Mielenkiintoinen malabarinpinaatti

Malabarinpinaatti on kaunis ja maukas köynnöskasvi.

Yksi viime kesän mielenkiintoisimpia kokeiluja oli malabarinpinaatti. Malabarinpinaatti on köynnöstävä lehtivihannes, eikä siis nimestään huolimatta pinaatti laisinkaan.

malabarinpinaatti

Vaikka malabarinpinaatin sanotaan vaativan pitkän esikasvatusajan, kylvin omani viime vuonna taimimultaan vasta huhtikuun alussa. Tämä siksi, etten onnistunut löytämään siemeniä mistään. Taisin löytää ne loppujen lopuksi Kevätmessuilta.

malabarinpinaatti_taimi

Vähän myöhäisemmästä kylvöstä huolimatta malabarinpinaatti ehti kesän aikana kasvaa huimasti. Tästä rohkaistuneena tein kylvöt tänäkin vuonna vasta huhtikuun puolella. Kahdeksasta kylvetystä siemenestä lähti itämään kuusi.  Valmiita taimia löytyi viime kesänä jonkin verran puutarhamyymälöistä ja kukkakaupoista.

malabarinpinaatti

Malabarinpinaatti viihtyi lämpimällä seinustalla, runsasmultaisessa kasvatusastiassa. Suorasta paahteesta se ei pitänyt. Ohjailin malabarinpinaattia kasvamaan kohti köynnöstukea, mutta melko nopeasti se lähti valloittamaan tilaa joka suunnalta, myös nurkan takaa. Tässä on istutettuna kaksi taimea.

malabarinpinaatti_koynnos_minttuajamustikoita

Malabarinpinaatin kauniita vihreitä lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin. Napsin lehtiä pitkin kesää ruoanlaittoon. Wokkeihin, salaatteihin, “pinaatti”lettuihin, leivän päälle. Nahkea lehti kesti kuumennusta, mutta ainakin nuoria, rapeita lehtiä voi napsia ruokaan myös ihan sellaisenaan. Nuoret lehdet ovat raikkaan makuisia ja rapsakoita.

malabarinpinaatti_minttuajamustikoita

Vanhemmiten lehtien rakenne muuttui vähän…hmmm…jotenkin limaiseksi. Käsittääkseni lehdet sisältävät hyytelömäistä ainetta, joten vanhempia lehtiä voisi käyttää esimerkiksi kastikkeiden suurustamiseen. Syksyä kohden köynnös alkoi tehdä pieniä marjoja, jotka muuttuivat vähitellen ihan tumman violeteiksi. Marjoille en kyllä osannut tehdä mitään, ilmeisesti niitä voisi käyttää esimerkiksi elintarvikevärinä.

malabarinpinaatti_marja

Suosittelen kokeilemaan malabarinpinaattia, sillä se on varsin koristeellinen kasvi ja sopii hyötypuutarhan lisäksi myös erilaisiin kesäkukkaistutuksiin. Iloa riitti pitkälle syksyyn!

4 Comments

  • Oi, että se on kaunis kasvettuaan suureksi!
    Viime vuonna mulla meni kasvatus ihan pieleen, vain yksi taimi iti. Mutta tänä vuonna siemenet itivät loistavasti ja odotan niin innolla taimien kasvua. Ovat hyvässä vauhdissa jo. 🙂

    • Muistelinkin, että siemenet itivät monella viime vuonna huonosti. No tänä vuonna sitten korkojen kera, kohta teillä on talo köynnöksen peitossa! 🙂

  • Moi! Marjat kuivuvat ja tekevät siemeniä, joista mä oon ainakin nyt neljän vuoden ajan kasvattanut uudet malabarinpinaatit 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.