Kasvimaan kaunistajat, kaalit

On tässä kosteankylmässä kesässä hyvääkin ollut: kaalimaa kukoistaa! Kesä on ollut kerrassaan mahtava kaalikasveille. Ei tuholaisia, ei reikiä, ainoastaan täydellisen mallisia, kokoisia ja näköisiä kaaleja. Lehtikaaleja on saanut napsia pitkin kesää ja nyt myös kukkakaalit ovat korjuukypsiä.

Kun yhä kärsimättömänä odottelen tomaattien punaista (tai no, moniväristä) aaltoa, niin melkeinpä harmittaa, että kasvimaalta löytyy tänä kesänä ainoastaan kolmea kaalia: vihreää lehtikaalia, mustakaalia ja kukkakaalia. Niin sulassa sovussa ne ovat kasvaneet ja niin runsaasti ne nyt antavat satoa.

Vihreät lehtikaalit istutin kaupan vihannestiskin lehtikaalipuntista. Eli ihan vaan kylmänviileästi ja laiskana skippasin koko esikasvatusvaiheen. Nyt pienistä rääpäleistä on kasvanut koristeellisia, kiharareunaisia lehtiä. Lehtikaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, joten sitä kannattaa popsia oikein olan takaa. Ja näillä satomäärillä toki tulee popsittuakin.

Lehtikaali on siitäkin loistava tapaus, että se kestää hyvin kylmää. Satoa voi korjata pitkälle syksyyn, jopa alkutalveen. Kun pakkanen puraisee lehtikaalta, sen maku vain paranee muuttuen täyteläisemmäksi. Lehtikaali kestää pakastamista ihan sellaisenaan, toki sen voi halutessaan myös keittää kevyesti ennen pakastamista. Oikopolun talsija napsii lehtikaalin kohmeisia lehtiä suoraan kasvimaalta pakastepusseihin.

Lehtikaalit tuovat kasvimaalle näyttävyyttä ja runsautta ja lehtikaalista on olemassa useita eri lajikkeita. Tänä kesänä kokeilussa oli ensimmäistä kertaa ‘Black Magic’ -mustalehtikaali. Sen ohuet lehdet ovat suipot ja pitkät ja kasvavat kuin palmun latvus.

Samettikukat ovat hyvä pari lehtikaalille paitsi ulkonäön vuoksi, myös tuholaisia torjuen. Pirteän väriset kääpiösamettikukat sointuvat kauniisti mustakaalin kaveriksi.

Kukkakaalien kanssa käy joka vuosi sama juttu. Ensin penkistä puskee valtavia lehtiä ja olen varma, ettei sieltä mitään valkoista kukintoa ehdi edes tulla. Pelkkiä lehtimyttyjä.

Ja sitten, PAM, kaikki kypsyvät kerralla!

‘Edith’ tuottaa suuria kaaleja, jotka ovat tänä kesänä olleet poikkeuksellisen hienoja. Ja ah niin maukkaita.

Kukkakaalin ainoa huono puoli on sen huono säilyvyys. Kukinnot ovat herkkiä ja ne nahistuvat helposti.

Nyt siis kaikki mahdolliset reseptit kehiin ja herkuttelemaan tällä ajankohtaisella ja maukkaalla kukkivalla kaalilla!

3 Comments

  • Onpa muhkea kukkakaalinpää 😀 Kaalit ovat suosikkejani ilman muuta ja liitto kääpiösamettikukan kanssa on upea ja hyödyllinen. Lehtikaali on ollut ikisuosikkini jo silloin kun lapset olivat pieniä. Joskus he kahlasivat syvässä lumessa ja kaivoivat lehtikaalit esiin napostelua varten, sen kyllä kielsin kun ajattelin että naapurit luulevat etten anna lapsille ruokaa vaan ressujen pitää hangen alta ruokaa etsiä 😀 😀 :D. Myös tuo lehtikaalin ja mustakaalin liitto näyttää kauniilta.

    • Meilläkin on kuvamuisto, jossa keräämme kuopuksen kanssa satoa joskus joulukuussa 😀 Tämä on kyllä ollut loistava vuosi kaalikasveille, ainoa harmi on, että kaikki kukkakaalit kypsyvät samaan aikaan. Niitä on nyt todellakin rouskuteltu, ihanan raikas ja mieto maku!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.