Jalosyreenit ihastuttavat

Viime päivien tuulisessa säässä kotipiha on tuoksunut huumaavalta! Meillä kasvaa erilaisia syreenejä eri puolilla puutarhaa, joten tästä alkukesän ehkä parhaasta tuoksusta saa nauttia mukavan pitkään. Perinteisten pihasyreenien kukinta alkaa pikku hiljaa hiipua täällä 2-vyöhykkeellä. Onneksi ihastuttavan upeat jalosyreenit jaksavat vielä jatkaa.

jalosyreenit

Tämän yllä olevan syreenin alkuperästä ei ole ihan takuuvarmaa tietoa, mutta epäilen sen olevan jalosyreeni ‘Andenken an Ludwig Späth’ (syringa vulgaris ‘Andenken an Ludwig Späth’). Upean tummanvioletti kukinta kestää pihasyreenejä pidempään. Kukkatertut ovat valtavan kokoiset ja tuoksu intensiivisen voimakas.

Jalosyreeni ‘Anabel’ (syringa x hyacinthiflora ‘Anabel’) aloittaa kukinnan aikaisin, usein jopa vähän ennen pihasyreenejä. ‘Anabel’ sijaitsee meillä kulkuväylän varrella, joten ihanasta tuoksusta pääsee nauttimaan aina ohi kävellessä.

Jalosyreeni _Anabel_minttuajamustikoita

Käsi hakeutuu automaattisesti hipaisemaan kaunista, kerrattua kukintoa. Tämänkin jalosyreenin kukkatertut ovat todella suuret ja yksittäiset kukat herkän kauniita.

Jalosyreeni _Anabel_minttuajamustikoita

Jalosyreeni ‘Sensation’ (syringa vulgaris ‘Sensation’) on puutarhamme uusin syreeniasukas. Sen erikoisuutena ovat kaksiväriset kukat, joissa violetteja terälehtiä kiertää valkoiset reunat.

Jalosyreeni_Sensation

Pensas kukkii runsaasti jo nuorena, ja dramaattinen väritys pääsee parhaiten esiin ilta-auringon kultaisessa hehkussa.

Jalosyreeni _Sensation_minttuajamustikoita

Onneksi syreenien valloittavaa tuoksua on vielä luvassa, sillä seuraavaksi kukintaa aloittelevat pihan kaksi rungollista pikkusyreeniä, unkarinsyreenit ja suloiseksi lopuksi kaarevaoksainen nuokkusyreeni. Nyt mietin mitä lajiketta puutarhaan voisi vielä lisätä, jotta syreenikausi pitkittyisi entisestään. Niin lumoavia nämä ovat!

5 Comments

  • Oi, melkein pystyy tuntemaan ihanan tuoksun jo kuvista. Minkälaisissa paikoissa sinulla jalo- ja pikkusyreenit ovat – onko ollut ongelmia talvenkestossa? Minulla ilmeisesti paleltui viime talvena yksi pikkusyreeni ja ostin juuri kaksi jalosyreeniä ja nyt pohdin niille sopivaa paikkaa. Tai lähinnä sitä, tarvitsevatko erityisen suojaisen tai lämpöisen paikan.

    • Molemmat pikkusyreenit ovat keskellä perennapenkkiä, savimaassa, kakkosvyöhykkeellä. Jalosyreenit ovat sekä aidanteessa että perennapenkin reunalla. Näiden kanssa ei ole ollut ongelmia talvenkestossa. Kahtena edellisenä talvena kato puutarhassa on ollut melkoinen, mutta edes jalosyreeneistä nuorin ei ole ollut hankalista talvista moksiskaan.

      Onnea ja pitkää ikää uusille syreeniasukkaillesi!:)

  • Ihania. Minulla on myös jonkin verran syreenejä ja osasta en edes tiedä mitä ne ovat. Moskovan kaunotar ja Ludvig Späth löytyvät. Lisäksi on jo valkoinen jalosyreeni, jonka nimi on kadonnut ja muutamia muita tuntemattomia. Sensation sekä Anabel ovat todella houkuttelevia.

    • Tuo Sensation on kyllä tavattoman kaunis, vaikka vaikea näitä on kauneusjärjestykseen laittaa. Ja onneksi ei tarvitsekkaan! 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.