikaalit. Poista lehtikaalista puumaiset lehtiruodit ja revi lehdet pienemmiksi. Kuivaa lehdet.
  2. Levitä revityt lehtikaalit leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta lehtien päälle öljyä ja sekoittele niin, että öljyä levittyy tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle suolaa ja kuivattua chiliä.
  3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes lehdet ovat rapeita ja reunat saaneet hieman väriä. Varo polttamasta sipsejä! Itse seison aina loppuajan uunin vieressä, sillä raja täydellisen rapean ja palaneen lehtikaalisipsin välillä on hiuksenhieno.

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.