Samettikukat – keittiöpuutarhan piristäjät

Kääpiösamettikukka keittiöpuutarhassa.

Keltainen, oranssi ja punainen ovat itselleni jotenkin ongelmallisia värejä puutarhassa. Keltainen kuuluu ehdottomasti kevääseen, oranssi syksyyn ja punainen…nooh…jouluun. Vuosia sitten aloittaessani rakentamaan puutarhaamme halusin ainostaan valkokukkaisia kasveja. Seuraavaksi mukaan tulivat vaaleanpunainen ja lilan eri sävyt. Nykyään väriskaala on huomattavasti laajempi ja esimerkiksi keväällä tulppaanimeri loistaa ihan kaikissa väreissä. Mutta keltaista, oranssia ja kirkkaan punaista on edelleen turha etsiä keskikesän perennapenkistä. Kasvimaalta sitä kuitenkin löytyy, sillä samettikukat piristävät ihanasti keittiöpuutarhaa.

keittiopuutarhan_kukat_minttuajamustikoita

Ennen omaa keittiöpuutarhaa liitin samettikukan vähän sellaiseen täti-ihmisen olemukseen. Tiedättekös, ruukuissa sinistä lobeliaa ja ruskeanoranssia samettikukkaa. Vaan kasvimaan myötä olen löytänyt tuon monikäyttöisen, helpon ja auringonpaahteessa viihtyvän kesäkukan.

samettikukat

Samettikukat jaetaan kolmeen ryhmään: ryhmä-, iso- ja kääpiösamettikukkiin. Suosikikseni ovat nousseet kääpiösamettikukat (Tagetes tenuifolia), sillä ne ovat helppoja kasvattaa siemenestä ja haaroittuvat hyvin myös ilman latvontaa. Asia, joka tahtoo keväisten kylvökiireiden keskellä unohtua tai viivästyä.

samettikukat_keittiopuutarha_minttuajamustikoita

Näyttäviksi mättäiksi kasvavat kääpiösamettikukat ovat kuin miniaurinkoja, jotka loistavat kilpaa kesäauringon kanssa. Tai tämän kesän tapauksessa välillä myös korvaavat auringon.

samettikukat_syksy

Meillä kasvaa sekä ryhmäsamettikukkia että kääpiösamettikukkia eri puolilla keittiöpuutarhaa. Kasvihuoneessa tomaattilaatikoissa, kaalipenkissä, korkeissa viljelylaatikoissa. Kauneimmillaan kääpiösamettikukka onkin mielestäni keittiöpuutarhan reunuskasvina.

samettikukat_kasvihuone_minttuajamustikoita

Ja hyötypuutarhaan niitä kannattaakin istuttaa, sillä samettikukat toimivat tuholaisten karkoituskasveina. Pallomaiseksi röyhähtäneet kukinnot tuovat väriä ja piristystä kasvimaan vehreään massaan, erityisesti näin syyskesällä.

samettikukat_syksy_minttuajamustikoita

Kääpiösamettikukan tillimäisiä lehtiä ja kukkien terälehtiä voi käyttää myös ruoanlaitossa sekä salaattien, leivonnaisten ja juomien koristelussa. Maku on sitrusmaisen kirpsakka ainakin ‘Lemon Gem’ -lajikkeella. Kääpiösamettikukat ovat jotenkin kovin herttaisia maljakossa ja piristävät syksyistä pöytää.

samettikukat_maljakossa

Kääpiösamettikukista löytyy juttua myös Kotipuutarha Puutarhavinkeistä, löydät artikkelin täältä.

Punaista, keltaista ja oranssia syyskuun jatkoa!

4 Comments

  • Kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvattaa siemenestä kääpiösamettikukkaa ja ihastuin ikihyviksi. Niin kiitollista kasvatettavaa minulla ei ole koskaan ollut. Ne kukkivat ja muodostavat mahtavia mättäitä. Minulla oli niitä sekä kasvimaassa että ruukuissa. Ensi vuoden kesäkukiksi on ainakin jo yksi selvä: kääpiösamettikukka.

    • Ihan samaa mieltä! Ensin ne tuntuivat itävän jotenkin verkkaisemmin kuin tavalliset samettikukat, mutta maahan päästyään alkoivat nopeasti muodostaa mahtavia pallomättäitä. Ja ovat tosi kivoja koristeita kesäsalaateissa:)

  • Sain muutama vuosi sitten tuttavaltani kääpiösamettikukan siemeniä, sen jälkeen olen niitä kasvattanut. Todella helppoja kasvatettavia. Olen jakanut ystävillenikin taimipotteja. Ja aivan samoin pidin samettikukkia vanhojen mummojen kukkina kuten pelakuita ja verenpisaroitakin, mutta niin vaan kummasti olen alkanut niistä pitää, varsinkin vaaleapunaisista pelakuista. 🙂

    • Kuulostaa niin tutulta! Esimerkiksi juuri tuo verenpisara, kirjoitin siitä tänä kesänä blogipostauksenikin otsikolla: “Inhokista ihastukseksi – verenpisara” 😀 😀 Tässä kohtaa voi tosin miettiä, onko ko. kukat muuttuneet trendikkäämmiksi vai onko sitä ehkä itse mummoutumassa…

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.