Adventtikynttilät

Joulukuun ensimmäinen, mistä se oikein tupsahti! Syksy on mennyt jotenkin pikakelauksella ja nyt käsillä on jo ensimmäinen adventti. On siis aika väkertää adventtikynttilät.

Olin kuvitellut tekeväni metsähenkisen asetelman. Hiekat astian pohjalle oli kaivettu valmiiksi ennen lumen tuloa. Sammaletta toin mökiltä. Vielä piti kerätä käpyjä ja varpuja, mutta sitkeä flunssa on estänyt keruuretket. Joten heitin pöytään (tai oikeastaan ikkunalaudalle) suunnitelman B.

eukalyptus

Tein yksinkertaiset adventtikynttilät eukalyptuksesta. Eli kirkkaisiin lasipulloihin vettä, sisään pieni eukalyptuksen oksa ja päälle valkoinen kruunukynttilä. Helppoa ja nopeaa!

adventtikynttilät

Maljakossa on ollut jo pidempään eukalyptuksen oksia. Vettä vaihtaessani huomasin, että vastassa ei ollut leikoille tyypillinen ummehtunut haju, vaan vesi tuoksui ihanan raikkaalle. Flunssaisena mieleen nousi lapsuuden höyryhengitykset, joissa eukalyptuspastillien päälle kaadettiin kuumaa vettä ja höyryä hengiteltiin pyyhe niskassa.

adventtikynttilät-ikkunalaudalla

No ei muuta kuin kokeilmaan! Riivin kulhoon eukalyptuksen lehtiä ja kaadoin päälle kiehautettua vettä. Kohta kotiin levisi virkistävä tuoksu. Mutta lähemmin nuuskuteltuna tuoksu muistutti kiukaalla käänneltyä vihtaa. Ei paha, muttei nyt kovin hyväkään. Sellainen, että mieli ei tehnyt syvähengitellä kulhon päällä. Mutta siitä heräsikin sitten taas toinen idea..!

Joulusaunan vihtaan on ehdottomasti sujautettava pari eukalyptuksen oksaa. Tätä en sentään samalta seisomalta testannut, sillä jouluvihdat roikkuvat vielä mökkiaitan orrella. Ne on tehty appiukon ja isomummon toimesta juhannuspäivänä, oikeaoppisesti puolikuuta koppelosta, neljäsosa kuunkiertoa kyyhkysestä, saunatontun hyppiessä heinikossa. Tai jotenkin näin se perinneohjeistus menee. Olen täysin vakuuttunut, että eukalyptuksella ryyditetystä vihdasta tulee joulusaunaan ihanan mausteinen tuoksu.

helpot ja nopeat adventtikynttilät

Mutta takaisin adventtikynttilöihin. Käyttämäni pullot olivat oliiviöljy -yms. pikkupulloja, sillä ne mahtuivat turvallisesti kapealle ikkunalaudalle. Nyt vielä mietin, sidonko pullojen kylkeen adventtinumerot juuttinarulla vai jätänkö kynttilät ihan näin?

adventtinumerot

Olin ripustamassa eukalyptuskransseja ikkunaan, mutta kuivuvat kranssit ja palavat kynttilät alkoivat kuulostaa turhan jännittävältä yhdistelmältä. Kranssit päätyivät tuomaan tuoksua seinälle.

Ensimmäistä kynttilää piti jo vähän testata. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten eukalyptus kestää vedessä. Tummuvatko lehdet tai muuttuuko vesi sameaksi? Onneksi “kynttelikköä” on helppo freesata.

ensimmäinen-adventti

Ihanaa joulukuun alkua ja tunnelmallista tulevaa adventtia!

2 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.