Kasvihuoneen pystytys

Kasvihuone on keittiöpuutarhamme sydän.

Vuonna 2011, mieheni ollessa pitkällä työmatkalla, tein elämäni ensimmäisen verkkokauppaostoksen: puurunkoisen kasvihuoneen. Ystäväni nauroi, etten sitten millään pienemmällä ostoksella ajatellut aloittaa. Pari viikkoa myöhemmin kasvaripaketti saapui jäiseen pihaamme ja siitä alkoi kiihkeä kesän odotus.

Kasvihuonepostauksista tuli nopeasti Kanelia ja kardemummaa -blogini seuratuimpia. Kasvarista on esitetty eniten kysymyksiä myös sähköpostitse. Päätin kerätä yhteen kasvihuoneemme alkuvaiheet vielä kertaalleen, jos vaikka jollakin on sama projekti edessä tänä kesänä. Seuraavaksi siis kasvihuoneen pystytys, ole hyvä!

Halusin alusta asti puurunkoisen kasvihuoneen ja valitsimme lopulta Growhouse Classic kasvihuoneen. Tiesin, että kasvihuoneesta tulisi puutarhamme sydän. Mutta sitä en arvnnut, miten paljon iloa ja näköä kasvihuone toisi pihaamme, ihan ympäri vuoden.

Aikaisemmin tässä kulmauksessa oli kasvimaa ja kasvihuone tuli kutakuinkin kasvimaan keskelle.

Pihan etelänurkkaus vuonna 2010 ja 2016.

Kesä 2011 kului kaivuuhommissa, ihan koko perheen voimin. Muistelen, että tontin tuohon nurkkaukseen ei silloin enää päässyt koneilla, koska koko kaivuu-urakka suoritettiin käsipelillä.

kasvihuoneen_perusta_savimaa_minttuajamustikoita

Tontin pohjamaa on runsaasti routivaa savea. Vannotin miesväkeä tekemään perustustyöt todella huolella, sillä näin sieluni silmin talven jäljiltä vinoutuneen rungon ja rikkinäiset lasit. Kaivuu-urakan jälkeen pohjalle asetettiin kangas, styroksia ja mursketta, jonka jälkeen tehtiin muotit sokkelin sementtivalua varten. Näin jälkikäteen ajatellen vähempikin olisi saattanut riittää, mutta lähdimme työstämään kasvaria “loppuelämäksi”-periaattella.

kasvihuoneen_pystytys

Ennen valua valmiista elementeistä kasattiin runko keskelle pihaa ja suoritettiin viimeiset mittaukset.

Keskeneräisenäkin, ilman laseja ja lattiaa, totesimme kasvarin istuvan pihaamme kuin nakutettu.

kasvihuoneenpystytys

Minun onnekseni sukulaisen vanha sauna piti purkaa. Sain haaveilemani vanhat punatiilet kasvarin lattiaksi. Niitä sitten mittasin, pesin, harjasin, naputtelin, purin, kiittelin ja kirosin vuorotellen.

kasvihuone_tiililattia_minttuajamustikoita

Halusin lattian valmiiksi ennen lasien asentamista, ihan vain varmuuden vuoksi. Ja hienohan siitä oli tulossa! Rosoinen, eläväinen, ei liian säntillinen.

Kasvihuoneen lattia naputeltiin vanhoista punatiilistä.

Samaan syssyyn viimeistelimme kasvarin ympäristön. Jäljelle jääneet kasvimaan rippeet rajattiin istutuslaatikoihin, ympärille kärrättiin singeliä ja alue rajattiin nurmesta pihakivillä. Koska kasvihuone sijaitsee pääterassimme välittömässä läheisyydessä, halusin sen tuottavan tomaattien lisäksi paljon iloa myös visuaalisesti.

kasvihuoneenpystytys_minttuajamustikoita

Lopuksi oli edessä kasvariprojektin stressaavin vaihe: lasien asentaminen. En tiennyt olisko parempi olla paikalla ja katsoa vierestä vai lähteä kokonaan pois. Jokainen tippunut ruuvi oli uhka, jokainen ärräpää valmisteli pahimpaan. Mutta kaikki saatiin ehjänä paikoille, huh hei!

Ja voi sitä fiilistä, kun kasvari oli vihdoin valmis! Muistan vieläkin ensimmäiset aamukahvit auringon lämmittämässä kasvihuoneessa, muun perheen vielä nukkuessa. Lämmin tiililattia jalkojen alla, lintujen liverrys ja kesäaamun kauneus. Niin täydellinen hetki.

Kasvihuoneen pystytys saviselle tontille pohjatöineen ei ollut mikään pikaprojekti, mutta kylläkin kaiken vaivan arvoista. Unohdimme nopeasti miltä tämä nurkkaus oli näyttänyt ennen kasvihuonetta. Niin luontevasti se sujahti paikoilleen ympäröivään miljööseen.

kasvihuone_puurunkoinen_minttuajamustikoita
Kasvihuone kuukausi pystytyksestä, elokuu 2011.

Ja loppuun vielä kasvihuoneen tekniset tiedot: malli on Growhouse Classic puurungolla ja lasilla. Growhouse-puukasvihuone on valmistettu ulkokäyttöön sopivasta jättituijasta. Käsittelemätön puurunko harmaantuu ajan kuluessa kauniisti, mutta halutessaan rungon voi myös pintakäsitellä. Me emme ole käsittelleet runkoa mitenkään, harmaantunut väri näkyy tuolla jutun ensimmäisessä kuvassa. Ostin 7,2 m2 kasvihuoneen vuonna 2011 Kivikankaalta ja se toimitettiin elementteinä kotiovelle.

Olen ollut kasvihuoneeseen äärettömän tyytyväinen, vain yksi asia harmittaa: se kävi nopeasti aivan liian pieneksi!

17 Comments

 • Olipa kaunis kuvakertomus mahtavasta projektista! Totta, kasvihuoneen kokoa usein mietitään ja liian usein siitä tulee liian pieni…into kasvaa koko ajan ja tilantarve! Hyvin kaunis kokonaisuus pihassanne!

  • Kiitos Saila! Minäkin haaveilin jo heti alussa suuremmasta kasvihuoneesta, mutta tuo oli sillä hetkellä markkinoiden suurin puurunkoinen. Tosin tonttikin asetti omat rajoituksensa. Ja tuo käsipelillä kaivaminen, sitä ei kyllä ole ikävä! 😀

 • Olipa kiva lukea teidän kasvihuoneen pystytyksestä! Meillä on ollut samanlainen projekti jo kolmatta vuotta meneillään, tänä kesänä saapuvat vihdoin lasit ja teen lattian. Minulla on myös vanhaa käsinlyötyä tiiltä, josta lattia tulee. Teimme perustukset yhtä perusteellisesti, juuri tuon maan savisuuden vuoksi, ja olen varma, että se kannattaa pidemmällä aikavälillä! Toivoisin, että ehtisin ympäristön siistimiseen jo tänä vuonna, ainakin aloittamaan…Nyt kasvarin ympäristö on vielä rakennustyömaana 🙂

  Käy kurkkaamassa blogissani, jos kiinnostut, sieltä löytyy vastaavaa raporttia rakennusprojektista! http://sekaisinpuutarhasta.blogspot.fi

  • Hei hienoa, kiitos linkkivinkistä, tulen ehdottomasti vierailulle!

   Kyllähän tuo puurtaminen ja rauhallinen eteneminen välillä tympäisi, mutta nyt ei ole ainakaan tarvinnut stressata perustusten kestämisestä, oli talvi millainen tahansa.

   Tsemppiä teille projektiin, kyllä se sitten valmistuttuaan tuntuu kaiken vaivan arvoiselta! <3

 • Tämä on kaunein valmiskasvihuone, minkä tiedän 🙂 Sopii todella hyvin teidän pihaan! Muistan, että itsekin laitoin sinulle sähkäpostia kun omaa kasvaria tehtiin, en kyllä enää muista mistä asiasta 🙂

  • Kiitos Liisa! Meillä ei ollut mahdollisuutta rakentaa koko kasvihuonetta itse, joten piti tyytyä valmistarjontaan. Olemme kyllä olleet tähän äärimmäisen tyytyväisiä.

   Muistan kyllä, että laitoit sähköpostia:) Eniten on kysytty kasvihuoneen mallista, perustuksista ja kasvarin sisällä käyttämistäni laastisaavi-puulaatikko-istutusastioista. Jotain näitä se sinunkin kysymyksesi varmasti koski:)

  • Kiitos Pirjo! Olen kyllä ollut supertyytyväinen kasvihuoneeseen, vaikka sen pystytys olikin melkoinen urakka.

 • Ihana on! Ja tuo lattia varsinkin, aivan <3
  Mulla samanmoinen homma kesken, vaalean harmaista tiilistä tulossa lattia, polykarbonaattilevyt ikkunoina. Ulkovuorilaudoitus enää puuttuu ikkunoiden väleistä lattian lisäks, eli viittä vaille valmis. Ja niin ootan että pääsen tulevana kesänä kasvatteleen omat tomaatit taas pitkästä aikaa! 😊

  • Oih, kuulostaa mahtavalta! Paljon intoa kasvihuoneen loppuprojektiin ja maukasta tomaattisatoa <3

  • Kiitos Minna! Kyllähän tuolla sielu lepää, kaiken aherruksen keskellä 🙂

 • Ihana! Varsinkin tuijapuinen runko. Sopisi minullekin paremmin kuin tuo moderni, kätevä versio. Etupihalla tuollainen olisi täydellinen. Haavelistan jatkeeksi! 💚 Tuija

  • Kiitos Tuija! Ollaan kyllä oltu hirmu tyytyväisiä. Me pidämme aikaa myöten harmaantuvasta rungosta, sopii mielestäni keittiöpuutarhan henkeen. Mutta toki sen voi käsitelläkin. Haavelistan jatkeeksi siis, itsellänikin on melkoisen pitkä lista:)

 • Hei Maria! Meillekin valmistui juuri äitienpäiväksi n.11-neliöinen kasvihuone. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen, että se tuli rakennettua. Voi sitä kasvun ihmettä! Kurkut kasvavat ihan silmissä. Niitä on syöty jo seitsemän. Tomaatitkin alkavat kypsyä, samoin paprikat ja chilit. Ämpäriperunoita nautittiin juhannuksena. Hääpäivälahjaksi sain munakoison! 🙂 Mies ohjelmoi tietokonekäyttöisen kastelusysteemin ( vesi tulee kastelualtaista letkua, joissa reiät, pitkin kasvin tyvelle).
  Vielä puuttuu se lepotuoli, jossa voin kesäaamuna kahvit juoda! 😀

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.