Puutarhakierroksella – englantilainen puutarha Buscot Park

Buscot Park - puutarhahelmi Oxfordshiressä.

Englannin visiitillä pääsin tutustumaan uskomattoman kauniiseen Buscot Parkiin. Buscot Park on vanha englantilainen puutarha ja sen mailla sijaitseva kartano. Minun mielestäni kyseessä oli kyllä linna ja puisto, mutta mittakaavansa kullakin… Kuvankaunis, satumainen ja valtavan kokoinen puutarha joka tapauksessa oli.

englantilainenpuutarha

Buscot Park sijaitsee lähellä Faringdonin kaupunkia Oxfordshiren maakunnassa. Lontoosta tänne on matkaa 130 kilometriä ja Oxfordista noin 30 kilometriä.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Kartano valmistui vuonna 1783. Tällä hetkellä kartanoa hallinnoi järjestyksessään kolmas lordi Faringdon, jonka poika James ja miniä Lucinda esittelivät puutarhaa ryhmällemme kauniina perjaitaipäivänä. Englantilainen puutarha ja kattavan taidekokoelman (mm. Rembrandt) käsittävä herraskartano on kesäaikaan avoinna vierailijoille.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Kartanon maita on kaiken kaikkiaan 40 hehtaaria. Alueella on valtavia ja erikoisia puita, sillä edellinen lordi Farringdon oli innokas puiden istuttaja. Myös erilaiset vesialueet, muotopuutarhat ja patsaat ovat osa kartanopuutarhaa ja maisema-arkkitehti Harold Peton kädenjälki näkyy täällä vahvasti.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Kartanon mailla on valtavasti erilaisia tiloja. On sitruspuutarhaa, ruusupuutarhaa, keittiöpuutarhaa.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Itse ihastuin erityisesti keittiöpuutarhaan eli Walled Garden -osioon. Punaisin tiiliseinin ympyröity laaja keittiöpuutarha on joskus ollut täynnä (lämmitettyjä) seinäkasvihuoneita, joissa kasvatettiin sitruspuita, avokadoja ja muita tuolle ajalle eksoottisia erikoisuuksia.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Keittiöpuutarha ja sen kasvihuoneet olivat kuitenkin pahasti rapistuneet nykyisen omistajan ottaessa isännyyden vastaan. Keittiöpuutarhaa on muokattu ja palautettu kasviloistoonsa viimeisen 20 vuoden aikana. Tiiliseiniin nojaavat ränsistyneet lasikasvihuoneet poistettiin kokonaan jo ihan kustannussyistä.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Keittiöpuutarha on jaettu neljään osaan ja siinä on tiukan muotopuutarhan henkeä. Tarkempi katselu kuitenkin osoittaa hauskaa epämuodollisuutta. Keskellä kukkaloistoa kiipeilee koristekurpitsoja, purjot pilkottavat perennojen seasta ja mangoldin näyttävät lehdet toimivat hyvänä vastakohtana värikkäille kukille. Kukkien seasta pilkisti myös kesäkurpitsaa, tomaatteja, yrttejä ja papuja. Nauroimme puutarhakierrokselle osallistuneen englantilaisnaisen kanssa, miten kartanon rouva säntäilee pitkin valtavaa puutarhaa ja miettii, mihin ihmeeseen sipulit on tänä vuonna istutettu?! Tosiasiassa vihannekset luultavasti noutaa kartanon kokki tai puutarhuri.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Walled gardenin sisällä kasvoi paljon hedelmäpuita, joista osa oli taivutettu seinää vasten säleikköön. Säleikkökasvatus on paitsi näyttävä ja sopii upeasti historialliseen kohteeseen, niin myös järkevää. Tiiliseinät keräävät lämpöä ja säleikkökasvatus lisää sekä satoa että puun talvenkestävyyttä.

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Köynnöksiä leikannut pääpuutarhuri vastaili mielellään ryhmämme kysymyksiin ja kertoi myös yksittäisistä kasveista tarkemmin. Valtavia latva-artisokkia ihmetellessäni puutarhuri kertoi heidän joutuvan rajoittamaan niiden nopeaa kasvua. En tosin ihmetyksissäni älynnyt kysyä, miten sitä rajoitetaan. Lähinnä mietin omia pikkuriikkisiä artisokan alkuja kotipuutarhassani. Mahtaako tänä vuonna tulla satoa ollenkaan?

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Puutarhasta löytyi toki vielä myös kasvihuoneita, vaikkei ihan koko muurin vertaa. Niistä yhdessä kypsyi viinirypälesatoa 100 vuotta vanhasta viiniköynnöksestä. Melkoista!

englantilainenpuutarha_buscotpark_minttuajamustikoita

Jos siis ikinä liikut Oxfordin suunnassa, suosittelen koukkamaan Buscot Parkin kautta. Varmista vierailuaika Buscot Parkin sivuilta, varaa jalkaan hyvät kengät, kassiin vesipullo ja reilusti aikaa. Sitten voitkin heittäytyä englantilaisen herraskartanon tunnelman vietäväksi. Tiedä vaikka itse Lady Mary tai leskikreivitär Violet käyskentelisi vastaan!

10 Comments

 • Upea puutarha ja tiilimuurit. Täällä voi vain haaveilla koko puutarhan kiertävistä muureista.

  • Oli kyllä ihan uskomattoman kaunis paikka! Seesteinen, rauhallinen ja koosta huolimatta ei kuitenkaan mahtaileva. Täällä olisi viihtynyt pidempäänkin!

 • Kiehtovan näköinen puutarha. Kariportti muurissa on hieno. Kuvaa katsoessa jään miettimään, mikä näkymä oviaukosta voisi näkyä, jos lähemmäksi pääsisi….

  • Muurin oviaukosta nousi huoliteltu ja kapehko käytävä ylöspäin, joka lopulta johti päätalon eteen avautuvalle nurmikentälle. Sitä ei tuosta tietenkään vielä arvannut, koska mittasuhteet olivat melkoiset ja puutarha täynnä kiehtovia tiloja ja siirtymiä.

 • Voih, miten upea paikka – heti aloin suunnitella matkaa Oxfordiin ja tuonne Buscotiin. Viikon reissu lienee aivan liian lyhyt?!

  • Ehdottomasti liian lyhyt! 😀

   Oman vierailuni haasteena oli, että puutarhakierros oli osa suurempaa kokonaisuutta ja aika todella rajallinen. Samaan aikaan olisin halunnut olla ryhmän kärjessä kuulemassa kaikki mielenkiintoiset yksityiskohdat puutarhasta ja sen historiasta, joita kartanon miniä meille kertoi. Mutta toisaalta olisi pitänyt jättäytyä jälkeen, jotta olisin saanut kuvia puutarhasta ilman ihmisiä. Eli jos tuonne joskus suuntaa ja tarjolla on opastettu kierros, kannattaa ehdottomasti osallistua. Sen jälkeen voi ajan kanssa tehdä uuden kierroksen yksityiskohtaisia bongaillen ja kuvia ottaen. Paikan päällä on käsittääkseni myös puutarhakahvila ja piknik-alue.

 • Englantilaisissa puutarhoissa kiehtoo juuri tuo runsaus ja istutusten suunnitelmallisuus ja kun kaikki on vielä saatu näyttämään niin rennolta. Olen myös kade noista puksipuureunuksista kun meillä täällä viileässä suomessa ne ei menesty. -Katja

  • Tuo on ihan totta: suunnitelmallista mutta näyttää rennolta. Rento oli myös kartanon isäntä, joka kauhtuneissa farkuissa ja nukkaisessa villapaidassaan kertoi puutarhasta ja tarjoili meille virkistävää seljankukkalimonaadia. Ei ollut tärkeilystä tietoakaan!

 • Ihanan näköinen puutarha<3 Kiitos kuvakierroksesta! Toivottavasti pääsen tuolla joskus käymään 🙂

  • Tuo olisi kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, jos vain ikinä noilla main tulee liikuttua 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.