Suloinen syysvuokko

Kaunis ja herkkä syysvuokko.

Syyskesän odotetuimpia kukkijoita puutarhassamme on syysvuokko. Se on mahdottoman suloinen, herkkä ja ilmava, ja näkisi sitä oikein mielelläni valtavan kokoisena kasvustona. Mutta ainakin meillä tämä leviää todella hillitysti.

Syysvuokon nuput ovat nukkamaisia ja ilmestyivät tänä vuonna elokuun alkupuolella. Nyt, syyskuussa, kukinta alkaa olla kauneimmillaan. Tämän lajikelappussa lukee ainoastaan anemone tomentosa, mutta tämä kyllä näyttäisi olevan hopeasyysvuokko ‘Robustissima’.

Korkeavartinen syysvuokko tekee varteensa terttumaisia kukintoja, joiden kukat aukeavat hiljakseltaan kukka toisensa perään. Kukinta kestääkin useamman viikon, yleensä elo-syyskuulta lokakuulle. Kukat on hempeän vaaleanpunaisia ja ah, niin kauniita!

Värisävyt tulevat erityisen kauniisti esiin kukan terälehtien “nurjalla” puolella. Kyllä tätä kannatti odottaa, vaikka alku onkin kestänyt melkoisen pitkään. Syysvuokon sanotaan leviävän helposti juuristonsa avulla, mutta meillä sen alkutaival on kyllä ollut todella rauhallinen. Se kasvoi aluksi paikassa, jossa jäi nopeasti koristepensaiden varjoon. Sieltä siirsin sen avonaisempaan ja melko aurinkoiseen kohtaan, loivan perennapenkin yläreunaan, jonne vesi ja erityisesti talvikosteus ei jää lillumaan. Nyt se vihdoin palkitsee pitkäkestoisella kukinnallaan.

Syysvuokko ilahduttaa niin perennapenkissä kuin maljakossakin. Keräsin kesähuoneen ikkunalle yksittäisiä kukkia pieniin lasipulloihin. Näissä on jotakin kovin haikeaa ja herkkää näin syyskesän ilta-auringossa.

Kaunista syyskuuta ja loppukesän perennoiden loistoa!

1 Comment

  • Hei Soile,
    Puutarhuri muisti että punatukkainen 😅ja tässä vähän syysvuokosta yleensä.
    T Pirjo

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.