Ilmakasvien ihanuutta

Sain alkuvuodesta lahjaksi elämäni ensimmäisen Tillandsian eli ilmakasvin. Olin toki kuullut näistä ja Tukholman puutarhamessuilla vähän hiplannutkin, mutta en ollut ihan vielä sisäistänyt juurettoman ilmakasvin ihmeellisyyttä. Vasta viherpörröpäätä kädessäni ihaillessa tajusin, että kyseessä täytyy olla yksi maailman sympaattisimmista kasveista!

Ilmakasvien hoito on äärimmäisen helppoa. Riittää, kun ne upottaa noin kerran viikossa hetkeksi veteen. Ei mullanvaihtoa, ei istutusruukun käymistä ahtaaksi. Tämän voi laittaa lautaselle, lasipurkkiin, tehdä asetelmia tai ripustaa vaikka katosta roikkumaan. Mitä vain mieleen sattuu juolahtamaan. Myös lapset ihastuivat veikeään ilmakasviin. Nyt molemmilla on huoneessaan ihka omat viherkasvit.

Käsittääkseni Tillandsiat kasvavat luonnossa esimerkiksi puun runkoihin kiinnittyneinä ja saavat kaiken tarvitsemansa ilmasta. Sisätiloissa ilmakasvit viihtyvät valossa, mutta eivät suorassa paahteessa. Omiani olen kastellut viikon kahden välein upottamalla ne vesilasiin ylösalaisin noin vartiksi, jonka jälkeen ravistelen niistä suurimmat vedet pois. Ilmakasveja voi kastella myös suihkuttelemalla niitä noin kerran viikossa.

Mutta tiesitkö, että tämän trendikkään trooppisen kasvin nimi ‘Tillandsia’ juontaa juurensa Suomeen?

Carl von Linne nimesi ananaskasvien heimoon kuuluvan kasvisuvun suomalaisen lääkärin ja kasvitieteilijä Elias Tillandzin mukaan. Aika uskomatonta! Ei Tillandz muutenkaan mikään turha heppu ollut; hän julkaisi Suomen ensimmäisen kasviston sekä perusti Suomen ensimmäisen kasvitieteellisen puutarhan.

Nyt vain sukeltamaan ihmeellisten ilmakasvien maailmaan!

5 Comments

  • Jätinkin jo kommentin toisen blogisi puolelle, mutta täytyy kommentoida vielä tähänkin tuosta ilmakasvien hoidosta, että itse onnistuin näivettämään ensimmäisistä ilmakasveistani isomman yksilön (Tillandsia vriesea) kuivuuteen, vaikka kastelin sitä upottamalla veteen kerran viikossa noin tunniksi, ja pienemmän yksilön (T. ionantha) taas mädännytin liialla kastelulla, kun sumuttelin sitä kuivumisen estämiseksi joka toinen päivä suoraan lehdille, enkä ravistellut/kuivannut ylimääräistä vettä pois.

    Uusia ilmakasvejani upotuskastelen noin kolmesti viikossa, mutta lehtien kärjet ovat siitä huolimatta alkaneet jo hiukan käpristyä. Luin jostain, että suora auringonvalo voisi myös aiheuttaa tätä, joten siirsin eniten käpristyneet pohjoisluoteiselle ikkunalle, vähemmän kärsineen jätin eteläkaakon puolelle, mutta siirsin kauas ikkunasta turvaan paahteelta. Nyt pidän peukkuja niille, että ne selviäisivät hengissä, eivätkä kokisi samaa kohtaloa kuin edelliset ilmakasvini.

  • Kiitos viestistä! Omani ovat vasta reilun kuukauden vanhoja ja toistaiseksi vielä elossa… Nämä ovat olleet pois auringonpaahteesta, ehkäpä siinä yksi syy? Olen myös huomannut, että näitä myydään hyvin erikuntoisina. Tarkkana täytyy siis olla ostovaiheessa, mikä tietenkin voi olla haastavaa, jos kyseessä on ihan uusi tuttavuus. Erään kaupan puutarhaosastolla myytiin aivan pystyynkuolleita kuivia käkkänöitä, toivottavasti kukaan ei ole sieltä ostanut ensimmäistä ilmakasviaan!

    • Toivottavasti auringonpaisteelta suojaaminen auttaa ilmakasveja pärjäämään paremmin! Olisi sääli, jos uusimmatkin ilmakasvini kuolisivat. Ja totta tosiaan, että kaikki myynnissä olevat yksilöt eivät tosiaan ole järin hyvässä hapessa, valitettavasti. On vähän mälsä temppu kukkakaupalta myydä sellaisia eteenpäin.

      • Peukut pystyyn ilmakasvien pitkän iän puolesta! Ainakin tämä olisi sopiva kasvi pimeimpään talviaikaan, kun ei auringosta “tarvitse” murehtia. Ensi jouluna jouluilmakasveja? 😀

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.