Villi ja vapaa

Villi ja vapaa unikkopenkki.

Kesähuoneen päädyssä on pieni kukkapenkki, jossa olen parina vuonna kasvattanut suorakylvettäviä kesäkukkia kuten unikoita, tuoksuherneitä, ruiskaunokkeja ja kosmoskukkia. Tuo suorakylvettävien kukkien penkki on melkoisen villi ja vapaa, ja parhaimmassa loistossaan vasta loppukesästä. Tänä vuonna meni melkein elokuulle asti, ennen kuin unikot puhkesivat kukkaan. Juuri parahiksi keskelle rankkasateita.

Muhkean kerrotut ja sateessa raskaiksi muuttuneet pioniukot roikottivat päätään viime viikon kelissä. Puuskittainen kova tuuli tiputti terälehdet nopeasti nurmelle.  Osa unikoista lähti luikertelemaan kasvuun maatamyötäisesti.

Onneksi nuppuja on paljon ja kukinta näyttää tapahtuvan asteittain. Kylvin vielä toisenkin satsin pioniunikkoja kolmisen viikkoa tämän erän jälkeen, mutta katsotaan ehtiikö se enää kukkaan syksyn lämpöisten kelien aikaan. Vai onko sade huuhtonut siemenet mennessään? Tämä on kyllä ollut aivan ihmeellinen kesä.

Pioniunikko ‘Black Peony‘ on upean värinen ja sen kukka on todella suuri.

Unikot ovat siitä ihania, että ne ovat kauniita nupuista siemenkotiin asti. Vihreät siemenkodat sopivat loistavasti ikikukiksi kuivattuina, kuten tässä kesähuoneen maljakossa.

Unikoiden jälkeen kukinnan toivottavasti aloittaa suorakylvetty kosmoskukka, joka näkyy tuolla takarivissä tillimäisenä kasvustona.

Olen pitänyt tämän kesähuoneen ikkunan alla olevan kukkapenkin lähinnä suorakylvettäville kesäkukille. Pari vuotta vanha penkki hakee vielä paikkaansa ja kasveja. Penkki on hieman haasteellinen, sillä se on pienehkö ja multatilaa on aika vähän. Alla risteilee kaiken maailman sähkökaapelia ja putkea, joten penkin kaivelu lapiolla on melkoinen riski.

Toisaalta on hauskaa, että penkin ilmettä voi muuttaa joka vuosi, joten taidan pitää sen toistaiseksi tällaisena. Onko vinkkejä ensi vuodelle, jotakin helppoja ja nopeita suorakylvettäviä ihanuuksia?

10 Comments

 • Minä kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa sekä silkkiunikkoja että pioniunikkoja ja molemmat ovat kukkineet hienosti. Niistä tuli kyllä suosikkikukkiani. Miten on, jos jätän siemenkodat paikoilleen kukkamaahan, niin kylväytyvätkö ne itsestään, vai onko parempi ottaa ne ylös talveksi ja kylvää vasta keväällä?

  • Minä keräsin siemenkodat talteen ja kylvin uudestaan keväällä. Mutta varmasti kylväytyy myös itsestään. Kunhan muistaa, ettei liian innokkaasti rapsuttele kukkapenkkiä keväällä “puhtaaksi”:)

  • Monesti itsekylväytyvät unikot lähtevät kasvuun jo lokakuussa ja menehtyvät sitten talven aikana. Sen vuoksi talteen kerätyt siemenet ovat parempi ajatus.

   Maria, ihana ja sielukas kokonaisuus mökin laidassa!

   • Kiitos Sini tästä vinkistä! Minulla nuo itsekylväytyvät (tai siis lintujen kylvämät) kukkivat hienosti heinäkuussa, tosin ihan väärässä paikassa! Mutta olipa kerrankin herkkä istutus singelissä 😀 😀

 • Kyllä on todella ihanat! Mä olen heitellyt erilaisten unikkojen siemeniä penkkeihin, mutta ei kyllä tuollaista loistoa näy, hm… Onkohan meidän kasvivyöhykse alue jotenkin epäotollinen unikoille, heh heh

  • Ei minullakaan kaikki kylvetyt nousseet, mutta siihen oli kyllä syynä laiska puutarhuri. Kylvin ensimmäiset satsit toukokuussa, jolloin oli tosi pitkä kuiva kausi. Enkä muistanut itse kastella perään… Onneksi loppukesä on pitänyt kastelusta huolen!

 • Oletko kokeillut maloppia? Mulla oli tänä kesänä suorakylvössä pioniunikot ja maloppi, molemmat kylvin yhdessä erässä toukokuun alussa. Pioniunikon kukinta on juuri loppunut ja maloppi aloittaa parhaillaan, ensimmäiset nuput on auki. Maloppi jäi jostain syystä huomattavasti lyhyemmäksi kuin siemenpussi lupaili (pussin mukaan 1m -> jäi minulla alle 40cm korkuiseksi). Kukat ja nuput näyttävät kuitenkin hyvältä. Ensi kesänä aion laittaa uudestaan näitä molempia ehkä useammassa erässä, jos saisi kukintaa pidemmälle ajalle.

  • Hyvä kun muistutit! Olen joskus kokeillut maloppia ja muistan, että se kukki tosi myöhään syksyllä. Olisikin hyvä lisä pionien kaveriksi. Merkataan siis muistiin, kiitos! 🙂

 • Ihana kesäkukkapenkki! Toisaalta on kiva laittaa uutta siihen kasvamaan, mutta toisaalta on kiva antaa siinä jo kukkivien ja kasvavien kesäkukkien siementää – silloin kukinta alkaa aikaisemmin, multaa ehkä kannattanee lisätä, mutta johtojen vuoksi ei lapion kanssa kannattane toimia kovin voimallisesti! Pensaskrassi on reunassa aika helppo, sitäkin voisi suositella! Ihania nuo unikkosi!

  • Tässä on keväällä ihana tulppaaniloisto ja se vaihe on vähän tylsä, kun tulppaanit lakastuvat ja penkissä ei ole perennoja, jotka peittäisivät rönttösiä alleen. Mutta kun sen vaiheen yli pääsee, niin kesäkukat alkavat pikkuhiljaa kasvaa:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.