Hortensiat hurmaavat

Syyshortensia 'Grandiflora' loistaa loppukesän puutarhassa.

Kaikenlaiset hortensiat hurmaavat, mutta tänä vuonna olen erityisen ihastunut uusimpaan hankintaani, ‘Limelight’ syyshortensiaan. Tosin tämäkin on ollut pihassa jo muutaman vuoden, mutta kukkii ensimmäistä kertaa vasta nyt. Se selvisi toissavuoden tiukasta talvesta ja teki viime kesänä jo lupaavasti nuppuja.  Mutta lopulta pakkanen iski kasvin kanveesiin ennen kukkien avautumista.

hortensia_limelight_minttuajamustikoita

Meillä hortensioiden kukintajärjestys menee seuraavasti: ensin kukinnan aloittaa muhkea pallohortensia ‘Annabelle’, sitä seuraa takapihan Mustilanhortensiat ja heti perään isokukkainen ja pitkään kukkiva syyshortensia ‘Grandiflora’. Viimeiseksi vuoroon tulee hennon vaaleanvihreä ‘Limelight’, joka kukkii elo-lokakuussa. Tänä vuonna ensimmäiset kukkaset aukesivat syyskuun puolella.

hortensia_limelight_minttuajamustikoita

Syyshortensia ‘Limelight’ menestyy vyöhykkeillä I-III. Se kasvaa pari metriä korkeaksi pystyikasvuiseksi pensaaksi. Syyshortensiat viihtyy auringossa tai puolivarjossa, mutta eivät kuitenkaan suoranaisessa paahteessa. Maaperän tulisi olla hapanta ja ravinteikasta.

hortensiat

Hortensiat tasapainottavat syyskesän väriloistoa ja tuovat puutarhaan ihanaa valoisuutta. Ne hehkuvat erityisen kauniisti aikaisin aamulla tai illan alkaessa tummentua, kun muut kasvit jäävät jo hämärän varjoihin.

hortensia

Oma yksilöni ei vielä ole suurin suuri, mutta tämänkesäisen kukinnan perusteella odotan tulevaa jo innolla. On ihanaa, kun hortensiakautta pystyy venyttämään eri lajikkeita valitsemalla.

hortensia_limelight_minttuajamustikoita

Hortensiat hurmaavat sekä puutarhurin että puutarhavierailijat loppukesän muhkeudellaan. Näyttävyytensä lisäksi ne ovat helppohoitoisia ja melko nopeakasvuisia koristepensaita, jotka jatkavat loistoaan puutarhassa muiden jo luovutettua. Ja kukinnot ovat muuten mainioita talventörröttäjiä. Vaikka eihän tässä nyt vielä talvea mietitä, hui kauhistus!

6 Comments

  • Hortensiat ovat upeita pensaita, niissä ei taida olla yhtään lajiketta josta en pitäisi. Ja koska piha on suuri on tavoitteeni hankkia joka kesä yksi uusi hortensia. Ovat kestäviä ja kauniita.

    • Oi oi, sinulla on ihana tavoite! Meillä alkaa olla pieni piha niin täynnä, että menee jo mielikuvituksen puolelle mihin saan kasveja mahtumaan. Mutta pari hortensiaa vielä odottaisi tuossa listalla…

  • Minustakin hortensiat ovat pihan kuningattaria. Tänä vuonna niiden kukinta on erityisen runsasta ja komeaa. Meillä on tavallinen Grandiflora, Vanille Fraise, Vim’s Red ja Mustilanhortensia, joista viimeinen vasta viime kesän lopulla istutettu ja kukkii nyt yhden kukan voimin ensimmäisen kerran. Niin ja pikkuruinen pallohortensia, joka ei vielä kukkinut. Pitäisiköhän hommata tuollainen Limelight, sillä syyshortensiat ovat todellakin helppoja ja näyttäviä – kuten sanoit. Toissa talvena hortensiatkin vähän kärsivät, mutta sitkeästi lähtivät uuteen kasvuun ja jopa kukkivat viime kesänä.

    • Saman olen huomannut, nämä selviävät lähes minkälaisesta talvesta tahansa! Meillä rusakot parturoivat hortensioita joka vuosi, mutta onneksi eivät kauttaaltaan. Koko pysyy pienenä ja kukinnot suurina 😀

  • Hei, mitä kasveja olet laittanut hortensian juureen? Istutin syksyllä pihallemme juuri Limelightin ja vasta aloittelevana puurtarhurina mietin, mitä yhdistän hortensian kanssa.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.